Takip Et

SON DAKİKA

Hüseyin IŞIK
[email protected]

"Sivri"yle mücadele zor iş

13 Haziran 2016, Pazartesi

     

Malum havalar ısındı, sivrisinekli günler başladı.

Eskiden köylerde sivrisineklerden korunmak için tezekler yakılır, tezekten çıkan dumanın eşliğinde akşam yemekleri yenir, çaylar içilirdi. Cibinliksiz yatak serilmezdi. Her evin yüklüğünde yatak sayısı kadar cibinlik mutlaka bulunur, çoğu zaman yatma vakti gelmeden cibinliklerin içine girilirdi.

Çocukluğumuzda yaşadığımız bu ortam eğlenceli gelirdi. Neden gelmesin? Gecenin karanlığında gaz lambasının cılız ışığı eşliğinde cibinliğin içinde oynanan gölge oyunlarını hangi çocuk sevmez.

O tarihlerde sivrisinekle mücadeleyi herkes kendi imkanlarıyla yapardı. Sonradan özellikle yazlık sitelerde ilaç ve mazot karışımı dumanlama yöntemi yaygınlaşmaya başladı. Belde ve kentlerde ise bu görev, halkın genel sağlığı söz konusu olduğu için, belediyelere verildi.Kullanılan kimyasalların insan ve canlı sağlığı üzerindeki olumsuzlukları, çevrecilerin ve sağlıkçıların tepkisine neden olsa da başka çıkar yol olmadığı için, ülke genelinde kimyasal kullanımı, ilk tercih edilen yöntemlerden olmaya devam ediyor.

TECRÜBELİ BİR VETERİNER

Söke de konum olarak, sivrisineklerin üremesi ve barınması için çok uygun bir yerde bulunuyor. Söke Ovası'nda özellikle yaz aylarında yapılan pamuk sulaması, azmak ve kanallarda günlerce bekleyen sular, aşırı sıcakların da etkisiyle sivrisineklerin üremesi için en güzel ortamı oluşturuyor. Bu nedenle kolay iş değil sivrisinekle mücadele..

Ancak Söke'deki çalışmalarının başında, tecrübeli ve eski bir belediyeci var. Daha önce uzun yıllar Savuca belde belediyesinde çalışan Veteriner Hekim Zeki Yeşil... Bir dönem serbest veterinerlik de yapan Zeki Yeşil, belde belediyelerinin kapatılmasının ardından Söke Belediyesi'ne geçti.Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Birim Amirliği görevini yürüten Zeki Yeşil ve ekibi, Sökelilere daha sineksiz günlere kavuşturmanın çabasını veriyor.

Üstlendikleri görev elbette ki; çok önemli.Ekip de bu görevin getirdiği sorumlulukla hareket ediyor. Aylar öncesinde başladıkları çalışmaları sırasında, bütün sivrisinek oluşturması muhtemel yerler tek tek dolaşıldı. Halen daha 'Atlanan yerler olabilir' düşüncesiyle, vatandaşlardan gelen en küçük bildirimler dahi büyük bir titizlikle takip ediliyor.

VATANDAŞ DESTEĞİ ÖNEMLİ

İlaçlama Amiri Zeki Yeşil'e göre; sivrisinekle mücadelede başarılı olunabilmesi için, vatandaşın desteği ve duyarlılığı temel öncelik..Öyle ki; bu öncelik sivrisinekle mücadeledeki başarıyı da başarısızlığı da belirliyor. İlaçlama ekibi olarak ne kadar titiz çalışırsanız çalışın, vatandaş desteği olmadan başarılı olmak imkansız..

Çünkü uzun süre değiştirilmeyen küçücük kedi, köpek suluklarında dahi milyonlarca sivrisinek üreyebiliyor.

Aslında vatandaş olarak olarak yapacaklarımız çok basit. Bunun için öncelikle, "Çiçek ve bahçe sulamasında kullanırım" düşüncesiyle yağmur suyu biriktirmekten vazgeçmemiz gerekiyor. Bahçemizdeki atılı bidon, varil, boya kutusu, yoğurt kabı ve araç lastiği gibi içinde su birikebilen malzemeleri kapalı bir alana alarak içine su girmesini önlemeliyiz.

Kedi ve köpek suluklarını en fazla iki günde bir döküp suyunu yenilemeliyiz.

Bunların dışında bir de çevremizde kendiliğinden oluşan bu türden yerler var ise bunları da belediye ilaçlama ekiplerine haber vermemiz gerekiyor.

Gördüğünüz gibi yapmamız gerekenler hiç de öyle zor şeyler değil. Gelin hep birlikte el ele verelim, sivrisineksiz bir ortam yaratalım. Çünkü; ilaçlama ekiplerine vereceğimiz destek, çevremizle birlikte bizim de rahatımızı sağlayacak. 



Yazarın Tüm Yazıları

Renklenen belediye meclisleri!

11 Ekim 2016, Salı

PAMUKÇU TEDİRGİN

2 Ekim 2016, Pazar

SÖKE'YE GİRMEK DE ZOR, ÇIKMAK DA!

25 Eylül 2016, Pazar

Ülke olarak tatildeyiz!

19 Eylül 2016, Pazartesi

Eskiye özlem

12 Eylül 2016, Pazartesi

"Müşteri değil öğrenciyiz"

5 Eylül 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN ÜNİVERSİTE HAYALİ

29 Ağustos 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN 1/5000 SORUNU

22 Ağustos 2016, Pazartesi

ENGELLİ OLMAK

15 Ağustos 2016, Pazartesi

Sosyal medyaya rağmen darbe yapmanın zorluğu

8 Ağustos 2016, Pazartesi

ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İSİMSİZ KAHRAMAN

30 Temmuz 2016, Cumartesi

DARBE FIRSATÇILARI

25 Temmuz 2016, Pazartesi

VATANDAŞIN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN!

18 Temmuz 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN YALNIZLIĞI!

11 Temmuz 2016, Pazartesi

KAVURUCU SICAKLAR CEBİMİZİ YAKTI

4 Temmuz 2016, Pazartesi

Katı atıkta eskiye dönüş

27 Haziran 2016, Pazartesi

Çiftçinin gübre sorunu

20 Haziran 2016, Pazartesi

"Sivri"yle mücadele zor iş

13 Haziran 2016, Pazartesi

Söke Belediyesi'nin 2 yılı

6 Haziran 2016, Pazartesi

Söke Belediyesi'nden ilaçlama ücreti sürprizi!

30 Mayıs 2016, Pazartesi

Katı atık ücretine tepkiler büyüyor

23 Mayıs 2016, Pazartesi

Eski köyler yeni mahalleler koruma istemiyor

16 Mayıs 2016, Pazartesi

Büyükşehir sıkıntısına yeni çözüm!

9 Mayıs 2016, Pazartesi

Büyükşehir'e alışabildik mi?

2 Mayıs 2016, Pazartesi

Küçük kentlerin yeni gözdesi çok katlı binalar

25 Nisan 2016, Pazartesi

Taşeron düzenlemesi ve belediyeler

18 Nisan 2016, Pazartesi

İlçelerin katı atık tarifeleri

11 Nisan 2016, Pazartesi

"Kirleten öder" demek yetmiyor

4 Nisan 2016, Pazartesi

Vatandaşın çöpü paylaşılamıyor

28 Mart 2016, Pazartesi