Takip Et

SON DAKİKA

Mürsel Acay

Havalar soğuyor, yürekler soğumasın

5 Kasım 2018, Pazartesi

     

Soğukları hissetmeye başladık. Aslında sıcak havadan soğuk havaya birden geçiş oldu. Sonbahar’ı yaşamadan özellikle doğu bölgesi kışı yaşamaya başladı. Bu durumda ten üşür tabi ki. Ama önemli olan yüreklerin üşümemesi.

Yürek sımsıcak olmalı. Bedenen, soğuk havalar nedeniyle üşüyebilir. Ama manevi anlamda üşümeyelim. Yürekler buz tutmasın, sımsıcak olsun. Kalben rahata erelim, mutluluk dolsun tüm bedenimiz. Boran da olsa, tüm doğa buz tutsa da yüreğimiz hep sıcak olsun.

Sevgiyle yaklaşmalıyız insana. Maneviyatımız böylece daha da ön plana çıkar. Tanımasan da yolda yürüyen birine Bir ‘Günaydın’ ya da ‘Hayırlı sabahlar’ demek, insanın gününü güzelleştirir belki de. Tebessümle ‘Günaydın’ demeliyiz yolda karşılaştığımıza.

Avrupalılar böyle yapıyor. Almanya’da bir konferans için bulundum. Frankfurt’ta… Ülkenin özellikle kuzey bölgesinde sabah yürürken, karşıdan gelen biri birden ‘moin moin’ diyebilir size. Bu merhaba demektir. Ya da sabah saatleri ise ‘Günaydın’ olarak algılanır. Bilmediğim için şaşırdım. Sabah yürürken karşımdaki yaşlı adam ‘moin moin’ dedi. Ben de sadece tebessümle başımı salladım. Sonra yine aynı caddede onlarca kişi ‘moin moin’ dedi bana ve birbirlerine. Hoşuma gitti bu davranışları.

Irak’ta, Suriye’de ya da Ortadoğu’nun başka bir ülkesinde de sabah karşılaştığın insan ‘Sabahül Hayr’ diyebilir. Bu, hayırlı sabahlar demek. Fransa’da da Bonjour derler. Yani diller ayrı, ama dilekler aynı. Güzel dilek dilemek hem insanı ferahlatır, hem de dilediğin kişinin gönlünü hoş etmiş olursun. Günaydın diyoruz. Yani gün aydın… Günün aydın olsun demek… ‘Aydınlık günler olsun’ dileğidir bu… Aslında bizde asansöre binerken, sessiz, tenha bir yerde yolda yürürken ya da apartman komşumuzla karşılaştığımızda bunu yapıyoruz. . ‘Günaydın’ diyoruz. ‘Hayırlı Sabahlar’ diyoruz. Biz sıcakkanlı milletiz. Daha içteniz. Bu davranış insanı bir hoş ediyor, gününü güzel geçirmesini sağlıyor. Böylece yürekler üşümüyor. Denemediysek eğer, denemekte yarar var. Ben bunu hep yapıyorum. Ve günüm çok güzel geçiyor.

Gün, tebessüm günü… Tebessümle selamlaşalım… Sıcak bir tebessümle selam vermek hepimize iyi gelir. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sen tebessüm et yeter

29 Nisan 2020, Çarşamba

Türkiye’de yaşamak varmış

16 Nisan 2020, Perşembe

Gönüllere dokunanlar

5 Aralık 2019, Perşembe

Her kışın sonu bahardır

21 Kasım 2018, Çarşamba

Havalar soğuyor, yürekler soğumasın

5 Kasım 2018, Pazartesi