Takip Et

SON DAKİKA

Çiftçinin umudu: Yem bezelyesi

9 Ekim 2016, Pazar 03:00

     


Büyükbaş hayvan besiciliğinde et ve süt verimini büyük oranda artıran 'yem bezelyesi' ekimi, Aydın'da yaygınlaşıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bozdoğan Ovası'nda yaygınlaşan yem bezelyesinin çok yararlı olduğunu savunan Ziraat Teknisyeni Erol Yanıkoğlu, "Hayvanlara önemli protein kaynağı olan yem bezelyesini çiftçilere ısrarla tavsiye ediyoruz. Bitkinin içerisinde yüzde 30 oranında protein bulunduğu için hayvanın hem et hem de süt verimini artırıyor. Hayvanlar da yemi severek tüketiyor. Hayvan başına günlük 5 kilogram yem tavsiye ediyoruz. Silaj, saman ve yem bezelyesi karıştırıldığında hayvandaki değişim kısa sürede görülecektir" diye konuştu.

HAFTAYA EKİMLER BAŞLIYOR

Yem bezelyesinin 15-20 Ekim tarihleri arasında ekildiğini hatırlatan Yanıkoğlu, "Dekar başına 15 kilo yem bezelyesi tohumu ile 3 kilo yulaf karıştırılıp ekilirse bitkinin yatması engellenmiş olur. Aynı şekilde de verim kalitesi yükselir. Hasat da nisan-mayıs aylarında yapılıyor. Yonca gibi paketleme yapılıyor" dedi.

NAZİLLİ'DE YAYGINLAŞIYOR

Çiftçinin farklı arayışlar içerisinde olduğunu ifade eden Yanıkoğlu, "Yem fiyatları, mazot fiyatları, gübre fiyatları derken çiftinin girdisi artıyor. Bu nedenle çiftçi, katma değeri yüksek yeni ürünlerin arayışına girdi. Nazilli'de bu yem yaygınlaşmaya başladı. Bozdoğan'da da yavaş yavaş ekiliyor" diye konuştu. (MEHMET AKİF SÜTÇÜ)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler