Takip Et

SON DAKİKA

"Aydın’’da da hayat kaynağı varlıklar korunmalıdır. "

15 Ekim 2016, Cumartesi 10:09

     


TEMA Vakfı '16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde kömürlü termik santrallerin Türkiye’nin tarım arazilerine olan etkilerine dikkat çekti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Son 13 yılda 2,4 milyon hektar tarım arazisinin kaybedildiğine vurgu yapan TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, bu rakamın Türkiye’deki tarım topraklarının yaklaşık yüzde 10’una tekabül ettiğini belirtti.

Son dönemde benimsenen kömür odaklı enerji politikaları nedeniyle Türkiye tarımının geleceğinin karanlık göründüğüne dikkat çeken Özdemir, "Tarımsal açıdan önemli bölgelerimiz olan Adana, Çanakkale ve Konya Havzası büyük kömür yatırımları ile karşı karşıya. Kömür ve linyitle çalışan termik santrallerin insan sağlığına, doğaya ve tarım arazilerine verdiği zararlar büyük” dedi.

KÖMÜRÜN YARATTIĞI HAVA TARIMI ETKİLEYECEK

"Tüm Türkiye’de 80’e yakın termik santral yapılması planlanıyor” diyen Özdemir, her biri 150-200 kilometre çaplı bir alanı etkileyecek olan bu santrallerin yaratacağı hava kirliliğinin 15 milyon hektar tarım alanını olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Türkiye’nin önemli tarım alanlarını barındıran Çanakkale’de işletmedeki 3 santrale ek 13 santral yapılmasının planladığının altını çizen TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi, bölgede meydana gelecek hava kirliliğine ve etkilerine dikkat çekti.

"BÜYÜK OVA VE TARIMSAL SİT"

Özdemir, şöyle devam etti: "Canlı hayatı için toprak, su, soluduğumuz hava ve orman varlıklarımızın hayati önemi gözetilmeli, biz insanlarla birlikte canlıların yaşam hakkı gözetilmeli ve korunmalıdır. Büyük Menderes Nehir çanağında yer alan ülkemizin en verimli tarım topraklarının bulunduğu, incirden zeytine, kestaneden narenciyeye, pamuktan her çeşit sebze ve meyveye ürün çeşitliliğine sahip; Balat Ovası, Söke, Koçarlı, Germencik, İncirliova, Efeler, Çine, Yenipazar, Köşk , Sultanhisar, Bozdoğan, Nazilli, Kuyucak ilçelerimizde bulunan tektonik ve delta ovalarımız, Bakanlar Kurulu Kararı ile ”Büyük Ova” olarak belirlenmeli, “Tarımsal SİT” olarak koruma altına alınmalı, başta jeotermal yatırımları olmak üzere, her ne amaçla olursa olsun yaşam kaynağı topraklarımızın tarımsal üretimde kalması sağlanmalıdır. “Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü Aydın’’da da hayat kaynağı varlıklar korunmalıdır." (SUAT DENİZ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler