Takip Et

SON DAKİKA

'İyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum'

12 Haziran 2021, Cumartesi 16:02

     


Kuşadası Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan yardımcısı Tacettin Özden, 'Baş Başa' programının konuğu oldu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kuşadası Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan yardımcısı Tacettin Özden, tvDen ekranlarında hafta içi her akşam izleyiciyle buluşan Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu 'Emin Aydın'la Baş Başa' programının konuğu oldu. Özden, turizm sektörünün güncel durumu hakkında bilgiler verdi.

'İYİ BİR SEZON GEÇİRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM'

Özden, ''Turizm iyi olacak inşallah. Şu anda çok keyifli değil. Beklentilerimiz henüz gerçekleşmedi. Yurtdışı ağırlıklı çalışıyoruz.Yurtdışında maalesef istediğimiz normalleşmeler henüz başlamadı. Önemli pazarlarımızın bir çoğu henüz açılmadı. Mesela Rusya. 23 Haziran gibi açılmasını bekliyoruz. Bu işin içerisine siyasette karıştı. Onun dışında Almanya'da bir gevşeme oldu yavaş yavaş. İngiliz pazarı da bizim için çok önemliydi, 23 Temmuza ertelendi uçakları. Ana pazarlarımız açılmayınca beklentilerimizi ertelemek zorunda kaldık. Balkan pazarı iyi. Yurtiçi pazarımız biraz hareketlenmeye başladı. Biraz zamana ihtiyacımız var, çok keyifli değiliz şu an için. Bu bölge için söylüyorum, yaz otellerinin çoğu Nisandan itibaren açmaya başladılar ve ciddi bir talep var. Her şeye rağmen insanlar gelmek istiyorlar. Kısıtlamalara rağmen tatile çıkmak istiyorlar. İnsanlar tatili özlemişler, gezmeyi özlemişler, evlerinden çıkmayı özlemişler, denizi, güneşi özlemişler. Bunu somut bir şekilde görebiliyoruz. Bunun etkilerinin olacağını görüyoruz. Oldukça iyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum. Biz sektör olarak buna çok hazırız. Geçen yıl Güvenli Turizm Sertifikası diye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde bir çalışma başlatıldı. Bu işin içerisinde biz Türkiye Otelciler Federasyonu olarak vardık. Güvenli Turizm Sertifikasıyla beraber biz dünyaya örnek olduk. '' diye ifade etti.

'HER TÜRLÜ HAZIRIZ'

Geçen sene, pandemiye göre çok düzgün bir turizm götürdüklerini belirten Özden, '' Maske, mesafe, temizlik kurallarına çok uygun, genelgelere çok uygun, dünyanın, Sağlık Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgelere uygun bir turizm götürdük. Çok da başarılı olduk. Aynı şey bu sene de devam ediyor. Otellerin hepsi çalışmayı özlediler, geçen sene açık olmayan otelcilerde aynı durumda, onlar da açmak istiyorlar. Çalışanlar da özlediler, dolayısıyla biz çok daha erken ve hızlı bir şekilde açılmayı umarak zaten kışı böyle geçirmiştik. Biz hem kafa olarak hazırız, hem uygulamalarımızla hazırız, hem imkanlarımızla hazırız, her türlü hazırız.'' dedi.

'DOLAYISIYLA BİR ÇEKİNGENLİK VAR'

Özden, ''Covid-19la değişen, birincisi bu turizm, mesafe, temizlik, hijyen çıktı, Güvenli Turizm Sertifikası çıktı. Bununla beraber artık maske girdi hayatımıza, dezenfektan girdi, mesafe girdi, eldivenler takılıyor. Dolayısıyla bir çekingenlik var, insanlar mesafeyi koruyorlar. Açık büfelere ayar çekildi, masaların üzerinde dezenfektanlar var, restoran girişlerinde dezenfektanlar var. Çok daha fazla temizlik, çok daha fazla hijyen önem verildi. '' diye konuştu. Turizm sektörü bu dönemdeki tanıtımı birincisi sosyal medyayı kullandı, televizyon kanallarını kullandı. Artı devamlı eski misafirlerimize bir takım duyurularda bulunduk. Bu şekilde tanıtım yaptık. Kontaklarımızı hızlandırdık, canlandırdık, güncelledik.' diye konuştu.

'KUŞADASI'NIN CİDDİ BİR ŞEKİLDE PLANLAMAYA İHTİYACI VAR'

Gazeteci Emin Aydın'ın, Kuşadası kent olarak bu sektöre hazır mı sorusuna Özden, ''Kuşadası'nda hala yoğun inşaat yapılaşması var ancak şöyle bir şey oluştu Kuşadası'nda. Tekrar turizme doğruda bir dönüş var, turizmin önemi de daha çok algılanmaya başladı. Kaliteli ve nitelikli turizm yapılmaya başlandı. Yeni mekanlar geliyor, daha kaliteli mekanlar açılıyor. Eğlenceyle dinlenceyi barıştırmaya çalışıyorlar, ikisini bir arada götürmeye çalışıyorlar. Yapılması gereken daha çok şey var Kuşadası'nda. Kuşadası'nın ciddi bir şekilde planlamaya ihtiyacı var, yeniden bir turizm odaklı bir düşünce yapısına ihtiyacı var. Turisti şöyle görmemiz lazım, biz aslında hepimiz turistiz. Biz bir yere gittiğimiz zaman Kuşadası'ndan çıkıp da Aydın'dan çıkıp da bir yere dinlenmeye gittiğimizde biz orda turistiz. Biz orda ne istiyoruz? Yeşil alan istiyoruz, güvenlik istiyoruz, rahat mekanlar istiyoruz, dinlenmek istiyoruz, plajlarımızı temiz istiyoruz, huzur istiyoruz. Kuşadası'nda bu mekanların yaratılması lazım, bunların sağlanması lazım. Onun için de bazı yerlerin yayalaştırılması lazım, trafiğe kapatılması lazım, imar planlarının tekrar revize edilerek yeşil alanların daha çok olduğu, otopark alanlarının daha çok olduğu geniş yapılar oluşturulması lazım. Turistin şehre indiği zaman ve inme ihtiyacı duyacağı mekanlar oluşturması lazım. Planlama da aslında bunlara ihtiyacı var.'' şeklinde cevap verdi.

'YATAK SAYIMIZDA SIKINTI YOK'

Özden, ''Türkiye'de turizm yatak sayısı çok hızlı arttı. Çift haneli rakamlarla büyüdük yıllarca. Bu kadar hızlı büyümenin karşılığında aynı oranda aynı şekilde kaliteli turist rakamını büyütmek mümkün değildi. Dolayısıyla o denge biraz bozuldu. Kaliteli turist hala gelmeye devam ediyor. Aslında ben kaliteli lafını da çok sevmiyorum, harcama gücü yüksek diyelim. Harcama gücü daha düşük turist sayısında da artış oldu. Dünyanın her tarafında baktığınızda zaten zenginle, gelir düzeyi orta veya daha az olan arasında bir denge yok. Gelir düzeyi düşük olanlar daha fazla. Biz de buradan pay aldık. Çok nitelikli olmayan otellerimiz var, buralarında bu tür turistlere ihtiyacı var ama bizim şunu yapmamız lazım. Bir, sezonu yaymamız lazım çünkü Türkiye'de aslında şu anda ciddi bir yatak sayısı var. Yatak sayımızda sıkıntı yok, yeter ki biz sezonu açabilelim. İkinci önemli ihtiyacımızda artık kişi başı harcama rakamlarımızı arttırmamız lazım. Nitelikli, para harcama gücü fazla olan turistlere yönelerek onlara daha iyi hizmet vermek lazım. Oteller biraz ayrışacaklar bu konuda. Bunla ilgili de bir strateji bir planlama lazım ama pandemiden kurtulup bir raya girmemiz lazım. Normal rayına girmeden biraz zor. Ciddi bir fiyat baskısı var. Yerli piyasa için fiyatlar düşük, yurtdışında da ister istemez düşüyor şu anda.'' ifadelerini kullandı.

'BİZİM İNSANA İHTİYACIMIZ VAR'

Turizmde insan kaynağı sorunu olduğunu belirten Özden, 'Ülkemizde çok genç bir nüfus var. Genç nüfusta ciddi bir işsizlik oranından bahsediliyor ama biz de turizm sektöründe ciddi bir insan kaynağında sıkıntı çekiyoruz. Yurtdışından personel getiriyoruz, yani geçmiş yıllarda oldu bu. Özellikle servis sektöründe, oda temizliği sektöründe, resepsiyonda personel sıkıntısı çekiyoruz. Gençlerimizin turizm sektörüne dönmesi lazım, turizm sektörünü sevmesi lazım. Bunun da tabi sebepleri var. Sektör 3-4 yıldır dediğimiz gibi sezonu kısaldı, çok insanı işten çıkarttı, bu çocuklarda kendilerinde bir gelecek görmediler, göremediler. Dolayısıyla kendilerine başka arayış içerisinde oldular ama bu sektör hızlı bir şekilde toparlandığında bu gençlerin hepsine iş imkanı sağlayabilecek kapasiteye sahip. Bizim insana ihtiyacımız var. Biz kaliteli hizmet verdikçe, harcama gücü yüksek turistler getirdikçe daha iyi bir hizmet vermek zorunda kalacağız. Bu sektöre emek veren, sabır gösteren gençlerin hepsi bu sektörde kendilerine önümüzdeki dönemlerde yer bulacak.' dedi. (SELİME AYDEMİR)







 
Son Eklenen Haberler