Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek nitelikte 500 diri fayın bulunduğunu söyledi. Türkiye genelinde merkezinden bu fayların geçtiği 24 şehir olduğunu belirten Aykan, bu 24 ilin her an tehlike altında olduğunu ileri sürdü. Bursa'nın içinden geçen Kayapa-Yenişehir fayının 624 yıldır suskun olduğuna da dikkat çeken Aykan, bu fayın kırılması durumunda 7 den büyük deprem üretebileceğini sözlerine ekledi.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde belediye tarafından düzenlenen deprem paneline Dokuzeylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Edremit Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Abdullah Soykan konuşmacı olarak katıldı.
Karacabey Ergün Koç Kültür Merkezi'nde yapılan Türkiye'nin depremselliği ve yerleşime uygunluk değerlendirmelerinin ele alındığı Karacabey Deprem Panelinde konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'nin diri fay haritası incelendiğinde 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip yaklaşık 500 diri fayın bulunduğunu söyledi.
Yakın zamanda yapılan çalışmalara göre, 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini aktaran Aykan, bu illeri Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl olarak sıraladı.
"Türkiye'de gerilim birikmiş kırılma zamanı gelen 20 fay bulunuyor"
Aykan, "24 kentimiz, 110'u aşkın ilçemiz doğrudan fay hatları üzerindedir; Bu fayların kırılması durumunda ilk önce fay zonu üzerindeki yapılar zarar görecektir. Bu faylardan özellikle kırılma zamanı gelmiş olanların yani sismik boşluk olarak tanımladığımız, yerleşim yerlerinden geçenler büyük risk oluşturmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız fay var; yani kırılma zamanı gelmiş, yeterli derecede gerilim birikmiş, her an kırılabilecek fay parçaları. Bilimsel çalışmaların, özellikle Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisinden geçen kısmı, Hakkari-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli, Muğla taraflarındaki fayların sismik boşluk olarak değerlendirildiğini, yakın gelecekte deprem üretme ihtimali olan faylar sınıfında olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde Balıkesir il merkezinden geçen 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip Balıkesir-Gökçeyazı Segmenti 2 bin yıldır kırılmayan bir parçadır; Özellikle buraların tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var. Yapılan çalışmalara göre, sismik boşluk olarak değerlendirilen bu faylar, yakın bir gelecekte tekrar deprem olacağını gösteriyor; Fakat depremin tam zamanını bilemiyoruz. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Ülkemiz bu deprem ile bir felaket yaşadı. Bu deprem öncesinde Kahramanmaraş'ta büyük bir deprem olabileceğini, buranın bir sismik boşluk olarak değerlendirildiğini ve buralara dikkat edilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik" dedi.
"Marmara Denizi'nde 7.6 büyüklüğünde deprem olabilir"
Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey koldaki deprem dağılımlarına bakıldığında, en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200-250 yıllık tekrarlama periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, "Burada olacak büyük bir depremden Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm iller ağır bir şekilde etkilenecek. Özellikle 1766 yılında olmuş olan deprem, Avusturya'dan, İtalya'ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiş olup Tüm Marmara Bölgesi'nde tahribata yol açmıştır. Düşünün ki böyle bir depremin tekrarı tüm Marmara Bölgesi'nde çok fazla yıkıma sebep olacaktır. Ulusal ve Uluslararası yapılmış çalışmalara göre; 1999 depreminden sonra 30 yıl içerisinde yüzde 65 ihtimalle 7'den büyük maksimum 7.6 büyüklükte bir depremin Marmara Denizi'nde olacağı yönündeydi. Bu süreden 25 yıl geçti. Hiçbir zaman bu deprem 60 yıl beklemeyecek; Bu süre yaklaşıyor. Ülkemizde istatistiki olarak her 7 yılda bir büyük deprem oluyor. Zaten her 50 yılda bir Marmara çevresinde 7'den büyük bir deprem gerçekleşiyor; dolayısıyla şu an bile olsa şaşırmayız" diye konuştu.
"Bursa'daki fay 624 yıldır suskun"
Aykan sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bursa'da geçmiş kayıtlara göre, en son hasar yapıcı deprem 1855 tarihlerinde meydana gelmiş olan ve halk arasında 'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan depremde çok büyük yıkımlar meydana gelmiş; 150 caminin neredeyse bütün minareleri yıkılmış, Ulucami'nin 2 kubbesi yıkılmış, tarihi yapılar, resmi kurumlar yıkılmış, şehirde yangınlar çıkmış, can ve ekonomik kayıplar yaşanmış. Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, tarafından yapılan ortak bir çalışma sonucunda; Bursa'da yeni bir fay keşfedilmiş. Bursa'da şehir merkezinden geçen Kayapa - Yenişehir Fayı, şuan ki diri fay haritasında gösterilmemiştir. Bu çalışmalara göre;1855 yılında meydana gelen depremlerin kaynağının Kayapa-Yenişehir Fayı'nın (KYF) batı bölümünde olduğu ve de 1400 yılında meydana gelen depremin, KYF'nin Yenişehir bölümünde, gerçekleştiği düşünülüyor. 1400 yılında olan depremin üzerinden 624 yıl gibi uzun bir zaman geçmiş. Burada olacak bir depremin 7'nin üzerinde olma potansiyeli olduğu belirtiliyor."
"Bursa'nın içinden geçen çok sayıda fay hattı var"
Bir fayın, deprem tekrarlama periyotlarını, kaç büyüklükte deprem ürettiğini kısaca fayın geçmişteki davranışlarını inceleyen ve gelecekteki deprem tehlikesini belirleyen Paleosismolojik çalışmaların Bursa'da yapılmadığına dikkat çeken Aykan, Bursa'da çok fazla fay hattı var. Fay hattı üz erinde bina olmaması gerekiyor. Kaç binanın fay hattı üzerinde olduğunun çalışılması lazım. Bursa'da 17 İlçesinin, neredeyse her ilçe sınırlarından geçen fay hattı var. Tüm afet risklerinin haritalarda belirtildiği mikro bölgeleme çalışmalarının mutlaka yapılması gerekiyor. Bursa'da henüz böyle bir çalışma yapılmıyor" dedi.
Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan da Karacabey ve yakın çevresinin depremselliğine dikkat çekerek Karacabey ve yakın çevresinde meydana gelen depremler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Karacabey'in jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerinin büyük bir deprem sırasında göstereceği davranış biçimleri üzerinde duran Prof. Dr. Abdullah Soykan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin yaşadığı büyük felaketten aldığımız dersi ivedilikle hayata geçirmemiz gerekiyor. Başta İstanbul ve Marmara Denizi'nde meydana gelme ihtimali yüksek olan büyük bir deprem öncesi alınması gereken tüm tedbirleri bir an önce almamız gerekiyor" dedi. (İHA)
- 30 Kasım 2024, Cumartesi 18:49
- Son güncelleme: 30 Kasım 2024, Cumartesi 18:54
- Sosyal medya çöktü
- Ailesine ulaşılamayan otizmli öğrenciyi polis evine ulaştırdı
- AYDIN'DA YAŞANDI... Ailesi ile yaşadığı evi yakıp kaçtı
- Aydın'da 7 ilçe saatlerce elektriksiz kalacak
- Denizde ceset bulundu
- Milletvekili adına kiralanan araç kazaya karıştı, sürücü alkollü çıktı
- Lise öğrencisine okul çıkışı bıçaklı saldırı
- Hayvan yüklü kamyonet otomobille çarpıştı
- Yangın faciasında otizmli çocuk hayatını kaybetti
- Aydın'da ihlal kazaya sebep oldu
- Aydın plakalı kömür tozu yüklü tır kaza yaptı
- Efeler'de Çocuk Meclisi 1. Dönem toplantısı yapıldı
- Başkan Yetişkin’den Rabia Asrak’a destek
- Kendi çalıştıkları hastanelerde öncelik hakları yok
- "Halkın alın teri yandaş müteahhitlere peşkeş çekiliyor"
- Otomobil atık su kanalına düştü: 1 ölü, 7 yaralı
- Türkiye’yi bekleyen tehlikeler ve tarihten alınacak dersler
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Nazilli’de çöp ev yedinci kez temizlendi
- Suriyeli genç, bulduğu 315 bin liralık çeki sahibine teslim etti
- Kızını öldürdü
- Ziya Paşa, Terkîb-i bendinde demiş ki... Mehmet AYDIN
- BEŞİKTAŞ VE SEBA Tuncer ALTINTAŞ
- İstemesini bilirsen, sana da çıkar Emin Aydın
- Kola Meselesi Selma Kara
- CENNETİ HEDEFLİYORSAN, DÜNYAYA ODAKLAN... Aydın KIROBALI
- AYDIN’IN YENİ İMAR YÖNETMELİĞİ, KENTİMİZ NASIL ŞEKİLLENİYOR? - 3 Cemre ŞAHİN KAZICI / Yüksek Mimar
- KURBAN NEDEN VAR? KAVURMA VE SUCUK İÇİN Mİ? Mehmet Yaylıoğlu
- Sakın tıklamayın! Selime Aydemir
- Kabına Sığamayanlar Nilüfer KABALI BULUT
- Sahte alkol Safiye AYDIN
- AYDIN İLİ SOSYO-EKONOMİK ANALİZİ Hatice Tosun
- İsrail güç zehirlenmesine mi girdi? Prof. Dr. Ata ATUN
- MARS RETROSU BAŞLIYOR İlkay Karatepe_Astrolog
- KUMARBAZ Perihan YILDIRIM
- ÇOCUKLARA ÖDÜL VERMENİN FAYDALARI VE ZARARLARI Dilek SUBAŞI
- AYDIN TURİZMİ VE SORULAR İBRAHİM AYVAZOĞLU
- ÇİNLİ KOMUTAN VE SEÇİMLER Atilla Dağıstanlı
- GAR DA ATTİRİM Mİ? LAAAAN!!! Önder Eyvaz - Vaiz
- Yapay Zeka İle Gelen 3 Trilyon Dolar! / Bu İşte Bir Terslik Yok Mu? Dr. Müh. Kürşat KAZANKAYA
- Çerçioğlu'nu Kurtaran Paralar... SERHAN SEYHAN
- RTÜK VE MEDYAYA TATLI SERT BİR ELEŞTİRİ Av. Zeki Aktuğ
- Etiketleme Çabası Uzman Klinik Psikolog Ece URHAN
- Bir bayram günü Duygu Özer KAÇAK
- KENDİNİ KUCAKLAYABİLME: ÖZ ŞEFKAT İlkay Bedir
- 1.100 TL oldu Fuat TÜTÜNCÜOĞLU
- DEDE KORKUT Kenan ÜŞENMEZ
- Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman ve nasıl başlamalıyız Eda Demir
- Sağlıklı Yaşama Giden Yol: Mikrobiyota Dr. Banu Öztürk Ceyhan
- Ramazan’ın Bizlere Kazandırdıkları Mehmet SABANCILAR
- ADÜ ÖNEMLİ KONFERANSLARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR Doç. Dr. Emine Çakmak Kılıçarslan
- Zeytin hasadı; bereketli olsun.. omuz ağrıları; geçmiş olsun Prof. Dr. Ömer Faruk ŞENDUR
- KONFOR ALANINDAN ÇIK, EYLEM ALANINA GEÇ, FARKINDALIK DÜZEYİNİ ARTTIR Prof. Dr. Mesut KIRMACI
- Ölümü hatırlamak Veysel İLAN
- RUHSATSIZ SİLAH BULUNDURMA/TAŞIMA SUÇU Av. Elif UÇAN AYDIN
- Akşam oldu hüzünlendim ben yine Afif SIDDIKİ
- Kürk Hayvanları Veteriner Hekim Altuğ Özer
- I.Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü ve Bölgemizde Ortadan Kalkan Sınırlar Yrd. Doç. Dr. Durmuş AKALIN
- Gestasyonel diyabet (Gebelik şekeri) Dr. İsmet BESEN
- Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
- Çocuklarda Özgüven Oluşturma Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN
- BEKLENENSİN RAMAZAN! Sabri SAĞLAM
- Eskrim Sporu Nedir? Yunus Turupçu
- KEŞKE HEP KEŞKE DESEK AV. GÜLÇİN KARABULUT
- Mastaura Antik Kenti Emrah KARAÇAYIR
- İftar sofrası mı, israf sofrası mı? Volkan SAYIN
- MASAL BU YA, YA DA YİĞİDE NEYLER ZULÜM Dr. Altuğ KARAKÖSE
- TARIMDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM Naim ÖZDAMAR
- ZAMANE Bayram İnan Özcan
- Polise kurşun sıkan kalleşler üzerine... Mehmet Ali ACAR
- Çine arkeoloji müzesi Arif Ali UYGUÇ
- İl Sağlık Müdürlüğüne alkışlar! Şinasi KULA
- CEVİZ VE KOLESTEROL İLİŞKİSİ Diyetisyen İlayda Kaya
- BEYAZ KOD YETMİYOR, BİZE KIPKIRMIZI KOD LAZIM! Büşra Şahiner - Hemşire
- CHP'NİN AĞAÇLA İMTİHANI Mevlüt GÜNAY
- Kavgalarımıza Ay-Yıldız Molası Mehmet Cihad Işık
- Aydın’a yazık etmeyin Sercan ÖRÜN
- ON YIL SONRA İLK Ünsal ÜNAL
- Yaşlılık ve sağlıklı yaşam Prof. Dr. Nefati KIYLIOĞLU
- Yeme Bozuklukları Psikiyatrist Dr. Muhammet Gökhan AKSU
- EGZERSİZİN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA ETKİSİ Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜREŞ
- Pedagog, Psikolog ve Çocuk Psikiyatristi ne iş yapar Uzm. Dr. Ahmet ŞENSES
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.