Takip Et

SON DAKİKA

Tütün ocaklarının hazırlanmasına başlandı

29 Kasım 2016, Salı 08:30

     


Bir dönem Ege'nin lokomotif tarım ürünleri arasında yer alan, ancak eski cumhurbaşkanlarından, merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Virginya tütün ile üretilen yabancı sigara üretiminin Türkiye'de serbest bırakılması ile değerini yitiren şark tip tütün, üretimde ortaya çıkan 'paçal' ihtiyacı nedeniyle yine gözde ürün haline geldi. Aydın'da da başta Karacasu olmak üzere kırsal alanlarda şark tipi tütün üretimi arttı. Karacasulu üreticiler, yeni ekim dönemi için fidanlarını ekecekleri ocakları hazırlamaya başladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

EN AZ 8-10 AŞAMADAN GEÇİYOR

Şubat ayında tohum ekimi ile başlayıp satışa kadar 8-10 işlemden geçen tütünün satış dönemine geldiklerini kaydeden Karacasu’nun Ataköy Mahallesi'nden Adem Gülşah, ''35 dönüm tütün ekiyorum. Eşim ve iki çocuğumla birlikte aylarca çalışıyoruz. 2016 yılı ürününü kurutup istifledik. Tütün zahmetli bir iş olmasına rağmen 'Emeğimizin karşılığını alıyoruz' diyebilmemiz için kilo fiyatının en az 20 lira olması gerekiyor. Bu yıl ise 17 liradan satılıyor. Çok kazançlı bir ürün olmasa da pazar konusunda sıkıntı yaşanmadığı için son yıllarda tütüne yeniden yönelme var” diye konuştu.

ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞ

Gülşah, şubat ayında hazırlanan ocaklarda tohum ekmekle başlanan tütüncülüğün nisan ayında tarla hazırlığı ve fide ekimi ile devam ettiğini, daha sonra çapa, dip sıyırma ve kırım döneminin geldiğini söyledi. Yazın gece yarısı tütün kırımına gittiklerini kaydeden Adem Gülşah, ''Kırılan yapraklar filelenip kurutulduktan sonra düzgün bir şekilde istifleniyor. Tavlanıp paket yapıldıktan sonra da kamyonlarla sözleşme yapılan firmalara gönderiliyor” dedi.

'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALIYORUZ' DİYEMEYİZ

Tütünün kurutulması aşamasında işin kolayını bulduğunu söyleyen Gülşah, şöyle konuştu: “Satın aldığım makine yardımı ile şişleyip kurutma zahmetinden kurtuldum. Filelediğimiz tütünleri asarak kurutma işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra paketlenme aşamasında da fileden plastik boru yardımı ile çıkarıp paketleme işlemine geçiyoruz. Bu kadar çok işlemden geçen tütün yetiştiriciliğinde, emeğimizin karşılığı 17 lira yerine en az 20-22 lira olmalı ki 'Kazandık' diyebilelim.” (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler