Takip Et

SON DAKİKA

STB ulusal borsaya kurucu ortak oluyor

23 Şubat 2018, Cuma 10:03

     


Söke Ticaret Borsası (STB) Başkanı Salih Deniz Günal, 2018’de kurulumu tamamlanacak olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda kurucu ortaklar arasında yer alacaklarını söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bugüne kadar 9 ticaret borsasınca yapılan tarımsal ürün ticareti önümüzdeki dönemde kurulacak Türkiye Ürün İhtisas Borsasınca yapılacak. STB olarak Ürün İhtisas Borsası’na katılma kararı aldıklarını açıklayan Günal, “İnşallah kurucu üyelerden bir tanesi de Söke Ticaret Borsası olacak. Bu bizim için gurur verici bir durum” diye konuştu.

 

“PARA ALIŞVERİŞİ DEVLET GARANTİSİNDE OLACAK”

Türkiye’de Ürün İhtisas Borsası adıyla yeni bir borsacılık kavramının ortaya çıktığını söyleyen Günal, “Ürün İhtisas Borsası, bizim Elidaş olarak bildiğimiz ve Türkiye’de birçok yerde Lidaş olarak bilinen ve hububat üzerine lisanslı depolardaki ürünlerin karşılığında üretilen Elektronik Ürün Senetleri’nin (ELÜS) alınıp satıldığı bir borsa olacak. Bu vesileyle hem çiftçilerimiz, hem de tüccarlarımızın teslim ettiği mallardan çıkardıkları ELÜS’ü, artık İzmir Ticaret Borsası’nda ister ilan ettirerek eski usülde satış yapabilecekler, isterlerse de ELÜS’ü elektronik cihazlarımızla yani bilgisayarımızdan ya da telefonlarımızdan da satma imkanı olacak. Bu da piyasada daha geniş bir alıcıyla karşılaşmamıza da vesile olacak. Piyasada alıcıyı görmeyeceğiz, tanımayacağız. Paramız tamamen devlet garantisinde olacak. Ülkemizde artık böyle bir borsacılık sistemi oturuyor. Bu çerçevede çalışmalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülecek” dedi.

 

“HERŞEY DAHA ŞEFFAF VE EKRAN ÜZERİNDE OLACAK”

İlk etapta pamuk ve buğdayla başlayacak olan alışverişlerin, ileride diğer ürünlere de yayılacak olduğunu belirten Günal, “Bu sistemin bize ilave olarak faydası şu olacak. Bugün normal şartlar altında cebinde parası olan bir insan pamuk alışverişini yapamıyor. Çünkü pamuk alışverişini yaparken fatura alması lazım. Yine faturanın içinde KDV uygulamaları var. Bunlar bir çok insana da ağır geliyor. Aynı zamanda aldığı malı deposunda saklaması lazım. Bunun için birçok insanın özellikle büyükşehirlerde finans piyasasıyla uğraşanların bu tip imkanları yok ama bu borsacılık sayesinde artık fiyatların düşük olduğu dönemlerde, piyasayla ilgisi olmayan insanlar da piyasadan mal toplama imkanına sahip olacaklar. Bu gerçekten de çiftçilerimiz ve tüccarlarımız için büyük bir avantaj ve imkan. Artık çiftçinin malı daha değerli şekilde satılabilmiş olacak. Borsa ile ilgili ara ara gerçek fiyatlarla karşılaşılmadığı şeklinde eleştiriler geliyor. Artık bu yeni borsacılıkla her şey daha şeffaf ve tamamen ekran üzerinden yapılacak. İnşallah televizyonlarda da bunlar günlük olarak yayınlanacak” diye konuştu.

 

"BORSAMIZ İÇİN GURUR VERİCİ BİR DURUM"

Söke Ticaret Borsası olarak Ürün İhtisas Borsası’na ilk duyurulduğundan bu yana ortak olma isteklerinin olduğunu da belirten Günal, “İlk etapta katılma sermayesi yüksek belirlendiği için katılamamıştık ve çok kısa süre verilmişti. Şimdi meclis olarak arkadaşlarla görüştük ve Ürün İhtisas Borsası’na katılma kararı aldık. İnşallah kurucu üyelerden bir tanesi de Söke Ticaret Borsası olacak. Bu bizim için gurur verici bir durum. Söke çiftçisini ve tüccarını hak ettiği yere ulaştırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Zaten Elidaş’ın da kurucu üyelerindendik ve ortaklarındandık. Son dönemde İzmir Ticaret Odası da Elidaş’daki hisselerini satmak istedi. Geçtiğimiz yıl 250 bin liralık o hisseleri de biz aldık. Modern borsacılık anlamında, Söke Ticaret Borsası’nı modern sistemlere entegre etmek için azami gayret gösteriyoruz. Akredite borsa olma sürecimiz tamamlandı. Son denetimden de geçtik. Sonuçlar görüntü olarak da gayet iyi. Fakat bir çok oda ve borsa da aynı süreçten geçtiği için sonuçlar toplu yayınlanıyor. Sonuçların yayınlanmasını bekliyoruz ama akredite borsa olduk diyebiliriz. Bir iki ay içinde akredite oda belgemizi de alırız” dedi. (MURAT TAN)







 
Son Eklenen Haberler