Takip Et

SON DAKİKA

Karacasulu kadınların nar ekşisi mesaisi

28 Ekim 2016, Cuma 09:00

     


Karacasu’da kış hazırlıkları çerçevesinde daha önce kışın yiyecekleri biber, patlıcan, bamya, fasulye gibi yiyecekleri kurutup, salçalarını yapan kadınlar, sonbahar aylarında da turşu, pekmez ve nar ekşisi çıkarmaya çalışıyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Karacasulu kadınlar, mutfakta yemekleri ve salataları süsleyip, ayrı bir tat veren mutfakların vazgeçilmezi nar ekşisini evlerinde kendileri hazırlıyor. Kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını mutfağında kullanmak üzere saklarken, ihtiyaç fazlasını da satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Sofralık, meyve suyu veya nar ekşisi olarak kullanılan nar, Karacasu’da her evin bahçesini süslemesi ile dikkat çekiyor. Nar hasadının başladığı sonbahar aylarında, kadınları nar ekşisi çıkarma telaşı sardı.

HEM ZAHMETLİ, HEM MUTFAKLARIN VAZGEÇİLMEZİ

Karacasu'nun Görle Mahallesi'nde bahçelerinden topladıkları narın ekşisi çıkaran Mürşide Bekam, katkısız ev yapımı nar ekşisinin sofralardaki salata ve yemeklere lezzet veren damak tadının yanı sıra, şeker hastalarına da çok iyi geldiğini söyledi. Ege’de sofralardan eksik edilmeyen nar ekşisini, zayıflamak isteyenler içinde tavsiye eden Bekam, nar tanelerini kabuğundan ayıklarken en büyük yardımcısının emekli eşi Hakkı Bekam olduğunu ifade etti. Bekam, nar ekşisinin hazırlanışını anlatarak şunları söyledi: "Bahçelerden toplanan ekşi narlar önce ortadan ikiye ayrılıp, leğenlerin içine konuluyor. Daha sonra bir sopa yardımı ile dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuvalın içinde sıkmaya bırakılıyor. Ardından çizmelerle nar taneli ezilerek, suyu çıkarılıp kaynamaya bırakılıyor. Odun ateşinde kıvamını buluncaya kadar kaynayan nar suyu, soğuduktan sonra şişelere konularak saklanıyor. Zahmetli bir uğraşın ardından elde edilen nar ekşisi, çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat vermesi için mutfaklarda yerini alıyor. Ne kadar zahmetli olsa da, Ege mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri.”

KİLOSU 20-30 LİRA ARASINDA SATILIYOR

Geyre Mahallesi’nde nar ekşisi yapan 58 Yaşındaki Elif Karcı ise narları taneleyip, sıktıktan sonra kaynamaya bıraktığını söyledi. Bir yıl boyunca kendi kullanacakları ekşiyi ayırdıktan sonra geri kalanını da kilosu 20 ile 30 lira arasında satışa sunduklarını kaydeden Karcı, yaklaşık 15 kilogram nardan bir kilo nar ekşisinin çıktığını, talebin de çok fazla olduğunu vurguladı. Kadınların toplanıp nar ekşisi yaptığını anlatan Karcı, “Yapamayanlar ise pazara çıkardığımız ev yapımı nar ekşisini satın alır. Nar ekşisinin yerini hiçbir şey tutmaz, faydaları saymakla bitmez. Mutfağımızın olmazsa olmazlarındandır. Karacasu'nun meşhur yemeği etli patlıcan dolmasına da çok yakışır. Tadına doyum olmaz" ifadesini kullandı. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BİR RÜYAYI YAŞAMAK İÇİN İZLEYİN







 
Son Eklenen Haberler