Takip Et

SON DAKİKA

Zeytinliklere hayvan sokanlara para ve hapis cezası geliyor

17 Haziran 2014, Salı 21:00

     


Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yasa tasarısı ile yerleşim sahaları hariç zeytinlik sahalarında yapılmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilen tesisler dışında zeytinliklere hayvan sokulamayacak. Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında zarar görenin şikayeti üzerine 6 aya kadar hapis veya adli para cezası uygulanacak.

 (FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak "Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu" oluşturulmasını öngören Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da değişiklik yapan tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.

ZEYTİNLİK SAHALARINDAKİ YATIRIMLARA İZİN

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Kurulun uygun görmesi şartıyla, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar, için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Zeytinlik sahalarında yapılacak zeytinyağı fabrikaları, tarımsal işletmeler ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iznine bağlı olacak. Bakanlık bu maddedeki yetkilerini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

İllerde verilen kararlara karşı karar tarihinden itibaren bir ay içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak. Yatırımları yapanlar, bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevreye ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek ve oluşabilecek zararları telafi edecek.

ZEYTİNLİK SAHALARI KORUMA KURULU OLUŞTURULACAK

Her ilde, Vali'nin başkanlığında, Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Maliye Bakanlıkları'nın ildeki üst düzey temsilcilerinden ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın merkez teşkilatındaki ilgili biriminden birer üye ile üniversite, ziraat odası, zeytincilik konularında faaliyette bulunan kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları veya sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcilerinden 2 kişi olmak üzere toplam 9 kişilik Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulacak. Kurul en az 5 üyenin aynı yöndeki oyu ile karar alacak.

Kurul, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak.

ZARURET GÖRÜLMEYEN ZEYTİN AĞACI KESİLEMEYECEK VE SÖKÜLEMEYECEK

Madencilik ile jeotermal, doğalgaz ve petrole dönük yatırımlar dışında zeytinlik sahaları daraltılamayacak. Belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemeyecek. Zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fenni gerekçeye dayalı iznine tabi olacak. Bu iznin verilmesinde bakanlığa bağlı araştırma enstitülerinin veya mahallindeki ziraat odasının uygun görüşü alınacak. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına bin lira idari para cezası verilecek.

Milletlerarası antlaşma hükümleri uyarınca gerçekleştirilmesi öngörülen elektrik üretimine yönelik yatırımlar ve bu yatırımlar ile ilgili her türlü yapılar hakkında bu sınırlayıcı hükümler uygulanmayacak. (GAMZE KORKMAZ)

Bu yasa zeytinciliği de, hayvancılığı da bitirir







 
Son Eklenen Haberler