Takip Et

SON DAKİKA

Kazada ağır kusurlu olan yandı

8 Şubat 2016, Pazartesi 16:59

     


Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme hayata geçirildi. Sigorta şirketleri, vefat eden kusurlu sürücüler için ödedikleri tazminatı, mirasçılarından talep edebilecek. Ayrıca kazanın trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde, sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Zorunlu sigorta yönetmeliğinde önemli değişikliklere gidildi. Hazine Müsteşarlığı, 2015 yılı Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

TAZMİNAT SİGORTA ŞİRKETLERİNİ ZORA SOKTU

Zorunlu sigorta yönetmeliğinde en önemli değişiklik ise kusurlu sürücüler nedeniyle sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlarda yapıldı. Geçen yıl yayınlanan genel şartlarda, sürücülerin kendi kusurundan dolayı vefatı ya da sakatlık hali, trafik sigortasının teminat kapsamı dışında tutulmuştu. Ancak düzenlemenin kanun değil de genel şart olması nedeniyle mahkemeler, sürücü kusurlu da olsa yakınlarına sigortadan tazminat ödenmesini hükmetti. Bu durum ise sigorta şirketlerini zor duruma soktu. Yeni düzenlemeye göre alkollü sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan rücu edebilecek.

AĞIR KUSURLU OLAN YANDI

Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerine, trafikte ağır kusurlu hallerde oluşan hem maddi hem de bedeni zararları sigortalıya rücu etme hakkı da getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigortacılar, ehliyetsiz araç kullanan ya da trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin neden olduğu kazalarda ödedikleri maddi ve bedeni zararları sigortalılardan talep edebiliyordu. Yeni düzenleme de ise yine ehliyetsiz araç kullananlar sigorta kapsamı dışında tutulurken, kazanın ancak trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

“SUİSTİMALLER FİYATLARI YÜKSELTTİ”

Yapılan yeni düzenlemeyi değerlendiren Kartel Sigorta Şirketi sahibi Ahmet Nalbant, şunları söyledi:

“Yapılan yeni düzenleme sigorta poliçe fiyatlarının düşmesine yönelik bir düzenleme değil. Bu yıl fiyatların bu kadar artmasının iki nedeni var. Maddi hasar ile sonuçlanan kazalarda, tarafların anlaşmalı olarak kendi aralarında tutanak tutmaları ve ağır kusurları görmezden gelmeleri.

Bunun yanında hazinenin sigorta şirketlerine uyguladığı teminatların yüksek olması. Maddi hasarlı kazalarda tarafların kendi aralarında kaza raporu tutmaya başlamasından bu yana sürücülerdeki alkol oranında yüzde 65-70 seviyesinde düşme olmuş. Bu da kötü niyetli kişiler tarafından su istimal edilerek sigorta şirketleri milyonlarca zarara uğratılmıştır. Fiyatların yükselmesinin en büyük sebebi bu. İlk defa sigorta yaptıran bir sürücü en az 800 lirayı cepten çıkarıyor. Şu anki sıkıntıların bertaraf edilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması gerekiyor.” (HAKAN AKIN)







 
Son Eklenen Haberler