Takip Et

SON DAKİKA

Akademisyenler rektörü suçladı

8 Aralık 2017, Cuma 09:13

     


FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan 18 akademisyenin davası görülmeye başlandı. Aydın Gençlik Merkezi Fethi Sekin Duruşma Salonu'nda görülen davanın duruşmasında ilk kez hakim karşısına çıkan akademisyenler, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Cavit Bircan’ı suçladı. Rektörün kendisini kurtarmak, yukarıya prim yapmak için kendilerinin isimlerini verdiğini ileri süren akademisyenler, üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

REKTÖR KENDİNİ KURTARMAK İÇİN BİZLERİN İSMİNİ VERDİ

15 Temmuz darbe girişimin ardından mesleklerinden önce ihraç edilip ardından haklarında “Silahlı Terör Örgütüne üye Olmak” suçundan dava açılan Adnan Menderes Üniversitesi'nde görevli, aralarında dekanlık görevi de yapmış 18 akademisyen 16 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Avukatları ve yakınlarının katıldığı duruşma sabah 09.30’da başladı. Çocuklarını FETÖ’nün okullarında okuttukları, Bank Asya’da katılım hesabı bulunduğu ve örgütün sohbetlerine katıldıkları iddiasıyla haklarında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan akademisyenler savunma yaptı.Kendilerinin başarılı birer bilim insanı olduğunu savunan akademisyenler, Rektör Cavit Bircan’ı suçladı. Rektör'ün kendisini kurtarmak için, ‘yukarıya ne kadar çok isim bildirirsem o kadar pirim yaparım’ düşüncesi ile isim listesi vererek kendilerini ihbar ettiğini öne süren akademisyenler, "Biz nasıl bu dosya kapsamına alındık, bilemiyoruz. Hep ülkemiz için faydalı insanlar olduk" şeklinde kendilerini savundu.

 

FETÖ’NÜN EĞİTİM KURUMLARI DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENİYORDU

Sanık avukatları, müvekkillerinin çocuklarını Muzaffer Ancın ve Yesevi Koleji'nde okuttukları iddia edilse de adı geçen bu eğitim kurumlarının 15 Temmuz darbe girişimine kadar yasal olarak devletin kontrolünde ve denetiminde olduğunu, hatta Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşvik ettiği okullar arasında olduğuna dikkati çekip, bu okulların delil olarak kullanılamayacağını savundu.

 

AVUKAT AKADEMİSYEN ANNESİNİ SAVUNDU

Haklarında yurt dışına çıkma yasağı ve adli kontrol şartı bulunan akademisyenlerin duruşması gün boyu sürdü. Duruşmada kendilerini savunan akademisyenler, yurt dışında sempozyumlara katılmak için davet edildiklerini, bu nedenle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ettiler. Duruşmada, akademisyenler arasında FETÖ’den yargılanan annesi Mediha Ayhan’ın müvekkilliğini üstlenen avukat Merve Sena Ayhan, rektörlükten yapılan duyuru ile personellerin birbirleri hakkında ihbarda bulunmaları konusunda dayatma yapıldığını ileri sürdü. Avukat Ayhan, “Üniversitenin bunu yapma yetkisi yoktur. Keşke üniversite davaya müdahil olarak katılsaydı da bu sanıkların üniversiteye ne şekilde zarar verdiğini, ne şekilde kamu zararı oluşup oluşmadığını sorabilseydik” şeklinde konuştu.

 

YURT DIŞI YASAĞI KALKMADI

Mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışı yasağının kaldırılması ve üzerilerindeki adli kontrol şartının kaldırılması talebini kabul etmedi. Duruşmayı, dosya üzerindeki eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe erteledi.

 

GAZETECİYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR

Duruşma sonrası akademisyenlerden bazıları, davayı takip eden ve görüntü çekmek isteyen gazeteciye saldırdı. Gazetecinin fotoğrafını çeken bir sanık, gazeteciyi, çektiği görüntüyü internet sitelerinde yayınlamakla tehdit etti. Annesini savunan sanık avukatı Merve Sena Ayhan ise “Şerefsiz gazeteciler” şeklinde hakaret etti. (GÜLAY ÖZTEKİN)

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler