Takip Et

SON DAKİKA

Adını mitolojiden alan Nergis her derde deva

16 Nisan 2018, Pazartesi 09:14

     


Karacasu’nun Dikmen Mahallesi'nde yaşayan 52 yaşındaki Nurtekin Altıntaş, Babadağ'dan topladığı şifalı kır bitkilerini Karacasu pazarında satarak geçimini sağlıyor. Altıntaş'ın, pazarda 3 soğanını 5 liradan sattığı kır nergisi (yaban nergisi), görünümü ve hoş kokusunun yanı sıra birçok hastalığa şifa kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Adını, Yunan mitolojisinde Tanrılarla ilişkilendirilen, yakışıklılığı ile dillere destan Narkissos’tan alan nergis çiçeğinin sağladığı birçok faydanın yanı sıra kanseri durdurduğunu iddia eden Altıntaş, yaban nergisinin vatandaşlar tarafından çok rağbet gördüğünü söyledi.

 

TOPLADIĞI KIR BİTKİLERİYLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Yılın 12 ayı Karacasu'nun pazarı olan her Pazartesi günü dağlardan topladığı dağ kekiği, sarı kantoron otu, ada çayı, baba çayı, kır nergisi gibi sayısız şifalı bitkinin yanı sıra, pekmez, nar ekşisi, sirke gibi kendi yaptıkları yöresel ürünleri satarak geçimini sağlayan Nurtekin Altıntaş, yaban nergisinin Babadağ’ın eteklerinde kırlarda yetiştiğini söyledi. Yıllardır Karacasu pazarında aktarcılık yaptığını belirten Altıntaş, çiçeğinin güzelliğiyle olduğu kadar kokusuyla da insanları etkileyen kır nergisinin birçok hastalığa iyi geldiği gibi kansere de iyi geldiğini iddia etti.

 

SAĞLADIĞI FAYDA SAYMAKLA BİTMİYOR

Her yönüyle faydalı bir bitki olan nergisin koklandığında geniz tıkanıklığını açtığını, cüzzam ve abraş hastalığına iyi geldiğini, kökünün sinirlere kadar ulaşmış yaraları iyileştirdiğini ifade eden Altıntaş, “Kaynatılıp suyu içildiğinde midenin suyunu alır. Nezle ve baş ağrısına iyi geldiği bilinir. Bunların ötesinde kanseri durdurduğu da rivayet ediliyor. Bana nergis suyunu içip iyileştiğini söyleyen çok vatandaş var. Bahar mevsiminde kırda yetişen nergisi bu sezon çok satıyorum. Çoğumuz nergisi hoş kokulu bir çiçek olarak biliriz. Aslında sağladığı pek çok fayda var. Çok talep görüyor. Pazara getirir getirmez hemen tükeniyor. Kır nergisinin çiçeğini kurutup kaynatıp içtiğinde kanser hücrelerini durdurduğu söyleniyor” dedi.

 

HİKAYESİ DE İLGİNÇ

Bir efsaneye göre Karaburun’da yaşayan dünyanın en yakışıklı erkeği Narkisson kimseye yüz vermemesi nedeniyle peri kızlarının tanrıya şikayeti üzerine kendini beğenmekle cezalandırıldı. Gölde suretini görüp kendine aşık olan Narkisson, suya düşerek boğuldu. Daha sonra gölde kimsenin görmediği bir çiçek çıkmaya başladı ve adını Nergis denildi. Karaburun ve Mordoğan’da yetişen nergis çiçeği güzelliği kadar hoş kokusu ile de insanları etkileyen bir çiçek türü olup birçok hastalığa şifa kaynağı olmasıyla da biliniyor. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler