Takip Et

SON DAKİKA

METEM, Tubitak Fuarı'ndan yüzünün akıyla geçti

24 Mayıs 2016, Salı 10:00

     


Karacasu Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencileri tarafından hazırlanan projeler, Tubitak 4006 Bilim Fuarı'nda sergilendi. Tubitak Bilim Fuarı'na ilk kez katılan öğrencilerin hazırladığı 34 proje arasında 4. sanayi devrimi olarak nitelendirilen 3 boyutlu printer, en çok beğenilen çalışmalar arasında yer aldı. METEM, renkli projelerin sergilendiği fuardan yüzünün akıyla çıktı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

OBEZİTEYE KARŞI DOĞAL ÜRÜNLER

Bilişim Teknolojileri, Elektrik- Elektronik, Metal, Aşçılık ve Çocuk Gelişimi bölümlerinden 15 öğretmen ile 65 öğrencinin görev aldığı fuar öncesinde, 4 ay süren çalışma ile 34 proje hazırlandı. Okul koridorunda ziyaretçilere açılan projeler arasında en çok öne çıkan çalışma, 11. sınıf öğrencileri Mustafa Oğuz ve İbrahim Erdoğan tarafından hazırlanan 3 boyutlu baskı yapabilen ve 4. sanayi devrimi olarak nitelendirilen 3D printer yazıcı oldu. Bilimsel araştırmaların yanı sıra doğal gıda ürünleriyle hazırlanan yeni tatların da sunulduğu sergide ayva şöleni ve şeker kullanmadan incir suyu ve bal ile tatlandırılan doğal aromalı baklava, kuru fasulyeden yapılan şekerlemeler, ziyaretçilerin en çok beğenisini kazanan ürünler arasında yer aldı.

SEBZELERİ SEVDİREN ROBOT

Projeler arasında evlerdeki elektrikli cihazları dışarıdan bluetooth ile açıp kapatmaya imkan sağlayan akıllı ev, elektronik klozet, güvenli soba, kekik yağı üretimi, elma, portakal sirkesi, doğal zeytinyağlı el sabunu üretimi, fastfood tüketimine karşı çocuklara doğal meyve ve sebzeleri sevdirmeye yarayan robot, sivrisinek savar da ilginç projeler olarak dikkati çekti.

4. SANAYİ DEVRİMİ, 3 BOYUTLU YAZICI

Tubitak proje yürütücüsü, Elektrik Elektronik Alan Şefi Mustafa Demirel, 4. sanayi devrimi olarak nitelendirdikleri 3 boyutlu baskı yapabilen 3D printer yazıcının yeni teknolojik gelişmelerin önünü açacak nitelikte, hayatı kolaylaştıran bir makine olduğunu söyledi.

Türkiye’de ve dünyada eski üretim sistemlerinin kullanıldığını belirten Demirel, üç boyutlu yazıcı ile 20-30 yıl içinde devreye girecek sistemin şu anda Almanya’da kullanıldığına dikkati çekti. Projeyi hazırlayan öğrencilerin geçen yıl ağustos ayında bir ay Almanya’da kaldığını ve iyi yönlerini gördükleri sistemi geliştirerek Karacasu'da hayata geçirdiklerini belirten Demirel, “Bir arabanın motorunu üretmek için onlarca parça veya makine tek tek birleştirilirken, bu yazıcı sayesinde tek seferde sıfır hata ile üretim yapılabilecek” dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler