Takip Et

SON DAKİKA

Murat MENZİLCİ

Yeni dönem, yeni sorunlar

3 Eylül 2014, Çarşamba

     

Her yıl olduğu gibi eğitim dünyası için dopdolu bir Eylül ayı bizi bekliyor. Yeni eğitim – öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala eğitim gündemi de yoğunlaştı. Öncelikle 1 – 5 Eylül tarihleri arası üniversitelere kayıtlar başladı ve adayları kayıt heyecanı sardı. Bu yıl üniversite kayıtlarında YÖK bir ilke imza attı ve ilk kez 32 üniversite kayıtlarının E-Devlet sistemi üzerinden çevrim içi olarak yapılabilmesine olanak sağladı. Bu sistemin denenmesine fırsat verdiği için YÖK’ü kutluyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda tüm üniversitelerimizde bu uygulamaya geçilir ve hem öğrencilerin hem de velilerin okul kayıtları için uzun yol masraflarından kurtulmalarının önü açılır. Bilimin ve özgür düşüncenin kaleleri olan üniversitelerimize yeni başlayacak olan tüm gençlerimize, yeni eğitim hayatlarında başarılar diliyorum.

MEB ile ilgili 2014-2015 eğitim – öğretim yılının tartışmalı konularının başında imam hatip okullarına dönüşen okullar gelmektedir. Bu konuda tartışılan bazı konular var. Türkiye genelinde imam hatip okullarına dönüştürülen okulların neye göre belirlendiği ve belirlenme aşamasında halkın görüşünün alınıp alınmadığı gibi birçok sorun kafalarda soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu okullara dönüşümün sistematik bir ihtiyaç analizinden sonra yapılmasının her kesim açısından olumlu olacağı fikrindeyim. Bu konuyla ilgili başka bir sorun da TEOG sonuçlarının açıklanmasından sonra yaşandı. Örneğin, farklı dine mensup iki öğrenci, yeni getirilen otomatik kayıt sistemine göre imam hatip okullarına kaydedildi. Bu aşamada, MEB’in de hassas davranacağından ve sistemden kaynaklanan bu tarz hataların düzeltilmesinin önünü açacağından kuşkum yok. Umarım gelecek sene hatalardan ders çıkartılıp sorunsuz bir dönem geçirilir.

Ağustos ayında açıklanması beklenen öğretmen atamalarındaki kontenjan sayıları, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri nedeniyle henüz açıklanmış değil. Eylül ayına girilmesiyle birlikte birçok öğretmen adayı büyük bir belirsizlik içinde geleceklerini şekillendirecekleri büyük haberi beklemektedir. MEB Meclis'ten geçecek olan Torba Yasa'yı beklediği için kontenjanları henüz açıklamadı. Umarım sayın müsteşarın geçen sene bahsettiği bölümler arası “Adaletli dağılım” ilkesine uyulur ve hak eden tüm eğitimciler yeni meslek hayatlarına Yeni eğitim-öğretim yılının başta tüm eğitim emekçilerine, öğrenci ve velilere hayırlı olmasını dilerken, gelecekte sorunların azaldığı, mutlu, özgür düşünceli, bağımsız, ülkesine faydalı bireylerin yetiştiği günleri ümit ediyorum.



Yazarın Tüm Yazıları

Birleştirici Güç "Dil"

16 Nisan 2016, Cumartesi

Teknolojik Eğitim

2 Haziran 2015, Salı

Kayıp Zamanımız

27 Kasım 2014, Perşembe

Olanlar ve Olması Gerekenler

30 Ekim 2014, Perşembe

Bir Öğretmenim!

16 Ekim 2014, Perşembe

Yeni Öğretmen Stratejisi ve Çözüm Önerileri

1 Ekim 2014, Çarşamba

"YÖK" Artık

19 Eylül 2014, Cuma

Programlı İnsan

9 Eylül 2014, Salı

Yeni dönem, yeni sorunlar

3 Eylül 2014, Çarşamba

Eğitimde Sosyal Ağların Kullanımı

26 Ağustos 2014, Salı

Başarı ve özgüven

20 Ağustos 2014, Çarşamba

Bir Hayal mi Acaba?

13 Ağustos 2014, Çarşamba

Acaba Nereden Başlamalı?

4 Ağustos 2014, Pazartesi

Eğitimin 'Fatih'i

31 Temmuz 2014, Perşembe

Ütopya

22 Temmuz 2014, Salı