Takip Et

SON DAKİKA

AYTO’nun munzam aidat davası yine gündemde

13 Mart 2018, Salı 18:19

     


Aydınlı işadamı Abdullah Yılmaz, Aydın Ticaret Odasına açtığı munzam aidat davasında haklı bulundu. AYTO'nun Avukatı Himmet Pehlivan ise, hukuki sürecin devam ettiğini ve kesinleşmiş bir kararın olmadığını açıkladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İşadamı Abdullah Yılmaz, Aydın Ticaret Odasının (AYTO) 2016 yılı munzam aidatını tavandan, en yüksek miktarla aldığı ve bununla ilgili yönetim kurulu ve meclis kararı olmadığı gerekçesiyle odanın aleyhinde dava açmıştı. Aydın 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, işadamı Abdullah Yılmaz haklı bulundu.

Aydın 2. İdare Mahkemesinin 2017/279 esas no ve 2018/55 nolu kararını Abdullah Yılmaz kamuoyu ile paylaştı. Yılmaz’ın paylaştığı mahkeme kararında, “Kayıt ücreti ile yıllık aidatın, 16 yaşından büyükler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 10'undan az, yarısından fazla olamaz. Munzam aidatın da o yıl için belirlenmiş bulunan yıllık aidat tavanının 20 katını geçemeyeceği belirtilmek suretiyle odaların mevzuatın çizdiği sınırlar içinde aidat miktarlarını ve oranlarını belirleyebileceği, bu aidatların sabit tutulmadığı açık bir şekilde görülmektedir.

Bu durumda, yıllık ve munzam aidatları her yıl yeniden belirlemekle yükümlü olduğu açık olan Aydın Ticaret Odası tarafından, üyesi olan davacı Abdullah Yılmaz'ın şirketi tarafından oda yıllık aidat ve munzat aidatlarının 5174 sayılı Kanuna uygun olarak oda meclisince belirlenmesi istemiyle yapılan başvurunun, munzat aidat tavan ücretinin her oda için sabit olması ve asgari brüt ücreti tutarı üzerinden sabit kılınmış olması nedeniyle, ayrıca yönetim kurulu veya meclis kararı alınması gerektiği için dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Aydın Ticaret Odasının mahkeme kararına İzmir Bölge İdare Mahkemesine itiraz hakkının bulunduğu da belirtildi.

 

"HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Konunun gündeme gelmesi üzerine, Aydın Ticaret Odası Vekili Avukat Himmet Pehlivan, kararın kesinleşmiş bir karar olmadığını ve hukuki sürecin devam ettiğini açıkladı. Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Söz konusu davada açık bir hukuki aykırılık bulunmaması sebebiyle, yürütmenin durdurulması talebi, hem ilk derece mahkemesince, hem de bölge idare mahkemesince reddedilmiştir. Şuan itibariyle hukuki süreç devam etmektedir. Söz konusu haberler kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yönelik olup, henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.” (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler