Takip Et

/>

SON DAKİKA

“AB Tescilli ikinci ürünümüz Aydın Kestanesi oluyor”

11 Ocak 2020, Cumartesi 17:41

     


Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fevzi Çondur, “Türkiye’nin AB Tescilli 4. ve Aydın’ın ikinci tescilli ürünü Aydın Kestanemiz olacak. Bu tescil için 3 yıldır talebimiz Brüksel’de beklemekteydi, bir aya kadar elimizde olacak” dedi.

tvDEN’de Tarımda Gündem programının konuğu olan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, borsanın çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Programın Sunucusu Naim Özdamar’ın sorularını yanıtlayan Çondur, amaçlarının Aydın ürünlerine değer katmak olduğunu ifade etti.

“TÜM ÜRÜNLERİMİZ BORSADA İŞLEM GÖRMÜYOR”

ATB’nın 2019 yılında 4 milyar 500 milyon liralık işlem hacmi olduğunu ifade eden Başkan Çondur, “Bu rakam Türkiye’deki borsaların işlem hacminin yüzde 2’sine tekabül etmekte. O nedenle bu rakam Aydın’a yakışır bir durum. Tüm ürünlerimiz borsada işlem görmüyor. Hal kanunu gereği bazı ürünler, sebze ve meyve hallerinden satış yapılıyor. Aydın İncirinin satışıyla ilgili teşhir salonu için çalışmalarımız devam ediyor ama maalesef bunu henüz tamamlayamadık. Dünya borsalarında fiyatını belirlediğimiz incirimizi, yapacak olduğumuz satış yerimizde de tüketicimizle buluşturacağız” dedi.

“TÜRK TİPİ KESTANE AVRUPA’DA EN FAZLA TERCİH EDİLEN ÜRÜN”

Kestane üretiminde Aydın’ın lider durumda olduğunu, ancak kestane ağaçlarındaki dal kanseriyle ilgili mücadelenin devam ettiğini belirten Başkan Fevzi Çondur, “Bursa’da dal kanseri nedeniyle kestane üretimi bitti diyebiliriz. Şuan Aydın’da da böyle bir tehdit var. Adnan Menderes Üniversitesi tarafından bu hastalıkla ilgili bir çalışma var. Kestane üretiminde ilimiz birinci durumda. Her ne kadar kestane mamullerinde Bursa önde gözükse de artık üretimi Aydın’da yapılıyor. Pazarlamada bir sıkıntımız yok bu sene ama en büyük tehdit Çin. Çin kestane üretiminde dünyada birinci sırada. Türkiye'de 2. Sırada, bazen de ülke olarak üçüncü sıraya düşüyoruz. Türk tipi kestane Avrupa’da en fazla tercih edilen ürün durumunda. Borsamızın Türk Patent Enstitüsünden aldığı bir patenti var. Uluslararası patentli üç tane ürünümüz var ülke olarak. Aydın İnciri, Malatya Kayısısı ve Antep Baklavası. 4. Ürünümüz olarak artık son aşamaya gelindi ve Aydın Kestanesi de AB Tescilli ürünümüz oluyor. Şuan bunun müjdesini vermek isterim, Türkiye’nin AB Tescilli ürünü ve Aydın’ın ikinci tescilli ürünü Aydın Kestanemiz olacak. Bu tescil için 3 yıldır talebimiz 3 yıldır Brüksel’de beklemekteydi, olağanüstü bir durum olmaz ise 1 ay içerisinde Aydın Kestanesinin AB Tescili almış olacağız” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler