Takip Et

SON DAKİKA

Aydın'da tütün alımları başladı

13 Ocak 2017, Cuma 13:52

     


Alliance One A.Ş, geçen yıl 14 lira başfiyat verdiği üreticilere bu yıl kiloda 14 ile 17 lira arasında değişen başfiyatlardan ödeme yapacak.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın'ın Karacasu ilçesinin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan tütünde alımlar başladı. Sözleşmeli tarım kapsamında bölgeden ürün alan 6 firmadan Alliance One A.Ş., pazar yerinde gerçekleştirdiği fiyatlandırmayı tütünün randımanına göre 7 nevi üzerinden yaparken fiyatlarda şirketlere göre farklılık olduğu bildirildi. Geçen yıl 14 liralık başfiyat üzerinden tütününü satan üreticilere bu yıl kiloda 14 ile 17 lira arasında fiyat verildiği öğrenildi.

BİR YILLIK EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALMA VAKTİ GELDİ

Karacasu’da 6 tütün firmasından biri olan Alliance One firması, bir yıl önce sözleşme yaptığı üreticilerden tütünü teslim almaya başladı. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl randımana göre 7 nevi üzerinden alım yapıldığı, bunun da beklentileri karşılamadığı belirtildi. Üreticiler, ''12 lira ile 17 lira arasında değişen nevi fiyatları ile alım yapılıyor ve ortalama başfiyat 14 liraya geliyor. Bu uygulama yıllar önce tütüne kotanın konulmadığı yıllarda vardı. Randımana göre fiyat verilirdi. Firma ile sözleşme yapıp avans aldığımız için itiraz da edemiyoruz. Ama bu para bir yıllık emeğimizin tam karşılığı değil'' diye konuştular.

KARACASU’NUN İKİNCİ GEÇİM KAYNAĞI TÜTÜN

1990-2000’li yıllarda 5 bin 850 üreticinin yılda 6 milyon kilo tütün ürettiği Karacasu'da kota sınırlamasından sonra tütün ekim alanları daralırken üretici aile sayısı da azaldı. Alliance One firmasının eksperi Zeki İnal, “Şu anda üretici en karlı üretim olarak tütünü görüyor. Özel şirketlerin avans politikasının iyi olması ve üreticiyi memnun edici fiyatlar nedeniyle tütün ekimi artmaya başladı. Ancak dikim alanları azaldı. 15-20 yıl önce 5 bin 850 üreticinin gerçekleştirdiği 6 bin ton tütün üretimi bin 200 üretici ile 2 bin tona geriledi. Son yıllarda devletin zeytin ve incire verdiği destekler nedeniyle üreticiyi zeytin ve incire yöneldi. Üretici en fazla geliri tütünden elde ediyor” dedi. Tütünün Karacasu ekonomisine yaklaşık 30 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor. (GÜLAY ÖZTEKİN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler