Takip Et

SON DAKİKA

İnternet kafesini yaşatabiliyor

9 Haziran 2017, Cuma 10:36

     


Buharkent'te 6 yıldır internet kafe işleten Ceyhan Şenol, internet ağının her yere yayılmasıyla kapanan kafelere meydan okuyor. Geçen yıllara nazaran işinin daha da yoğunlaştığını kaydeden Şenol, çarenin teknolojik gelişmelere ayak uydurmak olduğunu söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yaklaşık 15 yıl önce yaygınlaşan internet kafeler, bu günlerde her kesimden insanın evinde, iş yerinde ve telefonunda internet bağlantısının yaygınlaşmasıyla tarihe karıştı. İşletmeciler, eskisi kadar fazla kazanamadıkları gerekçesiyle dükkanlarını ya devretti ya kapattı ya da alternatif çözüm yolları buldu. Buharkent'te 2002 yılından beri işleyen Özgür İnternet Kafe, ilçenin en uzun ömürlü ve en işlek kafesi olarak çalışmaya devam ediyor. İnternet çağında, kafelerden gelir getirmenin en iyi yolunun online oyunları takip ederek en yeni versiyonlarıyla bilgisayarlara yüklemek olduğunu savunan Özgür İnternet Kafe İşletmecisi Ceyhan Şenol, bir de playstation salonu kurarak, kafeyi oyun salonuna çevirdi.

 

SÜREKLİ YENİLENİP GELİŞİYOR

Kafenin ikinci kez el değiştirmesiyle 6 yıldır çalışmasını sürdüren Şenol, "Dükkanı devraldığımda 20 bilgisayar vardı. Daha sonra playstation salonu kurarak iki tane 106 inç, bir tane de 124 inç plazma aldım. İki ay önce, kapasiteyi artırarak bilgisayar sayısını 33'e çıkardım. Elimdeki bilgisayarlara bakım yaptırdım. Daha hızlı çalışan bilgisayar, daha hızlı sağlanan internet, mekanı her zaman cazip kılar. Bu anlamda teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyorum. Facebook'ta internet kafe işletmecilerinin grubuna üyeyim. Orada fikir alışverişleri yaparak en yeni ve en iyi olmak için uğraşıyoruz. Müşterilerin yaşı 10 ile 25 arasında değişiyor. En yoğun çalıştığımız zamanlar hafta sonları ve okul çıkışları oluyor. Buharkent'in yerlisinin dışında askerler ve üniversite öğrencileri de işletmeye katkı sağlıyor. Seneye öğrenci sayısı arttığında, daha avantajlı olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

 

İŞİN ZORLUKLARINDAN BAHSETTİ

Her işte olduğu gibi bu işte de birtakım zorluklar yaşandığını dile getiren Şenol, "Saatlik ücret yıllardır değişmiyor. Ne kadar makineleri modernize etsek de bunu anlayamayan vatandaşlar oluyor. Üyeliklerde 5 saatte 5 lira, 1 saatlik oturumlarda 1 lira 50 kuruş kazanıyoruz. Ona rağmen müşterinin beklentisi çok fazla olabiliyor. Yaptığı işi üzerime yüklemek isteyenler oluyor. Özellikle çocukların gürültüsü de bazen katlanılmaz oluyor. Ben mekanımda ödev yapanın da film izleyenin de sessizce bulunmasını isterim. Oyun esnasında gerilen çocukların çevreye verdiği rahatsızlık, beni zor duruma düşürebiliyor. Bunun yanında, mesainin 15-16 saat olması da büyük sıkıntı doğuruyor. Tek başıma çalışmam imkansız. Hep yardımcım bulunuyor. Bir ailem var ve onlarla ilgilenmek zorundayım. Talep fazla olduğu için çalışma saatini kısamıyoruz" dedi.

 

MODERNLİK ÖMRÜ UZATIYOR

Şenol, kaliteli cihazlara ve oyunların son versiyonlarına sahip işletmelerin ömürlerinin tükenmeyeceğini şöyle anlattı: "Oyunlar olmasa, hala işleyen bir mekan olamazdık. League of Legends, Wolfteam, GTA 5, Dofus gibi oyunların son versiyonlarını bilgisayara yüklüyorum. Bu oyunlar için epey yüksek kalitede bilgisayar gerektiği için evlerindeki bilgisayarlarda oynama imkanı bulamayan kesim, bize misafir oluyor. Ben kafeyi devralırken 'Nereden baksan beş yıl daha işler, sonra tarihe karışır' diye düşündüm. Şimdi altıncı yılımdayım ve gerilemek yerine gelişiyorum. Teknolojiyi yakından takip ettikçe, oyunların son versiyonlarını hızlı çalışan bilgisayarlarla sundukça internet kafeciliğin ömrü bitmez diye düşünüyorum. Dükkanlar tek tek kapanırken, ben çareyi modern olmakta buldum." (EBRU GÜLSOY)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...







 
Son Eklenen Haberler