Takip Et

SON DAKİKA

Veli YALÇIN
Sosyal Hizmet Uzmanı

DOĞU’NUN PARİS’İ: GAZİANTEP

19 Temmuz 2017, Çarşamba

     

“Gezmek flört etmek gibidir, kalıp seni sevebilirim ama gitmem gerek. Bu benim istasyonum.”
                                                                                                                           

Gaziantep ilinin bulunduğu alan, Mezopotamya ve Akdeniz arasında ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması, şehrin her dönemde önemini artırmıştır. Şehir, Cumhuriyet öncesi yıllara kadar Ayıntap adıyla anılmıştır. Şehirdeki suyun bolluğundan dolayı bu isimle anıldığı söylenmektedir. Ayıntap, Arapça “parlak pınar” anlamına gelmektedir. 
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en şanlı direnişlerinden birine sahne olan Antep’e, 8 Şubat 1921’de TBMM tarafından “Gazi” unvanı verildi. Ayrıca Atatürk, Gaziantep ili Şahinbey nüfusuna kayıtlıdır.
Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof Dağları'nın bulunduğu ilde Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almakta.. İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli ilin önemli ovalarını, Fırat Nehri, Nizip Çayı, Afrin Çayı, Merziman Çayı ve Alleben Deresi ise ilin önemli akarsularını oluşturuyor. İlçeleri Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehit Kamil ve Yavuzeli. 6222 km²'lik alanıyla Türkiye topraklarının yaklaşık olarak %1'lik bölümünü kapsamaktadır.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler:
Bey Mahallesi: Eski Antep evlerinin restore edildiği bölge. 
Gaziantep Evleri: Gaziantep’in eski evleri kendine özgü bir mimariye sahiptir. Şehrin eski semtlerinde mevcut olan bu evler genelde  bir ya da iki katlıdır;üç katlı olanlara da rastlanır. Duvarları kalındır. Borum katlarında kayaların içine oyulmuş mahsenler bulunur. Büyük dış kapıdan eve girildiğinde, ilk olarak “hayat” denilen avluya girilir. Evin pencereleri sokağa değil hayata açılır. Şehrin merkezinde bolca eski evlerden var.
Gaziantep Kalesi : Şehrin merkezinde yer alır. 6000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ifade edilmektedir. Kalenin içinde Kahramanlık Panaroması Müzesi var.
Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu :  Gazintep Kalesi ile Bakırcılar Çarşısı’nın etrafı Gaziantep Tarih ve Kültür Yolu olarak düzenlenmiştir. 5 km'lik alanda hanlar, camiler, çarşılar, bedestenler ve müzeler var.
Belkıs / Zeugma Antik Kenti: Nizip ilçesinde, Birecik Baraj Gölü'nün kıyısında, Belkıs Köyü'nün yanında bulunmuş antik bir kenttir. Buradaki kazıda çıkarılan eserler Gaziantep Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir. Gazetemiz 11 Mart 2017 tarihli sayısında;  “Gaziantep’in İncisi: Zeugma Müzesi” bölümünü yayımlamıştır. 
Yesemek Açık Hava Müzesi: İslahiye ilçesine 23 km uzaklıktadır. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
Dülük Ormanları ve çevresi: 40 km’lik bir alanı kaplamaktadır. Ülkemizin en büyük koruluklarından biridir. Piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en eski yerleşimi Dülük Antik Kenti’ne sahip.
Kendirli Kilisesi: 1860’ta yapılmış Katolik Ermeni Kilisesi'dir. Öğretmenevinin bahçesindedir. Günümüzde toplantı salonu olarak kullanılmaktadır.
Tahmis Kahvesi: 1635’de yaptırılmıştır. Tahmis””kahve dövülen yer” anlamına gelir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, halkevi olarak kullanılmıştır.  1902 yılında çıkan yangında yanmış ve daha sonra onarılmıştır. Günümüzde kahvehane olarak kullanılmaktadır. 
Hayvanat Bahçesi: Burç Ormanları’nda 2002’de hizmet açılmıştır.Türkiye’nin en  geniş alana sahip hayvanat bahçesidir. Toplamda 250 tür ve 4000 adet hayvanı barındırmaktadır. 
Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep Mozaik Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Emine Gögüş Mutfak Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Ali İhsan Gögüş Müzesi, İslam Bilim Tarihi Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Gaziantep Hamam Müzesi, Bakır Eserler Sergisi, Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Almacı Pazarı gibi  birçok çarşı, pazar, cami, kilise ve han gezilip görülmeye değer.
Ayrıca Gaziantep’de bakırcılık, yemenicilik, sedefcilik, antep işi, dokumacılık – kilimcilik, kutnuculuk, aba dokumacılığı ve zurnacılık yaygın olarak üretilmektedir.
Yine Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan şehirde çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan çok zengin bir mutfak kültürü var. 250’den fazla çeşit yemek türü olduğu ifade edilmektedir.  32 çeşit kebap, 26 çeşit köfte, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yine yoğurtlu yemeklerin de epey çok olduğu biliniyor. Tam da bu nedenle Gaziantep’e çok çeşitli gurme geziler de düzenlenmektedir. Antep fıstığı meşhurdur.
Köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep,  eski evleri, müzeleri, tarihi yapıları, yemek ve tatlılarıyla  her yıl binlerce turisti misafir etmektedir.

Her ne kadar, Evliya Çelebi; “Bu kenti anlatmaya ne dil, ne kalem yeter!" dese de Gaziantep gidip görülmeyi ve anlatılmayı hak ediyor.

EVET
Evet hatırladım
Küçük basit şeyler
Yetiyor kederlenmeye
Ya mutluluğa
              
yazının devamı için tıklayınız             



Yazarın Tüm Yazıları

KASTAMONU

15 Ağustos 2017, Salı

KARTPOSTAL ŞEHİR: KARLOVY VARY

14 Ağustos 2017, Pazartesi

ANADOLU’NUN ALKATRAZI: TARİHİ SİNOP CEZAEVİ

5 Ağustos 2017, Cumartesi

AMASYA

3 Ağustos 2017, Perşembe

ADI GİBİ ŞİRİN BİR KÖY: ŞİRİNCE

2 Ağustos 2017, Çarşamba

“KUZEY’İN VENEDİK’İ: PETERSBURG

25 Temmuz 2017, Salı

“ DÜNYANIN 8. HARİKASI ”: ARAPAPIŞTI KANYONU

22 Temmuz 2017, Cumartesi

DONDURMANIN BAŞKENTİ : KAHRAMANMARAŞ

20 Temmuz 2017, Perşembe

DOĞU’NUN PARİS’İ: GAZİANTEP

19 Temmuz 2017, Çarşamba

HÜZÜNLÜ HİKAYENİN EV SAHİBİ : AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ

18 Temmuz 2017, Salı

BİN TANRILI HİTİT BAŞKENTİ : HATTUŞAŞ

15 Temmuz 2017, Cumartesi

AKŞEHİR’LİLERİN NASRETTİN HOCA’YA SAYGISI : GÜLMECE PARKI

14 Temmuz 2017, Cuma

ONİKİ ADALARIN EN KÜÇÜĞÜ : MEİS ADASI

12 Temmuz 2017, Çarşamba

“MİLYON KALPLİK ŞEHİR” : ZAGREB

11 Temmuz 2017, Salı

KANALLAR ŞEHRİ : VENEDİK

9 Temmuz 2017, Pazar

KÜLTÜRÜN VE TARİHİN İÇ İÇE OLDUĞU BİR ŞEHİR : LVİV

8 Temmuz 2017, Cumartesi

“PARK İÇİNDEKİ ŞEHİR: KİEV”

7 Temmuz 2017, Cuma

"Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli": MİNİATÜRK

6 Temmuz 2017, Perşembe

YUNANİSTAN'IN BAŞKENTİ : ATİNA

4 Temmuz 2017, Salı

BEYAZ ŞEHİR: BELGRAD

30 Haziran 2017, Cuma

TARİH KOKAN ŞEHİR: EDİRNE

3 Haziran 2017, Cumartesi

'Müze' mezarlık: (Genç kızlar)

27 Mayıs 2017, Cumartesi

ÜNLÜ COĞRAFYACI STRABON’UN AYAK İZLERİNİN YANKILANDIĞI KENT : NYSA

20 Mayıs 2017, Cumartesi

YANIBAŞIMIZDAKİ CENNET : ESKİ DOĞANBEY KÖYÜ, GELEBEÇ KİLİSESİ VE KARİNA

13 Mayıs 2017, Cumartesi

İNSANLIĞIN ORTAK MİRASLARINDAN : AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ

6 Mayıs 2017, Cumartesi

KLASİK ARABA TUTKUNLARININ ADRESİ : KEYMUSEUM

29 Nisan 2017, Cumartesi

BALKANLARIN PARİS'İ: BÜKREŞ

23 Nisan 2017, Pazar

TANRIÇA AFRODİT’E ADANMIŞ KENT: AFRODİSİAS

15 Nisan 2017, Cumartesi

EGE’DEKİ KOMŞUMUZ : SİMİ (Sömbeki) ADASI

8 Nisan 2017, Cumartesi

Kapı komşumuz: BATUM

1 Nisan 2017, Cumartesi

GÖKYÜZÜNE ASILI YER : METEORA

25 Mart 2017, Cumartesi

STALİN’İN DOĞDUĞU KENT : GORİ

18 Mart 2017, Cumartesi

GAZİANTEP’İN İNCİSİ : ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

11 Mart 2017, Cumartesi

KURA NEHRİ’NİN BEŞİĞİ : TİFLİS

4 Mart 2017, Cumartesi