Takip Et

SON DAKİKA

Zeytinci hasatta teknolojiye yöneldi

13 Ekim 2016, Perşembe 09:05

     


Zeytin hasadının devam ettiği Aydın’da sırık ve tarak ile yapılan hasadın yerini teknoloji almaya başladı. Çiftçi, ağaçlara zarar vermemek ve bir sonraki yıl daha iyi verim alabilmek için zeytin hasat makinesine yöneldi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Dede Tarım Satış Müdürü Orhan İnal, Aydın’da zeytin hasat makinesi kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirterek, “Eskiden sırıkla yapılan işlem artık makineye geçti. Sırık nedeniyle bir sonraki sene zeytin verecek filizler kırılırdı. Makine bunu yüzde ikiye düşürdü. Böylece iki yılda bir zeytin veren ağaç, artık her yıl veriyor. Bir sırık ile günde 150 kilo civarında zeytin toplanırken makine ile bir tonun üzerinde zeytin toplanabiliyor. Çine, Bozdoğan ve Söke’den makineye yoğun talep var” ifadelerini kullandı.

FİYATI 2-4 BİN LİRA ARASINDA

Zeytin silkme makinesinin fiyatının, 2 bin ile 4 bin lira arasında değiştiğini söyleyen İnal, “Herkesin bütçesine göre zeytin silkme makinesi var. Akü ve şarj aletini de yanında veriyoruz. İtalya’dan ithal ediliyor. Üç ağacı olan bile bu makineyi alıyor. Aydın’da satışlarımız her geçen gün artıyor. 2 buçuk kilo ağırlığı var” dedi.

“ÖNYARGILAR KIRILIYOR”

Birçok çiftçinin makinenin ağaca zarar verdiğini düşündüğünü ifade eden İnal, “Üreticinin makineye karşı böyle bir önyargısı var. Ancak kullandıktan sonra bu önyargı ortadan kalkıyor ve başkalarına da tavsiye etmeye başlıyor. Hassas zeytin ağaçlar için de makinenin vuruş şiddeti azaltılabiliyor. Saniyedeki vuruş sayısı düşerek ağaca zarar vermeden zeytin hasadı gerçekleştirilebiliyor” diye konuştu. (MEHMET AKİF SÜTÇÜ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler