Takip Et

SON DAKİKA

Sultanhisar’da artık muz da yetişecek

30 Ekim 2017, Pazartesi 08:30

     


Sultanhisarlı Gökhan ve Mehmet Ergül kardeşler 2014 yılında kurdukları serada yetiştirdikleri ürünler para etmediği için, 600 muz fidanı dikti. Çay ve muz haricinde her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği ilçede artık muz da yetiştirilecek.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Sultanhisar Atça Mahallesi’nde restoran işletmeciliği yapan Gökhan ve Mehmet Ergül kardeşler, aynı zamanda çiftçilik yapıyor. Yetiştirdikleri ürünlerin para etmemesi nedeniyle kendilerine ait serada alternatif ürün yetiştirme arayışını giren Ergül kardeşler, ziraat mühendisi arkadaşlarının önerisi üzerine muz yetiştirmeye karar verdi.

 

“600 ADET MUZ FİDANI DİKTİLER”

Atça Mahallesi Akmusluk Mevkisi’nde domates ve silor salatalık yetiştirmek için 2014 yılında 3 bin metrekare sera kuran Ergül Kardeşler, bu ürünlerden para kazanamadıkları için, geçen yıl çilek yetiştirdiklerini belirtti. Sera alanı küçük olduğundan yeterli ürün alamayınca, çilekten de para kazanamayınca alternatif ürün arayışına başladı. Türkiye’de tüketilen muzun sadece yüzde 1 veya 2’sinin yerli olduğunu ve büyük oranın ithal edildiğini öğrenen Ergül kardeşler, seralarını inceleyen ziraat mühendisi arkadaşları ile muz yetiştirmeye karar verdi. Kendilerine ait restoranı çalıştırmaya devam eden kardeşler, 1 ay önce seralarına 600 adet muz fidanı dikti. 8 ay önce çalıştığı özel bir firmadan emekli olan babaları Gürhan Ergül’ün artık tamamen sera ile ilgilendiğini belirten Gökhan Ergül, “Çalıştıracak insan bulamadığımız için az işçiliği olan ürünleri inceledik. Kivi ile muz arasında karar vermemiz gerektiğinde, muzu tercih ettik. Seramızın yüksekliği de muz için uygun olduğundan ve raf ömrü nedeniyle biz de seramıza muz diktik. Cenaze için gittiğim Denizli’de uzun süredir görmediğim ziraat mühendisi arkadaşım, daha sonra gelip seramızı incelediğinde muz üretimi için çok uygun olduğunu söyleyince biz de 600 fidan diktim seramıza” dedi.

 

“DİĞER TARLALARIMIZI DA DİKECEĞİZ”

Çalıştığı işyerinden emekli olduktan çocuklarını yardımcı olmak için seranın başına geçtiğini belirten baba Gürhan Ergül, “Yetiştirilmeyen farklı bir ürün arayışına girdik ve muz da karar kıldık. 1 ay önce diktiğimiz fidanlar ile her gün çocuk gibi ilgileniyorum. Muz yetiştirmek için en önemli konunun nem oranı olduğu söylendi. Biz de seraya otomasyon kurdurarak cep telefonlarımız ile dışarıdan takip ediyoruz. İş yerimizden evimizden sürekli kontrol altında tutuyoruz. Tarım danışmanlarımız her 15 günde bir gelip kontrollerini yapıyor. Tam bir yıl sonra ilk hasadımızı yapabileceğimizi ve daha sonra da 8 ayda bir hasat yapıldığı söylendi. İnşaallah başarılı oluruz ve bu girişimimiz diğer çiftçilere de örnek olur. Biz buradan istediğimiz verimi ve geliri elde edersek, diğer tarlalarımızda da muz yetiştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ARTIK MUZ DA YETİŞECEK”

Sultanhisar’da çay ile muz haricinde bütün ürünlerin yetiştiğini dile getiren Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, “Bunca örtü altı üretimin yapıldığı ilçemizde muz yetiştirmeye karar veren arkadaşlara öncelikle tebrik ediyorum. Genç girişimcilik ruhunuzu biraz bilimsel araştırmayla birleştirince başarı da kendiliğinden geliyor. Artık bundan sonra ilçemizde muz üretimi de yapılacak” diye konuştu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler