Takip Et

SON DAKİKA

Murat MENZİLCİ

Eğitimde Sosyal Ağların Kullanımı

26 Ağustos 2014, Salı

     

Bireylerin internet ortamı üzerinde gerçek yaşamlarındaki toplumsal iletişim metotlarıyla kendilerini tanımladıkları ve yine günlük hayattaki jest ve mimikleri çeşitli görsel ögelerle simgeledikleri, diğer insanlarla iletişim kurup sosyalleştikleri ortama sosyal ağlar diyoruz. Yani bir başka deyişle sanal âlem üzerinde tüm dünya insanlarıyla iletişime olanak veren araçların genel ismine sosyal ağlar demekteyiz. Bilindiği gibi Facebook sitesinin kurulmasını takiben yaklaşık 10 yılda sosyal ağların kullanımında büyük bir artış yaşandı. Yapılan araştırmalara göre sosyal ağ kullanım yaşı 10'a kadar düştü. Geçtiğimiz yıl sadece Facebook sitesi aktif kullanıcı sayısını 1 milyarın üzerine çıkardı. Bu inanılmaz rakamlara baktığımız zaman yeni bir dünya düzeninin internet ortamında kurulduğunu söylemek yanlış olmasa gerek.

Günlük hayatta sosyal ağ kullanımını gözlemlemek hiç de zor değil. Özellikle mobil araçların son yıllardaki gelişimiyle birlikte sosyal ağ kullanımında gözle görülür bir artış yaşandı. Etrafınıza bir göz gezdirdiğinizde 7’den 70'e herkesin mobil cihaz kullandığına şahit olabilirsiniz. Tabi ki sosyal ağların ve mobil cihazların toplumda yarattığı sosyolojik etkiler ayrıca incelenmesi gereken bir konu. Bu araçların faydalı veya zararlı olması konusunda en önemli ölçütün “kullanım amacı” olduğunu kabul etmek gerekir. Eğitim alanında bilinçli sosyal medya kullanımının öğrencilere faydalı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu aşamada görev eğitimcilere düşmektedir. Artık bilişim çağında öğrencilerimizin bilinçli sosyal ağ kullanımını öğrenmesi gerekmektedir. Bu konuda eğitimcilerin öğrencilere yol gösterici olması ve doğru kullanımı özendirici uygulamalarda bulunması gerekir.

Eğitimde sosyal ağ kullanımı öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirir, sosyal bağlarını genişletir ve onlara araştırma ruhu katar. Aynı zamanda akran desteğini güçlendirerek işbirliğine dayalı öğrenmeye olanak sağlar. Bu aşamada eğitimciler sosyal ağlar üzerinden tartışma toplulukları ve her türlü metinsel ve görsel ders malzemesinin paylaşıldığı gruplar oluşturmalı, öğrencileri bu ortamlara çekecek uygulamalarda bulunmalıdır. Öğrencilere sosyal ağların fayda ve zararları hakkında bilinçlendirici eğitimler vererek, teknoloji okuryazarı bireyler yetişmesi yolunda adımlar atmalıdır. 



Yazarın Tüm Yazıları

Birleştirici Güç "Dil"

16 Nisan 2016, Cumartesi

Teknolojik Eğitim

2 Haziran 2015, Salı

Kayıp Zamanımız

27 Kasım 2014, Perşembe

Olanlar ve Olması Gerekenler

30 Ekim 2014, Perşembe

Bir Öğretmenim!

16 Ekim 2014, Perşembe

Yeni Öğretmen Stratejisi ve Çözüm Önerileri

1 Ekim 2014, Çarşamba

"YÖK" Artık

19 Eylül 2014, Cuma

Programlı İnsan

9 Eylül 2014, Salı

Yeni dönem, yeni sorunlar

3 Eylül 2014, Çarşamba

Eğitimde Sosyal Ağların Kullanımı

26 Ağustos 2014, Salı

Başarı ve özgüven

20 Ağustos 2014, Çarşamba

Bir Hayal mi Acaba?

13 Ağustos 2014, Çarşamba

Acaba Nereden Başlamalı?

4 Ağustos 2014, Pazartesi

Eğitimin 'Fatih'i

31 Temmuz 2014, Perşembe

Ütopya

22 Temmuz 2014, Salı