Takip Et

SON DAKİKA

SGK bu ödemeleri de yapıyor

17 Mayıs 2019, Cuma 13:09

     


tvDEN'de her Cuma canlı olarak yayınlanan 'İşten Güçten' programının bu haftaki konusu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödemeleri oldu. Yurt Dışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, SGK ödemelerinin içeriğini anlatarak merak edilen sorulara yanıt verdi.

Toplumun belirli ödemeler hakkında bilgi sahibi olduğunu, bilinmeyen ödemelerden de faydalanılması için sosyal güvenlik haklarının iyi bilinmesi gerektiğini aktaran Yurt Dışı Emeklilik ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, şu bilgileri verdi:

"İŞ GÖRMEZLİK TEDAVİ ÖDENEĞİ"

" Halk arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sadece emekli aylığı ve dul yetim aylığı ödediği bilinir. Ama bunun dışında SGK kişi hastalandığında üç günden fazla istirahat almış ise yatarak ve ayakta olmak üzere iki türlü iş göremezlik tedavi ödeneği öder. Buna biz istirahat parası diyoruz.

GEÇİCİ VEYA SÜREKLİ İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ

Ayrıca, kişi çalışırken iş kazasına uğramışsa ve sağlığının yüzde 10’unu kaybetmişse bununla ilgili olarak geçici ya da sürekli iş görememezlik ödeneği alır.

4 BİN 425 TL DOĞUM İZİN ÖDENEĞİ

Annelere gelince doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullandığında asgari ücretli bir anneye ortalama 4 bin 425 lira ödenir. Buna biz doğum izni parası diyoruz.

YENİ DOĞUM YAPAN ANNEYE YARIM GÜN ÖDENEĞİ

Doğum yapan kadınlar yarım gün çalışıyorsa yarım gün ödeneği verilir. Bu konuda İŞKUR aracılık yapar.

ANNEYE SÜT PARASI ÖDENİR

Bununla birlikte anneye süt parası da ödenir, bu da ortalama 133 liradır. Kişi hastalandığında tedavisi bulunduğu bölgede yapılmıyor, başka bir ilde tedavisi mümkün gözüküyorsa yolluk parası ödenir.

YETİM KIZ ÇOCUĞUNA 24 MAAŞ ÇEYİZ ÖDENEĞİ

Yetim kız çocuklarına 24 maaş tutarında çeyiz yardımı yapılır. Ölen kişiler sadece 360 gün prim yatırmış ise SSK’lılara BAĞKUR ve emekli sandığı mensuplarına ayrı ayrı cenaze yardımı ödenir.

ÇALIŞAN EBEVEYNE ÇOCUK PARASI

Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulduktan sonra bir çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için de 600 lira ödenmesi söz konusudur.

PRİMİ YATIRILMIŞ GÜNLER TALEP EDİLEBİLİR

En son kişinin yılı, yaşı dolmuş olmasına rağmen emeklilik için yeterli günü olmadığı durumlarda; vatandaş kuruma müracaat etmesi halinde, mevcut yatırılmış olan günlerin parasını Sosyal Güvenlik Kurumu'nda talep edilir" (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler