Takip Et

SON DAKİKA

CHP'Lİ Baydar'dan helikopter kazası için Meclis Araştırma Komisyonu önerisi

5 Haziran 2017, Pazartesi 12:51

     


CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Şenoba Beldesi’nden havalanan askeri helikopterin, kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşmesi sonucu 13 askerimizin şehit olmasına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Yaşanılan acı olayı, geçtiğimiz günlerde yazılı soru önergesi ile de meclis gündemine taşıyan CHP’li Baydar, kazanın tüm boyutlarıyla ele alınıp incelenmesi ve bir daha buna benzer acılarla karşılaşılmaması için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Metin Lütfi Baydar’ın önergesi şöyle:

"31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Şenoba Beldesi’nden havalanan askeri helikopterin, kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşmesi sonucu 13 askerimiz şehit olmuş ve ülkemiz yasa boğulmuştur.

Kara Kuvvetleri’nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterleriyle meydana gelen son kaza ile birlikte toplam 3 acı olay yaşanmıştır. Yaşanan bu acı olaylarda 28 askerimiz şehit olmuştur. Söz konusu olayların ilki, 4 Haziran 1997 tarihinde Zap Bölgesi’nde bölücü terör örgütü PKK tarafından atılan füzeyle yaşanmış ve 11 askerimiz şehit olmuştur. 29 Nisan 2003 ve son yaşanan her iki kaza ise helikopterlerin yüksek gerilim hatlarına takılması sonucu olmuştur. Couger helikopterlerinde; uçuş yaptığı arazi üzerindeki gerilim hatları ve uçuş rotasını gören yükseltiler gibi engeller için pilotların önceden hem görsel hem de sesli olarak uyarıldığı HETS olarak adlandırılan Helikopter Engel Tespit Sisteminin olmadığı bilinmektedir. HETS olmadığı için her iki olayda toplam 17 askerimiz şehit olmuştur. HETS’in tüm helikopterlere takılması için 2010 yılında, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın internet sitesinde acil alım duyurusuyla ihale ilanı verilmiş ancak 7 yıldır bu ihale sonuçlandırılmamıştır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı projeyi 30 Mart 2017 tarihinde yeniden güncellerken, internet sitesinde projenin sözleşme imza aşamasında olduğu görülmektedir. Bu durum, 7 yıldır böylesine hayati önem taşıyan bu ihalenin neden yapılmadığı sorusunu akıllara getirmektedir.

31 Mayıs 2017 Çarşamba günü, askeri helikopterde bulunan 11 kahraman askerimizin şehit olmasına neden olan vahim olayın tüm boyutlarıyla ele alınıp incelenmesi ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz." (SUAT DENİZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler