AyFm 100.5

Düzenlemeler

2025-10-16 11:47:00

TBMM’den doğa koruma için önemli adım: Milli Parklar Kanunu kabul edildi

TBMM, Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti. Teklif ile biyolojik çeşitliliğin korunması, kaçak avcılığın önlenmesi, doğal kaynakların ekonomiye katkısı ve doğa turizminin geliştirilmesi hedefleniyor.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, doğa turizminin geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir avcılık yönetimi amacıyla önemli bir adım attı. Komisyon toplantısında, Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Yeni kanun kapsamında, artık av ve doğa koruma memuru görev yapabilecek. Bu memurlar, kaçak avcılığın tespiti, doğadaki hayvanların sayımı, biyolojik çeşitliliğin izlenmesi ve koruma çalışmalarına katılma gibi görevleri sahada yürütecek. Böylece orman muhafaza memurlarına ek olarak özel eğitimli personel de sahada aktif görev alabilecek.

YASA DIŞI AVCILIĞA GEÇİT YOK 

Kanun teklifiyle izinsiz ve yasak alanlarda avlananlara verilen para cezaları önemli ölçüde artırıldı. Buna göre:

Avcılık belgesi olmadan avlananlara 10 bin TL, izinsiz avlananlara 5 bin TL para cezası uygulanacak; tekrarı halinde cezalar üç kat artırılacak. Yasak ve izinsiz alanlarda avlananlara verilen ceza 200 TL’den 10 bin TL’ye, yaban hayatı koruma sahalarında avlananlara verilen ceza ise 350 TL’den 15 bin TL’ye çıkarıldı.

MİLLİ PARKLARIN DIŞINDA KALAN ALANLAR TURİZME AÇILABİLECEK

Kanun kapsamında, milli parklar dışındaki korunan alanlar planlı şekilde turizme açılabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, doğaya zarar vermeden yapılacak turistik tesislere izin verirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görüşüne öncelik verecek.

Turistik tesislerde süre ve haklar belirlendi Yeni düzenlemeye göre: Tesisleri kullananlara en fazla 49 yıl süre tanınacak, başarılı işletmeciler için haklar belirlenen bedel karşılığında 99 yıla çıkarılabilecek, Süre dolduğunda tesisler devlete devredilecek.

Ayrıca doğa turizmi gelirleri, bilet satışları ve hatıra ürünlerinden elde edilen gelirler, parkların kendi faaliyetlerinin finansmanı için kullanılabilecek. (İREM DELİCE)