Takip Et

SON DAKİKA

Deve havutlama töreni düğünü aratmadı

12 Kasım 2016, Cumartesi 14:01

     


Söke’de devecilik yapan Süleyman Yovul, Bozuk adlı devesinin ilk kez güreşlere katılacak olmasından dolayı düğünleri aratmayan bir havutlama töreni yaptı. Deveciler, törende davul zurna eşliğinde eğlendi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

20 Kasım Pazar günü başlayacak olan 2016-2017 deve güreşi sezonuna az bir süre kala deveciler de develerini törenle havutlayarak güreşlere hazırlıyor. Sökeli deveci Süleyman Yovul, ilk kez güreşlere katılacak olan devesi için düğün gibi havutlama töreni yaptı. Yeni yapılan havut, Bozok adlı deveye havutlandı. İlk kez havutu sırtında bulan deve, önce huysuzlandı ve kendisini tutan devecilere zor anlar yaşattı, daha sonra sakinledi. Deveciler, ikramların ardından davul ve zurna eşliğinde doyasıyla oynadı.

DÜĞÜN GİBİ OLDU

Devesi ilk defa güreşe katılacağı için düğün gibi havutlama töreni yaptığını söyleyen deveci Süleyman Yovul, “Yüzyıllardır süren geleneksel deve güreşleri, bizlere atamızdan miras kaldı. Biz de bu mirası en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Yörük örf ve adetlerini yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kasım ayı itibari ile develerimizi havutlama töreni yapıyoruz. Kasım, aralık, ocak ve şubat ayları, develerimizin güreş sezonudur. İnşallah güreşlerimizi kazasız belasız yaparız. Dedemiz, babamız eski deveci; onların yanında öğrendik. Ben de üç yıldan beri bu geleneği sürdürüyorum. Devem güreşe ilk kez katılacak. Bu nedenle de ilk kez havutlama töreni yaptım. Tören adeta bir düğün havasında gerçekleşti, çok mutluyuz” dedi.

Söke Devecilik Kültür ve Deve Güreşlerini Sevenler Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Yavaş ise, “2016-2017 deve güreşi sezonu başladı. Yaz boyunca develerimizin bakımını yaptık. Deve güreşi için de artık havutlama zamanı geldi. Bu ay içerisinde başlayacak güreşler, mart ayına kadar sürecek. Sezonumuz hayırlı olsun” dedi. (BURHAN CEYHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler