Düzenlemeler

2026-06-17 20:40:00

6 yaşındaki çocuk 29 yaşındaki aadamla evlendirildi

H.K.G. davasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. 6 yaşındaki kızları H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirip cinsel istismara maruz kalmasına sebep olan Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in tahliye edildiği duyurulurken, kamuoyunda geniş yankı uyandıran dava yeniden gündeme geldi.

6 yaşındaki kızları H.K.G.'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiasıyla yargılanan ve kamuoyunda büyük tepkiye neden olan davada yeni bir gelişme yaşandı. İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in tahliye edildiği öğrenildi. Tahliye kararının cemaat çevreleri tarafından duyurulduğu belirtilirken, kamuoyunda geniş yankı uyandıran dava yeniden gündeme taşındı.

TAHLİYE KARARI 

Kamuoyunun yakından takip ettiği H.K.G. davasında, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen tahliye kararı dikkat çekti. Kararın, cemaat tarafından kamuoyuna duyurulduğu ifade edilirken, kamuoyunda farklı değerlendirmelere neden oldu. Dava süreci boyunca birçok kez yargılamaya konu olan olayda, Yusuf Ziya Gümüşel ile Fatma Gümüşel'in, kızları H.K.G.'yi henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile "dini nikah" adı altında bir birlikteliğe zorladıkları ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı iddiaları yargı makamlarınca incelendi.

DAVA YENİDEN GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ 

İlk yargılamada verilen hapis cezalarının İstinaf Mahkemesi tarafından yetersiz bulunarak bozulmasının ardından dava yeniden görülmüştü. Yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme, sanıklar hakkında yeni hüküm kurmuştu. Davanın kamuoyunda geniş yankı bulduğu süreçte, özellikle çocuk istismarı ve erken yaşta zorla evlilik iddiaları Türkiye genelinde yoğun şekilde tartışılmıştı. Sürecin çeşitli aşamaları hukuk çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları savunucuları tarafından da yakından takip edildi.

GÜMÜŞEL VE İSTEKLİ HAKKINDAKİ HAPİS CEZALARI 

Yeniden görülen dava kapsamında mahkeme, Yusuf Ziya Gümüşel hakkında 19 yıl 9 ay hapis cezasına hükmetmişti. Sanıklardan Kadir İstekli ise çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ayrıca zincirleme şekilde cinsel saldırı suçundan 15 yıl daha hapis cezası almıştı. Böylece İstekli hakkında toplam 37 yıl hapis cezası verilmişti. Davanın merkezinde yer alan H.K.G. dosyası, Türkiye'de çocukların korunması, çocuk yaşta evlilikler ve istismar suçlarına ilişkin yürütülen hukuki tartışmaların en çok konuşulan başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Tahliye kararına ilişkin süreç ve yargısal gelişmelerin önümüzdeki dönemde de yakından takip edilmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)