Takip Et

SON DAKİKA

Söke'de zirai ilaç satışı tavan yaptı

9 Ağustos 2017, Çarşamba 10:40

     


Söke'de pamuk tarlalarında meydana gelen pamuk biti hastalığı nedeniyle zirai ilaç satışları tavan yaptı.

Tarladaki sıkıntıdan dolayı tam gün mesai yapan ziraat mühendisleri, halk arasında bilinen adı ballık olan hastalıkla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ziraat Mühendisi Mustafa Ali Ak, pamuk biti hastalığının sık ilaçlama istediğini belirterek, "Bu hastalık sık ilaçlama ve gözlem ister. Her iki sulama arasında da ilaçlama istiyor. Farklı ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçlarla da çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bizler de bu yüzden sürekli arazide olmak zorundayız" dedi.

Bir diğer Ziraat Mühendisi Mustafa Ateş, yoğunluğun çok olduğunu belirterek mevsimsel şartların ballık hastalığını etkilediğini dile getirerek, "Hava şartları nedeniyle pamukta ballık hastalığı artmış durumda. Bunun için çeşitli kimyasal aktiflerle uygulama yaptırıyoruz. Şimdilik durum iyiye gidiyor. Çalıştığım arazilerde yüzde 90-95 oranında verim alıyorum" ifadelerini kullandı. Ziraat Mühendisi Sevinç Çınar da kendi müşterileri dışında başka çiftçilere de hizmet verdiklerini söyledi. Çınar, "Havanın rutubeti ve mevsimden dolayı yoğunluk var. Üreticiler genelde farklı mücadele yollarına gidiyorlar. Ancak bizim önerimiz, etkili maddeleri değiştirerek mücadele etmeleridir" diye konuştu.

İLAÇLAMAYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre arazide görülen yaprak biti hastalığıyla ilgili müdürlük tarafından üreticinin ve muhtarlıkların bilgilendirildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, "Bu yıl bazı lokasyonlarda yaprak biti görülmüş ve müdürlüğümüz tarafından teknik mücadeleye uygun olarak ekonomik zarar eşiğine ulaşan zararlılar için ilaçlama yapmaları mesajla çiftçilere ve muhtarlara bildirilmiştir. Sıcak ve nemin yoğun olduğu yıllarda yaprak bitleri çok kısa sürede nesil değiştirebilmektedir. Bu nedenle hem popülasyon hem de ilaçlara dayanıklılık gösterebilirler. Çiftçiler ilaçlama yaparken karışıma gitmemeli ve üst üste aynı etken maddeli ilaçları kullanmamaları gerekmektedir. Tarla kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır" denildi. (HASAN ALP ŞAHİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler