Takip Et

SON DAKİKA

"Kadınlar hak ettikleri yerde değil"

5 Aralık 2016, Pazartesi 14:17

     


Efeler Belediyesi, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde 'Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi ve Siyasetteki Yeri' konulu panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan CHP Meclis Üyesi, sendikacı-yazar Yaşar Seyman, “Milletvekillerinin, valililerin, belediye başkanlarının yarısının kadın olması gerekiyor. Biz hala ilk kadın vali, ilk kadın belediye başkanı diyorsak yeterince yol alamamışızdır” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin yıl dönümünde Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi ve Siyasetteki Yeri adlı panel düzenlendi. Paneli yöneten Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, bir ülkede kadınların yüzü gülmüyorsa o ülkede huzurun yok olduğunu söyleyerek, “Bugün kadın hakları, insan hakları ve demokrasi açısından ülkemize dönüp baktığımız zaman hala karanlık bir tablo ile karşı karşıyayız. Bütün kadınlarımızın yüzünün güldüğü bir Türkiye diliyorum” diye konuştu.

Ülkenin yarısını kadınların oluşturduğunu belirten Özakcan, “Diğer yarısını ise kadınlarımız yetiştiriyor. Kadınlarımızı toplumsal yaşamın, yönetimlerin, siyasal yaşamın dışında tutarsak nüfusumuzun yarısının aklından, fikrinden, düşüncesinde ve önerilerinizden yararlanmıyoruz demektir. Bunu sağlamak için demokrasimizi geliştirmeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“KADIN MUHTAR SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye’de 641 kadın muhtarın olduğunu belirterek, “50 bin muhtar içinde bu sayı çok az. Sayılarının daha fazla artmasını temenni ediyorum. Artması için elimizden gelen çalışmayı yapacağız” dedi.

CHP Meclis Üyesi sendikacı-yazar Yaşar Seyman, 5 Aralık’ın Cumhuriyet kadınları için önemli bir gün olduğunu kaydetti.

Seyman, geçtiğimiz günlerde çocuk istismarına yönelik yasada kadınların büyük bir zafer kazandığını söyleyerek, “Cumhuriyet Halk Partisi'ne bu hakkı teslim etmemiz gerekiyor. Kadınlar, OHAL’in barikatlarını da açtılar, bu yasanın geriye çekilmesini sağladılar. Bu şunu gösteriyor; kadın isterse dünya bambaşka olur. Atatürk öngörülü bir dünya lideridir. Kurtuluş Savaşı'na Halide Edipadıvar da, Erzurum’dan Kara Fatma da katkısını koydu. Şerife Bacı mermileri çocuğun battaniyesiyle sardı. Bu savaş bütün kadınlarla kazanıldı. Ulu Önder Atatürk de destek olan kadınlara haklarını verdi” diye konuştu.

"İLKLERİ SAYIYORSAK SORUN BÜYÜK"

Kadınlara erkek egemen dillerinizi değiştirin diyen Seyman, sözlerine şöyle devam etti. “İşte bugün Atatürk’ün koltuğunda oturanlar, son 13 yıldır kadının doğurduğu çocuğa, hostesin rujuna, kadının hayata olan bakışına, gülmesine karışırlar. Ne yazık ki kadınlar seçme ve seçilme hakkının yıl dönümünde hak ettikleri yerde değiller. Milletvekillerin, 81 il valilerinin yarısı kadın olması lazım. Seçimle gelen kaç tane belediye başkanı var? Biz hala ilkleri, tekleri sayıyorsak sorun çok büyüktür. Yeterince yol almamıştır. Dünya liderlerine, sendikalara soruyorlar; başarının sırrının önce projelerini kadınlara anlatmak olduğunu söylüyor. Çünkü bir mesajı en iyi algılayan ve aktaran kadınlardır. Kadın yaşamın rengidir.”

Panele, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, kadın muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. (ÖZGE SÖNMEZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler