Takip Et

SON DAKİKA

“Milletvekili adaylarının cebinden 5 kuruş para çıkmaz”

26 Ocak 2023, Perşembe 16:33
Son güncelleme: 26 Ocak 2023, Perşembe 17:19

     


Aydın Toptan Gıda Çarşısı'nda hizmet veren matbaacıların en büyük sorunu, ithal kağıda ve elektriğe gelen zamlar. Ekonomik sıkıntı yaşayan matbaacıların kimi seçimlerin sektörü hareketlendireceğini düşünürken, kimi de genel seçimin Aydın’a bir faydası olmayacağını söylüyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Tuna Matbaasının sahibi Sami Taşkın, 14 Mayıs’a çekilen seçimi değerlendirerek “Genel seçimin Aydın’a hiç bir faydası olmaz. Bu tür seçim broşürleri partilerin genel merkezinden temin edilir. Milletvekili adaylarının cebinden 5 kuruş para çıkarmaz, masraf etmez. Genellikle biz yerel seçimlerde para kazanırız. Bu seçimlerin Aydın’a katkısı olacağına ben inanmıyorum. Artan maliyet ve kağıt fiyatlarından dolayı sönük bir havada geçeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Matbaacılık sektörünün zor durumda olduğunu aktaran Taşkın, “Geçen yıla göre kağıt ton fiyatlarında genel olarak dolar bazında inanılmaz artışlar oldu. Son bir aydır birinci hamur ve karton sektöründe birazcık olsun gevşemeler var. Geçen sene peşin fiyatına karaborsa fiyatına kağıt bulamıyorduk. Bu sene birazcık daha esnek. Önceden 8 -10 bin lira gelen elektrik faturası bu yıl 53 bin lira geldi. Bu durum bizim işletmeler için bir yıkım meselesi. Personel giderleri yüzde 100 arttı. Bizim gibi orta ölçekli işletmeleri zor günler bekliyor. Küçük işletmeler bitti, bitmek üzere” dedi.

“SEÇİMLE SEKTÖRÜN CANLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Gökçe Matbaacılık'ta çalışan Enver Ganioğlu, “Bizim en büyük sorunumuz maliyetlerimizin çok yüksek olması . Bu da haliyle satış fiyatlarımızı olumsuz etkiliyor. Satış oranlarımız da gün geçtikçe azalıyor. Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 50 oranında azalma oldu diyebilirim. Maliyetlerimiz yüksek, ister istemez fiyatlarımıza zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bu durum da müşterilerimizin iş yaptırma oranını düşürüyor. Seçimlerin erkene çekilmesi olumlu etkiler. Seçim önü matbaa sektörü biraz canlı olur. Siyasi partilerin broşür işleri, kendi siyasi çıkışlarını duyurmak için yaptırdıkları işlerden bir tanesi ve sayısı yüksek olan işler bunlar. İşlerimizin artmasını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“GEÇEN YIL 30 LİRAYA YAPTIĞIMIZ BASKIYI BU YIL 150 LİRAYA YAPTIK”

Eylül Reklamcılık'ta çalışan Murat Avcı da, “Seçimlerin bize faydaları oluyor mutlaka. Daha önceki seçimlerde reklam çalışmalarında bir sürü sorunlar yaşadık. İşimizi yapıyoruz, ücretimizi alamıyoruz. Fiyatlar bu yıl yüzde 200 arttı. Geçen yıl baskıyı 30 TL’den yaptıysak, bu yıl 150 TL’den yapıyoruz. Biz normalde dijital baskı ve tabela yapıyoruz ama seçimlerde müşteri isterse onlara destek oluyoruz. Eskisi gibi iş alamıyoruz çünkü fiyatlar çok arttı” dedi.HAZEL BAYIK)  (


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler