Takip Et

SON DAKİKA

Süt Üreticileri Birliği’nden çiftçilere destek

17 Ocak 2020, Cuma 12:56

     


Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, birlik üyelerine maddi destek verilmesini öngören bir proje geliştirdiklerini açıkladı.

Birlik binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkaya, kırsalda yaşayan üreticilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. 3-5 ineği, 5-10 dekar tarım arazisi olan ailelerin pek çoğunun mağdur durumda olduğunu söyleyen Başkaya, “Birliğimiz üyesi olan ailelere yardımcı olmak niyetiyle, bu yıl sattıkları, kestirdikleri hayvanlar için, ayrıca destek vermek istiyoruz. Şöyle ki, üretici bu desteği alabilmek için yıl içinde sattığı veya kestirdiği herhangi bir hayvanının satış belgesini yani müstahsil makbuzunu, pasaportuyla beraber bize ilettiği zaman biz üretici başına 150 liralık bir destek vermek istiyoruz. Ödemesini de 2020 yılı içinde kendi hesaplarına geçireceğiz veya birliğe olan aidat borcundan mahsup edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“150 TL AİDAT ÖDEMİŞ OLACAKLAR”

Bu yıl asgari ücretin brüt anlamda 2 bin 950 lira civarında olduğunu kaydeden Başkaya, “Tüzük ve yönetmelikler gereği yüzde 10’un altında aidat tahsil etme yetkisine sahip değiliz. Dolayısıyla üyelerimizin aidatları yaklaşık 300 lira civarında olacak. Ama biz bu 300 liranın yüzde ellisini kestirdiği hayvanın belgesini getirdiğinde, aidat borcundan 150 lirasını düşeceğiz. Böylelikle üreticimiz 150 lira aidat ödemiş olacak” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN DANIŞMANLIK DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”

Küçük üreticilerin her geçen gün fakirleşmekte, hatta yok olma durumuna geldiğini belirten Başkan Başkaya, “Biz birlik olarak daha önce de bu üreticilerimize nasıl faydalı oluruz diyerek yaptığımız bir proje kapsamında, ‘Buzağılar ölmesin’ diyerek güzel ilke de imza atmıştık. Bu proje kapsamında üreticilerimize Beş bin adet biberon, Beş bin adet dezenfektan spreyi ve sinek ilacı dağıttık. Birliğimizin üyesi olan bu vatandaşlarımıza, İlimizin neredeyse tüm İlçeleri ve köylerine çıkardığımız üç ayrı ekiplerimizle ulaştık. Üreticilerimize biberon, dezenfektan spreyi ve sinek ilaçlarını verdiğimizde bilgilendirme de yaptık. Geçen yıl bu proje kapsamında üyelerimize kışlık kalın birer yelek hediye ettik” diye konuştu.

“ÜRETİCİLER KURULUŞLARA GÜVENEMİYOR”

Üreticilerimizin en önemli sorunlarının başında Kooperatifler, Birlikler ve Ziraat Odası gibi kendilerinin kurdukları tarımsal örgütleri güvenemez olduğunu dikkat çeken Servet Başkaya, “ Neden! Tarım Kredi Kooperatifine gidiyoruz, gübre alacağız, yem, ilaç almak için. Bakıyorsun orada ki fiyat dışarıdan pahalı. Bu kuruluşların üreticilerimizden aldıkları dışarıya göre daha ucuz, sattıkları ise dışarıdan pahalı. Yani bu kuruluşlar, kuruluş gayelerini unutmuşlar adeta ticaret sevdalarına düşmüşler. Benim bu kuruluşlara tavsiyem üreticimize, çiftçimize sahip çıkalım” diye serzenişte bulundu .

“KÖYLER BOŞALDI”

“Köylülerimiz para kazanmayınca genç nüfus kentlere kaçıyor” diyen Başkaya, son olarak şunları kaydetti:

“Yeni yetişen gençler, İŞKUR kapılarında asgari ücretli bir iş bulacağız diye sıraya giriyorlar. Bu insanları doğdukları yerlerde karınlarını doyuracak işlerle uğraşmaları için yeni projeler yapılması gerekiyor. Hayvanı yurt dışından getiriyoruz, samanı yurt dışından getiriyoruz, peki bu insanları kentler ne kadar taşıyabilecek?. Bakın Yenipazar, Çine, Karpuzlu, Koçarlı ve Söke ilçelerinin köylerinde 5-6 bin arasında besicilik yapan aileler vardı. Biz geçmişte bu ailelere çiftliğimizden buzağı satardık. Bu ailelere ne oldu? Besledikleri hayvanları sattılar, baktılar ki zarar ediyorlar ve besiciliği bıraktılar. Yurt dışından canlı hayvan ithalatı hızlı bir şekilde yıllardır devam ediyor. 26 Ekim tarihinde bakanlık ‘yurt dışından canlı hayvan ithalatını durdurduk’ diye karar aldı. Aldı ama adamın talebi bir ise iki yazdırdı o yüzden 2020 yılının Haziran ayına kadar ithalat devam edecek. Bu ithalat derhal durdurulmalı. Yerelde üreticilerimize her türlü destek verilmeli ve bu gençlerimiz köylerimizde, doğdukları yerlerde karınlarını doyuracak işlerle uğraşmalı.” (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler