Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'ın sorunları masaya yatırıldı

3 Ağustos 2017, Perşembe 16:26

     


Nazilli Ticaret Odası ev sahipliğinde Oda ve Borsa başkanlarının katılımlarıyla gerçekleşen "Aydın İli Oda ve Borsaları Güç Birliği" toplantısı dün sona erdi. Otoban, çift hatlı tren yolu, havaalanı ve incire teşvik gibi önemli sorunların konuşulduğu toplantı sonucunda mutabakat bildirisi basınla paylaşıldı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nazilli Ticaret Odası(NTO) ev sahipliğinde Sanayi Mahallesi'nde bulunan yeni hizmet binasında gerçekleşen toplantıda, Oda ve Borsa Başkanları Aydın'ın sorunlarını masaya yatırdı. Nazilli ve doğu bölgesi ilçelerini tanıtan Sinevizyon gösterimi sırasında binanın güç kaynağı birden kesildi. Konferans salonunda bir süre karanlıkta oturan katılımcılar, daha sonra binanın giriş kapısına indi. Elektrik kesintisi nedeniyle dışarıda basın açıklaması yapan Oda başkanları, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

AMACIMIZ ACİL SORUNLARIN ÇÖZÜME KAVUŞMASI

Toplantı sonrası güç birliği mesajı veren NTO Başkanı Nuri Arslan, toplantının amacını bölgede yaşanan sorunları birlikte harekete ederek çözüme kavuşturulması olarak yorumladı. Güç birliği mesajı veren Arslan,"Basın açıklaması yapacağımız bölümde elektrikler kesildiği için biz şu anda odamızın dışında bilgi veriyoruz. Bu toplantının amacı bölgemizdeki yaşanan sorunları daha güçlü bir şekilde hem yerelde hem merkezi hükümet anlamında sesimizi duyurabilmek için ve önemli olan acil sorunların çözüme kavuşturulabilmesidir. Mesela son günlerde yaşanan bir şey var, özellikle enerji piyasasında. Belli indirimler vardı, şirketlere ve sanayicilere yapılan ama buradaki indirimleri kaldırıp ulusal tarifeye getirdiler. Yani nedenini kimse bilmiyor. Maliyetlerinin arttığı söyleniyor ama dövizde o şekilde bir artış yok. Nedenini biz anlayamıyoruz, tabi bununla alakalı tepkimiz var" dedi.

 

"OTOBAN SORUNUMUZ VAR"

Bölgenin bazı sorunlarının acil olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Nuri Arslan, otoban ve incire teşvik gibi konularda merkezi hükümetten çözüm istedi. Aydın'da acil olarak çift hatlı tren yolunun da yapılması gerektiğini savunan Arslan, "Onun haricinde bizim bir otoban sorunumuz var bildiğiniz gibi. Acil bir şekilde çift hatlı demiryollarının bir an önce yapımına başlanılması gerekiyor. Lojistik ve her anlamdaki sorunların çözümünde bu tür toplantıların bölgemize katma değer üreteceğini düşüyoruz. İncirde teşvik konusu önceliğimiz örneğin. Yani hızlı bir şekilde bu yerli ürünümüze teşvik bekliyor insanlar. Birçok konu var ele aldığımız. Kuşadası, Didim, Efeler, Söke ve Nazilli'nin kendi içerisinde bireysel sorunları var" değerlendirmesinde bulundu.

 

"AYDIN'DA SORUNLARIMIZ ORTAK"

tvDEN muhabirine açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise, şehrin tüm sorunlarının ortak olduğunu ifade etti. Toplantıyla ilgili bilgiler veren Ülken, "Bugün Aydın'daki dokuz Oda ve Borsa olarak ilçelerde yaptığımız rutin toplantılardan birini daha gerçekleştirdik. Bugün Nazilli Ticaret Odamız bize ev sahipliği yaptı. Yeni yaptıkları binada, gayet güzel bir ortamda bizi ağırladılar. Nazilli, Aydın, Efeler, Söke, Kuşadası gibi aklınıza gelecek tüm ilçelerle Aydınız netice itibarıyla. Birbirimizin bölgede destek çıkmadığı takdirde, dışarıdan kimsenin bize destek olma ihtimali yok. Hem Nazilli'miz nasıl gelişir, hem Buharkent'imiz nasıl gelişir, hem Didim'imiz nasıl gelişir bunları konuştuk. Zaten sorunlarımız ortak sorunlar. Tarım, turizm, sanayi, ticaret, lojistik, eğitim gibi konu başlıklarını ele aldık" diye konuştu.

 

"AYRILIKTA AZAP, BİRLİKTELİKTE RAHMET VARDIR"

Mutabakat sağlanan konularda ortak hareket edileceğini belirten Ülken, "Ayrılıkta azap, birliktelikte rahmet vardır" diyerek güç birliği kararlılığını ortaya koydu. Aydın'ın tüm ilçeleri bazında ana sorunların konuşulduğunu dile getiren Ülken,"Biz mütabakat sağladığımız tüm konularda birlikte güç birliğimizi ortaya koyuyoruz. Havaalanı konusunda da biz hep birlikte Aydın'ımıza ihtiyaç var mı, yok mu tartışmasından ziyade iki tane havaalanı dahi isteyebilecek kadar kendi içimizde tutarlı bireyleriz. Şu anlamda tutarlılıktan bahsediyorum; bizim turizm bölgemizde de havaalanı talebimiz gayet tutarlıdır. Nazilli için de tutarlıdır. Efeler ilçesi de merkez olarak 600-700 bin nüfusuyla bu talebi hak etmektedir. Bunlar öncelikle bizim ortak bir şekilde hareket etme güdümüzdür. Zaten ayrılıkta azap, birliktelikte rahmet vardır. Toplantıda, Aydın ilimizin tüm ilçeleri bazında ana başlıktaki sorunlarını, gelişmesindeki katkılarımızı ve lobi çalışmalarını konuştuk" ifadelerini kullandı.

 

Basın açıklaması sonrasında akşam yemeğinde buluşan Oda ve Borsa Başkanlarına, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük ile Belediye Başkanı Haluk Alıcık eşlik etti.

 

TOPLANTI SONRASI MUTABAKAT SONUCU AÇIKLANDI

Toplantı bitiminde hazırlanan mutabakat metninde ise yedi önemli başlıkta sorunlar sıralandı.

 

TURİZM

Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin mali büyüklüklerine göre değerlendirilerek özel borçlarının ertelenmesi, en az bir yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi imkanların sağlanması ile sektör teşvik ve sübvanse edilmelidir. İlimizde, önemli potansiyele sahip Termal Suyun sağlık sektöründe kullanılması ile Sağlık Serbest Bölgesinin kurulması teşvik edilmelidir.

 

Köy turizminin gelişmesi için pilot uygulama ile Nazilli’de “ Uzun Yaşam Köyünün “ kurulması amacıyla hazine arazisi tahsis edilmelidir. Didim de Kurvaziyer Liman yapımı programa alınmalıdır.

 

Didim de, 50 yataklı Devlet Hastanesi yetersizdir. Özel Hastanenin de olmadığı ilçeye en az 150 yataklı yeni bir hastane yapılmasını talep ediyoruz. Kuşadası Kongre Merkezinin daha aktif kullanımı için çalışma yapılması. Kuşadasında kruvaziyer turizmi teşvik etmek için 30 dolarlık teşvikin yasallaşması gerekir. Turistik yörelerde satılan yöresel ürünler için belirli bir standart uygulanması Turistik tesislerde alacarte satışlarda uygulanan %18 verginin %8 olarak uygulanması. Yöresel ürünlerin ve antik kentlerin il genelinde ortak tanıtım ve satışı için merkezler kurulması

Unescoda daha fazla alanın dünya tarihi listesinde yer alması.

 

TARIM ÜRÜNLERİ:

Pamuk, incir, zeytinyağı, kestane vecam fıstığı stratejik ürün olarak kabul edilmeli, incir, zeytinyağı ve kestane üretimi prim ile desteklenmelidir.Zeytinyağı rekoltesi düştüğünde fiyatlar yükseliyor, sektörde hileli ve tahşişli satışlar başlıyor ve tüketici yanıltılıyor. Zeytinyağı sektörünün geleceği için, taklit ve tağşişdeki cezai yaptırımların arttırılması, sorumluların nitelikli suçlar kapsamında cezalandırılması gerekmektedir. Zeytinyağı işletmelerinin çoğu yerleşim bölgelerinin içerisindedir. Tesislerde oluşan Atıksuların toplanması hususunda 2015/10 sayılı Genelgeye göre istenilen ölçüde havuz yapmak için arazi bulunamamaktadır. Söke, Didim ve Kuşadası'nda mezbahaya ihtiyaç vardır. Tarımda ürün çeşitliliği teşvik edilmelidir. Tarımda maliyeti düşürücü faaliyetler desteklenmelidir. İncire özel bir teşvik sağlanmalıdır.

 

YATIRIM TEŞVİKLERİ VE YATIRIM ALANLARI

Organize sanayi bölgeleri içinde TEDAŞ mülkiyetindeki elektrik dağıtımı ile ilgili tüm sistemlerin bedeli karşılığında OSB'lere devredilmelidir. İlimizde Sanayi alanlarının yetersizliği sebebi ile yeni yatırımların yapılması için 1/100.000 ölçekli çevre düzeni yeniden güncellenmelidir. Aydın’ ın her yönden gelişmesine katkı vereceğine inandığımız; Aydın Serbest Bölgesinin ve Jeotermal enerjinin kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin en kısa sürede tescil edilerek yatırım programına alınmasını istiyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinde beton santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesislerinin yatırımları “gerekli çevresel limit konsantrasyon değerleri sağlandığı takdirde” uygun görülmelidir.

 

AVM VE ZİNCİR MAĞAZALAR İÇİN ÖNLEM ALINMASI

Nazilli OSB’nin genişleme alanı sorunu bulunmaktadır. Yatırımların artması için bu sorunun hızlıca çözülmesi gerekmektedir. Kayıt dışılığı önlemek için teşviklerin artırılması gerekmektedir.

Nazilli’de bulunan eski polis okulu alanı bölge halkına yarar sağlayacak bir yatırımla değerlendirilmelidir. Bozdoğan ilçesinde bulunan mermer işletmelerinin atık sorunu için çözüm üretilmesi gerekmektedir.

 

ULAŞIM

Büyükşehir olup da, sivil havacılığa hizmet veren bir havaalanı olmayan tek il Aydın dır. Aydın’a en kısa sürede bu şekilde hizmet verecek havaalanı yapılmalıdır. İzmir-Aydın-Denizli tren hattının Yüksek Hızlı Tren hattı haline getirilmesini, Aydın-Denizli otobanının yapılmasını istiyoruz. Programa alınan Aydın-Çine Demiryolu hattının yapılmasını, restorasyon çalışmaları devam eden Söke Tren İstasyonu bünyesindeki müştemilatın Restorasyon sonrası Söke Ticaret Odası tarafından işletilmesini istiyoruz. Didim – Yeniköy arasında şehir dışından geçen ikinci duble yol çalışması yapılmalıdır.

 

ÇEVRE

Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan etkileri hususunda bilimsel bir rapor hazırlanması ve bu kapsamda santrallerin ve yapılacak yatırımların denetlenmesi gerekmektedir. Büyük Menderes nehrinin aşırı kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları bütün bölge için büyük tehdittir. Büyük Menderes nehrinin temizlenmesi için bütünüyle ele alınması gerekmektedir. Bu vesile ile menderes nehri turizm ve ulaşım amaçlı da kullanılabilir.

 

EĞİTİM

Çağdaş bir üniversite eğitimi için, Adnan Menderes Üniversitesi, üçe bölünerek, Aydın Merkezde Adnan Menderes, Nazilli'de Sümer ve Söke'de Milet Üniversitelerinin kurulmasını istiyoruz. Mesleki eğitimde ustalık ve ahilik değerlerinin işlendiği, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği ile üretme kabiliyeti ve isteklerini ortaya çıkaracak yeni müfredat çalışmalarının yapılmasını ve ilimiz imalat sektörünün ihtiyacını karşılayacak meslek alanlarında ihtisaslaşmanın sağlanmasını istiyoruz.

 

ENERJİ

AYDEM tarafından uygulanan indirimli elektrik anlaşmalarının tek taraflı olarak iptal edilmesi sonucu oluşan mağduriyetin giderilmesi, Doğalgaz hattının Söke’den Didim’e kadar uzatılması, doğalgaz altyapısının sanayi işletmelerine öncelikli olarak ve bedelsiz olarak ulaştırılması, Jeotermal kullanım alanlarının artırılması. (VEYSEL KARAHAN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler