Takip Et

SON DAKİKA

“Aydınlı kadınlar son 5 yıldır daha güçlü ve etkin”

20 Nisan 2021, Salı 12:16

     


Aydın’da 2012 yılında 13 girişimci kadın tarafından kurulan ve bugün birçok kadının üretimde rol almasına imkân tanıyan ‘Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’ (AGİKAD), kadınların sosyal ve toplumsal alanda aktif bir şekilde yer almalarını sağlıyor. Derneğin çalışmalarını Baş Başa’ da anlatan Aydın Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Senem Barut Bircan, kadınların son 5 yıldır daha güçlü ve etkin olduğunu söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) Başkanı ve Avukat Senem Barut Bircan, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu.

“DERNEĞİMİZİN HEDEFLERİ ARASINDA GİRİŞİMCİ KADIN KİTLESİ VAR”

Bircan, “Derneğimiz, Aydın Girişimci Kadınlar Derneği 2012 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Aydın Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Temsilcisi Esin hanım başkanlığında 13 girişimci kadın tarafından kuruldu. Yaklaşık 8 yıldır güzel çalışmalar ve projeler yapmakta, üretici kadınlara destek vermektedir. Derneğimizin hedefleri arasında girişimci kadın kitlesi var. Girişimci kadınların girişimci kadınlara işbirliği ve yol göstericilik yaparak onların ürettikleri ürünleri iş hayatına, ekonomiye katkı sağlamak anlamında onlara destek olmaktır. Bu desteği verirken de kadın haklarını korumak, kadının toplumsal eşitliğini ve bu hususta kendilerine yön göstermek, yol göstermek başlıca hedeflerimiz arasında. Bölgemizde bir tarım bölgesi ve bölge ekonomisine de katkı sağlamak, kültürümüze destek olmak adına da derneğimiz bu yönde de destek veriyor kadınlarımıza. Misyonumuz, kadınların girişimci ruhunu desteklemek, onlara bir anlamda mentorluk yapıp yol göstermek ve destek olmaktır. Vizyonumuzda planlı, programlı doğru sunum ve destekle yol göstermektir. Diyoruz ki, kadınlarımız önemli onlara destek olmak ise daha da önemli. Bu anlamda amaç aslında Aydın’a destek olmak” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZ AYDIN BÖLGESİNDE GÜZEL SES GETİRDİ”

Derneğin projelerinden bahseden Bircan,” Derneğimizin ilk projesi Lavanta yetiştiriciliği. Derneğimizin bu projesi Sabancı Vakfı’nın da desteğiyle Birleşmiş Milletler (BM) ortaklığında gerçekleştirilen bir proje oldu. Bölgemizde hayırsever bir iş insanının 40 dönüm arazisinin kullanım hakkını vermesiyle doğudan göç eden kadınlara istihdam yaratmak amaçlı bir proje oldu. Sümbül ve Nergis yetiştiriciliği gerçekleştirdik. Burada önemli olan doğudan göç eden kadınların orada ikamet ediyor olması, doğum yerlerinin orada olması burada istihdam yaratılması önemliydi. O anlamda güzel bir proje oldu. Burada amaç Aydın topraklarının verimliliğinin altını çizmekti. Oda güzel bir sonuç verdi. Bu proje 5 yıllık bir projeydi, 5 yıl boyunca kadınlarımız hem istihdam edildi hem de bölge ekonomisine katkı sağlanmış oldu. Bu proje bize başka bir kapı açtı, lavanta projesi. Lavanta projesi içinde İçişleri Bakanlığı’ndan bir hibe alındı. Burada bize destek olan paydaşlarımız vardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası bizlere burada paydaş oldular. Bu lavanta projesinde de bu 40 kadın kendi getirdikleri 20 kadını da dâhil ettiler ve lavanta yetiştiriciliği gerçekleştirildi. Burada da yine sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlandı ve aldığımız istatistiklerde ilk yıl yüzde 3, 2’nci yıl yüzde 10, 3’üncü yıl yüzde 60 ve 4’üncü yılda yüzde yüz oranında lavanta yetiştirildi ve bu lavantalardan gelir elde edildi, bölge ekonomimize de katkı sağlanmış oldu. Biz bu kadın profiliyle çalıştıkça, üretici kadınlara yol gösterici olabildikçe kadınların kendi ürettikleri ürünlere pazar oluşturma imkânı adı altında bir fikir de gelişti aynı zamanda. Burası bir tarım bölgesi yani kadın her yerde. Kadın, bahçede, ovada, dağda çalışıyor. Burada çalıştığı gibi aynı zamanda evde de çalışıyor. Kadın evde de üretiyor. O nedenle kadına hem bir motivasyon sağlamak hem de üretici kimliğini öne çıkarmak adına kadının ev ürünü ürettiği ürünleri pazarlama imkanı da bulsun, onlara tezgah oluşturabilmek adına biz elişi çarşısını açtık. 8 yıldır devam eden bir proje. Pandeminin izin verdiği ölçüde sürekliliği olacak. Her sene yapıldı, 200 üretici kadın arasından 40-50 üretici bayana bu şekilde çarşı da ürünlerini halkla buluşturma imkânı sundu derneğimiz. Yine bu çalışmalarımız sosyal medyada ve Aydın bölgesinde güzel ses getirdi” diye konuştu.

“HER ÜYEMİZ ÇOK BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYOR”

Bircan, “Üyelerimizin her biri çok kıymeti ve değerli. Her biri temsil ettikleri sektörler alanında çok başarılı iş kadınları. Öngörülü ve ilkeleri doğrultusunda hareket eden, güçlü kadınlar topluluğuyuz. Tecrübesiz olan kadınlara yol göstermek adına her birimiz, her üyemiz kendinden çok büyük katkılar sağlamakta. Burada başkan, yönetim kurulu üyesi olmak değil. Hepimiz başkanız, hepimiz katılımcıyız. Her birimiz tecrübesini burada ortaya koyarak sergiliyor. Her birimiz sorumluluk alarak yol alıyoruz. Bu anlamda çok geniş bir kitleye de ulaşabiliyoruz. Sosyal medya üzerinden üyelerimiz vasıtasıyla her birimiz kendi sosyal çevremizde de yaptığımız projeleri paylaşıyoruz. Çarşımızı da yine aynı şekilde paylaşıyoruz. Bizi takip eden ya da sesimizi duyurabildiğimiz ölçüde herkese ulaşmaya çalışıyoruz ” diye konuştu.

“KADINLARIN TÜM DÜNYADA ETKİN BİR ROL OYNADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Bircan, “Kadınların tüm dünyada etkin bir rol oynadığını düşünüyorum. Kadın ekonomik anlamda özgür olmalı, kadın para kazanmalı parasını özgürce harcamalı anlamında söylemiyorum. Ekonomik anlamda özgür olan kadın ilk olarak aile ekonomisine katkı sağlayarak ailede eşit bir paydaya sahip oluyor. İlk önce ailede eşitliği ortaya koymuş oluyor daha sonra devamında toplumsal eşitlik geliyor. Bu anlamda çok değerli ve kıymetli. O yüzden kadınlarımız azimli olmalı, çalışkan olmalı, kendilerini her gün yenileyebilmeli, sürekli yeni bilgilere açık olmalı ve bu konuda gayret göstermeli. Bu anlamda çalışan, bizler gibi kadın derneklerine üye olabilmeli. Bunlarla iletişim halinde olabilmeli kadınlarımız. Bizler bunun için varız. Bence kadınlarımız son 5 yıldır daha güçlü. Sanki daha uyanmış, daha çok gerçeğin farkında çünkü emek veriyor, gayret gösteriyor” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler