Takip Et

SON DAKİKA

Murat MENZİLCİ

Teknolojik Eğitim

2 Haziran 2015, Salı

     

Eğitimin toplumdan soyut olması, kendini topluma ve çağın gereksinimlerine kapalı tutması düşünülemez. Çağın gereksinimlerine ve toplumun ihtiyaçlarına ayak uyduramayan eğitim sistemleri tarihin arka odalarında çürümeye mahkûm olurlar. Eğitimde son 10 yılda yaşanan gelişmelere baktığımız zaman, teknolojinin eğitimle birlikteliğini görmekteyiz. Burada çeşitli faktörler söz konusudur. Artık dünya ülkeleri kendi içine kapalı olmaktan çıkmış ve büyük bir bilgi ağının içerisinde var olmaya çalışarak, bu oluşumda kendini kanıtlamaya çalışmaktadır.

Dünya ülkelerinde eğitimde başarı sıralamalarına baktığımız zaman, gündelik, geçici planlar yapan, kendine has bir eğitim felsefesi olmayan, toplumsal bir uzlaşma eşliğinde eğitim programını oluşturmayan ülkeler geri planda kalmaktadırlar. Bunun yanında toplumsal eğitim reformları planlayan ve uzun vadeli eğitim felsefelerini uygulayan devletler ise eğitimde başarı basamaklarını hızlı adımlarla çıkmaktadırlar. Bunun en güzel örneğini son PISA sonuçlarında üst sıraları paylaşan Uzak Doğu ülkelerini gösterebiliriz.

Üzülerek belirtmeliyim ki ülkemiz henüz akıllı tahtayla bile yeni tanışmaktayken, hala bilgisayar laboratuvarları bulunmayan okullarımız varken bilgi çağının önde gelen ülkeleriyle rekabet etmemiz çok zor görünüyor. Burada eğitim teknolojilerini benimseyip, programlarında uygulayan özel kurumların hakkını da yememek gerektiğini vurgulamalıyım.

Dünyada 3 boyutlu yazıcılarla çalışmalar yapılan, ilkokul seviyesindeki öğrencilere robot tasarımı derslerinin verildiği kurumlar olduğunu düşünürsek ( Ülkemizde bu uygulamalara yer veren özel kurumları belirtmek isterim) eğitimde teknoloji alanında hangi seviyede olduğumuzu tahmin etmek hiç de zor değil.

Özetle teknolojik gelişime ayak uyduran ve tamamen milli bir eğitim sistemi acilen hayata geçirilmeli ve 5 yıllık eğitimde gelişim planları uygulamaya konularak üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ışığında yeni fikirler ortaya atılmalıdır.



Yazarın Tüm Yazıları

Birleştirici Güç "Dil"

16 Nisan 2016, Cumartesi

Teknolojik Eğitim

2 Haziran 2015, Salı

Kayıp Zamanımız

27 Kasım 2014, Perşembe

Olanlar ve Olması Gerekenler

30 Ekim 2014, Perşembe

Bir Öğretmenim!

16 Ekim 2014, Perşembe

Yeni Öğretmen Stratejisi ve Çözüm Önerileri

1 Ekim 2014, Çarşamba

"YÖK" Artık

19 Eylül 2014, Cuma

Programlı İnsan

9 Eylül 2014, Salı

Yeni dönem, yeni sorunlar

3 Eylül 2014, Çarşamba

Eğitimde Sosyal Ağların Kullanımı

26 Ağustos 2014, Salı

Başarı ve özgüven

20 Ağustos 2014, Çarşamba

Bir Hayal mi Acaba?

13 Ağustos 2014, Çarşamba

Acaba Nereden Başlamalı?

4 Ağustos 2014, Pazartesi

Eğitimin 'Fatih'i

31 Temmuz 2014, Perşembe

Ütopya

22 Temmuz 2014, Salı