Yalnız yaşayan yaşlılar için hayata geçirilen akıllı bileklik projesiyle sağlık ve güvenlik 7/24 tek merkezden izlenecek. Türkiye’de ilk olan sistem dikkat çekiyor.
Yalnız yaşayan yaşlılar için hayata geçirilen akıllı bileklik sistemiyle sağlık ve güvenlik 7/24 anlık olarak takip edilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusa oranla yaşlı nüfusun en yoğun olduğu iller arasında üçüncü sırada yer alan Giresun’da, yalnız yaşayan yaşlı bireylerin güvenliğini artırmaya yönelik dikkat çeken bir proje hayata geçirildi. Akıllı bileklik destekli 7 gün 24 saat takip sistemiyle yaşlı bireylerin hem sağlık hem de güvenlik durumları anlık olarak izlenecek.
100 Yaşlıya Gönüllülük Esasına Göre Akıllı Bileklik
Giresun Valiliği Konferans Salonu’nda düzenlenen törende, proje kapsamında temin edilen 100 adet akıllı bileklik gönüllülük esasına göre yaşlı bireylere teslim edildi. Törene Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Yakınoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Nihat Özkök, İl Emniyet Müdürü Ferhat Akbaş, kurum amirleri, yaşlılar ve yakınları katıldı.
Proje İçişleri Bakanlığı Destekli
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Giresun Kalkınmayı Destekleme Derneği tarafından hazırlanan proje; yalnız yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi, olası acil durumlarda ise hızlı ve etkin müdahaleyi hedefliyor.
TÜİK Verileri Yaşlı Nüfusun Boyutunu Ortaya Koydu
TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 455 bin 922 olan Giresun’da, 65 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık 87 bin olduğu bildirildi. Sinop ve Kastamonu’nun ardından yaşlı nüfus oranı en yüksek üçüncü il olan Giresun’da, yaşlılığa bağlı kayıp vakalarında da dikkat çekici bir artış yaşanıyor. 2025 yılı içerisinde AFAD’a yapılan 22 kayıp başvurusunun 7’sinin 60 yaş üstü bireylere ait olduğu kayıtlara geçti.
Türkiye’de Bir İlk: Tek Merkezden Anlık İzleme
Türkiye’de ilk kez uygulamaya alınan bu model kapsamında dağıtılan akıllı bileklikler sayesinde yaşlı bireylerin durumu tek bir merkezden anlık olarak takip edilecek. Akıllı cihazlar; tansiyon, nabız ve kandaki oksijen seviyesi gibi hayati verileri ölçerken, düşme ve uzun süre hareketsizlik gibi riskli durumlarda otomatik alarm sistemiyle yetkilileri uyaracak.
GPS, Jeo-Fence ve Acil Çağrı Sistemi
Akıllı bilekliklerde gerçek zamanlı GPS konum takibi, belirlenen güvenli alanın dışına çıkıldığında devreye giren “jeo-fence” alarmı ve acil durum çağrı butonu bulunuyor. Sistem sayesinde yaşlı bireylere 7 gün 24 saat kesintisiz müdahale sağlanması amaçlanıyor.
“Hiç Sönmeyen Dijital Bir Fener Gibi”
Törende konuşan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, ilin yaşlanan nüfus yapısına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Giresun yaşlanan bir şehir. Gençlerimiz büyükşehirlerde yaşarken burada genellikle büyüklerimiz hayatını sürdürüyor. Hepimiz birer yaşlı adayıyız. Bu proje, hiç sönmeyen bir fener gibi yaşlılarımız nerede olursa olsun devletin şefkatiyle güvende olmalarını sağlayacak.”
Sosyal Destek ve Ev İçi Güvenlik Önlemleri
Projenin yalnızca teknolojik takipten ibaret olmadığını vurgulayan Vali Serdengeçti, en az 100 gönüllü kamu personelinin eşleştirildikleri yaşlıları ayda iki kez evlerinde ziyaret edeceğini, haftada bir kez de telefonla arayarak sosyal destek sunacağını belirtti.
Ev Düzenlemeleri ve Sosyal Etkinlikler de Var
Giresun Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülecek çalışmalar kapsamında yaşlıların evlerinde tutunma barları, kaymaz zemin uygulamaları ve aydınlatma düzenlemeleri yapılacak. Ayrıca kişiye özel egzersiz programları hazırlanacak; kültürel geziler, koro dinletileri ve kuşaklar arası etkinliklerle yaşlı bireylerin sosyal hayattan kopmasının önüne geçilecek.
Bileklikler Törenle Teslim Edildi
Programın sonunda Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ve protokol üyeleri, projeden faydalanacak yaşlı bireylere akıllı bilekliklerini teslim etti. (İHA)
