Takip Et

SON DAKİKA

Milletvekili Baydar, “Helikopter engel takip sistemi ihalesi bugüne kadar neden sonuçlandırılmadı?"

2 Haziran 2017, Cuma 16:30

     


CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, askeri helikopterin Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Şenoba Beldesi’nden havalandıktan kısa süre sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düşmesi sonucu 13 askerimizin şehit olmasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Baydar, Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde, Kara Kuvvetleri’nde 1996’dan bu yana görev yapan Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin dünkü kaza ile birlikte toplam 3. kazası olduğu ve yaşanan bu 3 acı olayda 28 askerimizin şehit olduğu bilgilerine yer verdi.

Baydar, önergesinde; “Gerilim hattına takılarak düşen helikopterin HETS olarak adlandırılan Helikopter Engel Tespit Sistemi'ne (HETS) sahip olmadığı kamuoyunda konuşulmaktadır.

Helikopterin uçuş yaptığı arazi üzerindeki gerilim hatları, uçuş rotasını gören yükseltiler gibi engeller için pilotların önceden hem görsel hem de sesli olarak uyarıldığı bu sistemin helikopterlere takılması için 2010'da çalışmalara başladığı; ancak Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın internet sitesinde yer alan duyurusuna göre, çalışmaların 7 yıldır sonlandırılmadığı bilgileri yer almaktadır” bilgilerine de yer vererek şu soruları yöneltti:

1- Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait toplam kaç helikopter vardır? Bu helikopterlerin kaçında engel takip sistemi vardır?

2- Dün yaşanan kazadaki helikopterde engel takip sistemi var mıdır?

3- Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın, TSK’ya ait helikopterlere HETS takılması için acil alım olarak duyurduğu ihale, bu zamana kadar neden sonuçlandırılmamıştır? Helikopter engel takip sistemi olmadığı nedenle yaşanan dünkü vahim kaza sonucu şehit olan askerlerimizin sorumluları kimler olacaktır?

4- Engel takip sisteminin tüm helikopterlere takılması için daha kaç askerimizin şehit olması gerekmektedir?

5- AK Parti tarihinde bir ilki gerçekleştirerek demokrasilerde olması gereken istifa mekanizmasını Milli Savunma Bakanı için çalıştırmayı düşünüyor musunuz? (SUAT DENİZ)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler