Takip Et

SON DAKİKA

Pamukta tehlike çanları çalıyor

14 Temmuz 2019, Pazar 17:01

     


Pamuk üreticileri girdi maliyetlerindeki yüzde 40’lık artıştan dolayı endişeli günler geçiriyor. Prim desteklerinin düzenli ödenmemesi, doğal afetlerle gelen zararların zamanında karşılanmaması çiftçinin üretimden vazgeçmesine neden oldu. Çiftçinin dar boğazda olduğunu anlatan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık “Yüzde 40’lık maliyet artışı pamuk üretimini tehdit ediyor.” uyarısında bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, pamuk üretiminin olumsuluklara ragmen bir milyon ton’a ulaşmasını beklediklerini kaydetti. TUİK verileriyle üretim pamuk üretim kapasitesini hatırlatan Balçık, “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) verilen beyanlara göre bu sezon toplam 590 bin hektar alanda pamuk ekildiği tahmin ediliyor. Buna göre pamuk ekim alanları geçen sezona göre yüzde 14 oranında artmış bulunuyor. (TÜİK 2018 Ekilen Alan verisi: 518 bin hektar). Bu yıl pamuk ekim döneminde, özellikle Nisan ayında yaşanan olumsuz hava şartları ve buna bağlı tekrar yapılan ekimlerin dışında, iklim koşulları oldukça uygun geçti. Ekimden günümüze uzanan dönemde ise gerçekleşen “Isı Birikimi” değerleri bütün pamuk bölgelerinde uzun yıllar ortalamasıyla aynı seviyelerde seyrediyor. Önümüzdeki dönemde iklim, su temini, hastalık ve zararlılarla savaşta anormal bir olguyla karşılaşılmaması halinde tarla verimlerinin ve dolayısıyla pamuk rekoltesinin geçen sezonun üstünde olacağını söyleyebiliriz. Böylece geçen yıl için öngördüğümüz, ancak bazı umulmadık sorunlar nedeniyle gerçekleşemeyen, bir milyon ton lif pamuk üretim hedefine bu yıl ulaşılacağını ümit ediyoruz.”dedi.

ÜRETİMDE YÜZDE 40 MALİYET

Rekoltede beklenen umutlu bekleyişe ragmen girdi maliyetlerinin üreticiyi darda bıraktığını ifade eden Balçık, “Üretim tarafındaki olumlu gelişmelere karşılık maliyetlerin geçen sezona kıyasla yüzde 40 gibi çok yüksek bir oranda artmasının pamuk üreticilerinde endişeye yol açtığını görüyoruz. Tümüyle girdi fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanan bu olumsuzluğun yanı sıra, üreticilerin ekim tercihini isabetle yapmasını sağlamak üzere her sezon en geç Mart ayında açıklanan destekleme primlerinin hala açıklanmamış olması ve borsalardaki pamuk fiyatlarının maliyetlerin altında seyretmesi üreticilerdeki tedirginliği daha da artırmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bugün için kilogram maliyeti 5,00 TL’ye çıkan kütlü pamuğun, piyasada lif pamuk olarak karşılığının 12,50 TL olması gerekiyor. Oysa pamuk fiyatlarının oluştuğu Borsalarda lif pamuğun 10,00 TL’ye dahi zor alıcı bulduğu günlerden geçmekteyiz.” dedi.

PAMUKTA PRİM ÖDEMESİNE DİKKAT

Prim ödemelerine de dikkat çeken Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Balçık, “ Destekleme primi için şart koşulan üç yılda bir pamuktan farklı bir ürün ekilmesi (münavebe) koşulu, yapılan bütün itirazlara rağmen kaldırılmadı. Münavebenin istisnasız bütün bölgelerde uygulanacak olmasıyla birlikte, son üç sezondur artma eğilimi kazanmış olan pamuk ekim alanlarının, gelecek yıldan itibaren ciddi oranda daralma riskiyle karşılaşacağını öngörüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Üreticinin moral bozukluğu yaşadığını ve olumsuzlukların bir an önce giderilmesi gerektiği uyarısında da bulunan Balçık, “Söz konusu riskleri karşılayabilmek için 2019 ürünü destekleme primlerinin bu gerçekler ışığında belirlenerek biran önce ilan edilmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.” dedi. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler