Takip Et

SON DAKİKA

Mürsel Acay

Türkiye’de yaşamak varmış

16 Nisan 2020, Perşembe

     

Bazıları Avrupalıya özenirdi hep. Belki bu özentilerini düşünmeye başlamışlardır kim bilir.

Avrupa’nın özenilecek bir yanı yokmuş meğerse. Yani Milano’ya Paris’e gitmek veya oralarda yaşamak çok büyük bir şey değilmiş. Bir yerlere gidebilmek ayrıcalık değil, insan olmak , insan yerine konmak ayrıcalıkmış meğerse.

Avrupalı maske bulamıyor. Şefkatle bakıp tedavisini yapacak sağlıkçı görmüyor. Yaşlılar gözden çıkarılıyor. Yeterli solunum cihazı olmadığı için yaşlı ile genç arasında tercih yapılıyormuş. Yani insan insandır deyip ona göre muamele yapılmıyormuş. Halbuki insan sınıflandırılmamalı, yaşlı genç deyip muamele görmemeli. Hani medeniyet ülkesiydiler. Hani demokrasi ülkesiydiler. Türkiye’de böylemi yapılıyor. Türkiye’de yaşlıya ‘Büyüklerimiz’ denip öyle saygı duyuluyor. Türkiye’de hele Anadolu’da yaşlılar evin baş köşesindeler. Huzur evinde değil. Türkiye’de büyük aileler vardır dede, nine, baba, anne, kardeşler bir çatı altında huzurludurlar. Küçükler büyüklerine saygı duyar, sevgiyle bakar. Kıymet görür yaşlılar. Başta devlet, sonra da millet yaşına hürmet eder.

Böyle güzeldir işte Türkiye…Yaşlı ne derse o olur ailede. Hüküm önce Allah’ın sonrada yaşlınındır evde. Evin gelini, hanımı “bugün ne yapalım, canınız ne çeker” diye yemeğin menüsünü de sorar evdeki dedeye ya da nineye. Evde yaşlı, aile fertlerinin göz bebeğidir. Gözünden sakınır yaşlıyı ev ahalisi. Onlar her zaman evin en kıymetlisidir. Evdeki yaşlıda babasına annesine öyle davranmıştır geçmişte. Evde gördüğü saygı da önce yaptıklarının semeresidir. Ne yaptıysa önce, karşısına gelir.

İyilik yap ki iyilik göresin. Hani ‘Ne ekersen onu biçersin’ sözü var ya , işte tamda budur yapılması gererken. İyilik bizim genlerimizde var. Hani kendi hayatlarını hiçe sayarak hastasını şefkatle tedavi eden sağlıkçılarımız var ya. İşte onlarda da iyilik ve şefkat geni var. Canla başla hastasının iyileşmesi için çaba gösteren sağlıkçılarımız… Çocuğunun yüzünü günlerce göremeyen sağlıkçılarımız… Hani maskenin yüzünde derin iz bıraktığı sağlıkçılarımız. İşte onlar her şeyin en iyisini hak ediyor. Kendilerine şiddet uygulayanları utandırıyorlar. Hastaya insanca muamele ettiklerini, adam gibi davrandıklarını bütün Türkiye gördü artık. Onlar kötü muameleyi, şiddeti hak etmiyor. Onlar iyiliği hak ediyor.



Yazarın Tüm Yazıları

Sen tebessüm et yeter

29 Nisan 2020, Çarşamba

Türkiye’de yaşamak varmış

16 Nisan 2020, Perşembe

Gönüllere dokunanlar

5 Aralık 2019, Perşembe

Her kışın sonu bahardır

21 Kasım 2018, Çarşamba

Havalar soğuyor, yürekler soğumasın

5 Kasım 2018, Pazartesi