Takip Et

SON DAKİKA

Hüseyin IŞIK
[email protected]

Söke Belediyesi'nin 2 yılı

6 Haziran 2016, Pazartesi

     

Bu haftaki yazımda Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın geçen hafta başında gerçekleştirdiği 2 yıllık değerlendirme toplantısının detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aradan geçen 2 yılda neler yapıldı?

Yapılamayanlar neden yapılamadı?

Hemen her seçim döneminde kent gündeminin birinci maddesini oluşturan Söke Çayı ne olacak?

İlçe merkezindeki arsa sıkıntısı nasıl aşılacak?

Önümüzdeki 3 yılda neler yapılacak?

Bütün bunları Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın ağzından sizlere aktaracağım.

VATANDAŞ ODAKLI ÇALIŞMA

Başkanlıktaki ilk değerlendirme toplantısını göreve gelişinin 2. ayında, yani 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştiren ve "Belediyeyi yaklaşık 40 milyon TL borçla devraldık" diyen Başkan Toyran, aradan geçen iki yılın ardından bir kez daha basın mensuplarının karşısına geçti.

Toyran'ın Söke ve Aydın'ın yerel gazetecileriyle bir araya geldiği toplantı, daha çok bir değerlendirme toplantısı niteliğinde geçti.

Söke'nin başkanı geride kalan 2 yıl 2 aylık süreyi görseller eşliğinde basın mensuplarına anlattı.

Göreve başladığı ilk günden bu yana vatandaş odaklı bir belediyecilik anlayışını ilke edindiğine dikkat çeken Toyran, bu amaç doğrultusunda personelin hizmet içi eğitimlerine ağırlık verdiklerini ve hizmette kaliteyi artırarak, vatandaş memnuniyetini en üst seviyelere çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.

Daha sonra da birim birim, ünite ünite yapılanları anlattı.

"Göreve geldiğimiz iki yıllık dönemde 7-8 milyon liralık sokak düzenlemeleri için harcama yaptık. İlçe merkezinde 123 bin metrekare, çevre mahallelerde de 80 bin metrekare olmak üzere, toplam 203 bin metrekare parke taşı yol yaptık. Parke taşı üretim tesisimizi 8 saatte 350 metrekareden bin metrekareye çıkardık. Ağustos ayı sonuna kadar Söke merkezde kalacağız. Sonrasında ise belde ve köylere ağırlık vereceğiz. 2016 yılı itibariyle Yenikent, Atatürk, Sazlı başta olmak üzere yaklaşık 150 Bin metrekarelik yol yapım rakamına ulaştık ve bu rakamı yıl sonuna kadar 400-450 Bin metrekareye çıkaracağız. 2017 yılı sonu veya 2018 yılı ortalarına kadar Söke'de yol sorunu kalmayacak. İlçe merkezine 3 büyük park yaptık. Eski köy ve beldelerde 30 çocuk oyun alanı yaptık. Bugüne kadar yaklaşık bin 500 ağaç diktik. Kendi seramızda 230 bin çiçek üretiyoruz. Bu rakamlar daha da artacak. Söke'de yeşili artırmak istiyoruz."

MERKEZ ÇARŞI ÜST ÖRTÜ PROJESİ VE LİMON SOKAK

Söke merkez çarşının; Ziraat Bankası, Bedesten Çarşısı, Vakıflar Bankası ve Belediye Meydanı arasında kalan bölümünü oluşturan Demirciler, Hasırcılar, Basmacılar ve Yağcı Sokakların üstü kapatılarak kapalı çarşı havası yaratılacak.

Proje kapsamında; çarşının üzeri yüzde 70 su geçirmezliği bulunan özel kumaş örtü ile kapatılacak. Çarşı içinde aydınlatma, modern kent mobilyaları (bank, çiçeklik, çöp kutuları) ferforje saçaklar yer alacak.

Proje maliyeti ise tamamen Söke Belediyesi'nce karşılanacak.

Yüksel Yalova Caddesi ile Özmen Sokağı birbirine bağlayan Limon Sokak ışıklandırılacak ve sanat sokağı haline getirilecek.

SÖKE ÇAYI'NIN ETRAFINDA YENİ BİR SÖKE DOĞACAK

Söke'nin gündeminden düşmeyen Söke Çayı düzenleme çalışmalarının gecikmesinin otogar mevkisinde yapmayı planladıkları dükkanların ihalesinin iptalinden kaynaklandığını belirten Toyran, "Islah çalışmaları devam eden Yenikent Deresi'nin ardından sırada Söke Çayı var. Zaman içinde Söke yeni bir Söke olarak inşa edilecek diye düşünüyorum. Söke’nin konum ve şehircilik anlamında avantajları çok. Söke Çayı'nın etrafında yeni bir Söke doğacak diye düşünüyorum" diyerek Söke Çayı Projesi'nden vazgeçmediğinin altını çizdi.

SÖKE'NİN YENİ YAPILAŞMA ALANLARI

İmar ve şehircilik konusunda ilçe merkezinde arsa sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Başkan Toyran, Söke'de yapılaşmaya izin verilecek yerleri; Yenikent Çevre Yolu'nun karşısı-Fevzipaşa perakendeleri, Bağarası kavşağı-Novada Alışveriş Merkezi arasındaki Söke-Bodrum Karayolu'nun alt kısmı ile Ağaçlı kavşağı sonrasındaki Ağaçlı yolunun sağ ve sol tarafı olarak açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR YASASI'NDAN KAYNAKLANAN GELİR KAYBI 65-70 MİLYON TL

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın konuşmasının geneline bakıldığında, 6360 sayılı Büyükşehir Yasası'ndan kaynaklanan gelir kaybından duyduğu sıkıntı gözlerden kaçmadı.

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte belde ve köylerin tüzel kişiliğinin son bulmasının ardından, kat be kat büyüyen kırsal alana da hizmet götürmek zorunda kaldıklarını kaydeden Toyran, "Hatırı sayılır genişlikte bir alana hizmet götürmek durumundayız. Aydın ilinin yaklaşık 8 bin kilometrekarelik bir alana hitap ettiğini düşünürsek, yaklaşık bin kilometrekarelik alanla Aydın'ın 8'de birine Söke Belediyesi olarak hizmet götürüyoruz. Bu hizmeti çöp toplama anlamında götürmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti ilaçlama anlamında götürmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti şantiye hizmetleri ve park - bahçe hizmetleri olarak götürmeye çalışıyoruz. Tabii coğrafya olarak belki de Aydın ilinin en büyük coğrafyasına sahibiz. Şu anda 5 yıl süreyle hiçbir vergi, ücret alamayacağımız Çavdar'a hizmet götürüyoruz, Kaygılı'ya hizmet götürüyoruz. Doğanbey'e hizmet götürüyoruz. Buralardan şu anda Söke Belediyesi'ne yasa gereği hiçbir şey alamayacağız. Yasa gereği 5 yıl onlardan bir katkı alma şansımız yok. İlçe belediyelerinin şu anda en çok zorlandığı bir 5 yıllık süreç bu." diyerek belediyenin içinde bulunduğu sıkıntıya dikkat çekti.

Toyran yaptıklarını ve yapamadıklarını anlatırken, sık sık bu gelir kaybına ve genişleyen hizmet alanına değindi.

"Hizmet yapamaz duruma gelmemek için, tasarrufa ve tutuma büyük önem veriyoruz, alternatif çalışmalarla hizmet yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Belediyenin yürüttüğü her projeyi yerinde takip ettiğini kaydeden Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, “Yapılan çalışmalarla Söke’nin daha da yaşanılabilir kent olabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem gelir artırıcı çalışmalarımız olacak hem de Söke Belediyesi'nin daha yatırımcı bir belediye olduğunu göstereceğiz. 5 yılın sonunda vaat ettiğimiz birçok projeyi ilçemize kazandıracağımıza inanıyorum. Söke’nin geleceği için çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.



Yazarın Tüm Yazıları

Renklenen belediye meclisleri!

11 Ekim 2016, Salı

PAMUKÇU TEDİRGİN

2 Ekim 2016, Pazar

SÖKE'YE GİRMEK DE ZOR, ÇIKMAK DA!

25 Eylül 2016, Pazar

Ülke olarak tatildeyiz!

19 Eylül 2016, Pazartesi

Eskiye özlem

12 Eylül 2016, Pazartesi

"Müşteri değil öğrenciyiz"

5 Eylül 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN ÜNİVERSİTE HAYALİ

29 Ağustos 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN 1/5000 SORUNU

22 Ağustos 2016, Pazartesi

ENGELLİ OLMAK

15 Ağustos 2016, Pazartesi

Sosyal medyaya rağmen darbe yapmanın zorluğu

8 Ağustos 2016, Pazartesi

ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İSİMSİZ KAHRAMAN

30 Temmuz 2016, Cumartesi

DARBE FIRSATÇILARI

25 Temmuz 2016, Pazartesi

VATANDAŞIN EKMEĞİYLE OYNAMAYIN!

18 Temmuz 2016, Pazartesi

SÖKE'NİN YALNIZLIĞI!

11 Temmuz 2016, Pazartesi

KAVURUCU SICAKLAR CEBİMİZİ YAKTI

4 Temmuz 2016, Pazartesi

Katı atıkta eskiye dönüş

27 Haziran 2016, Pazartesi

Çiftçinin gübre sorunu

20 Haziran 2016, Pazartesi

"Sivri"yle mücadele zor iş

13 Haziran 2016, Pazartesi

Söke Belediyesi'nin 2 yılı

6 Haziran 2016, Pazartesi

Söke Belediyesi'nden ilaçlama ücreti sürprizi!

30 Mayıs 2016, Pazartesi

Katı atık ücretine tepkiler büyüyor

23 Mayıs 2016, Pazartesi

Eski köyler yeni mahalleler koruma istemiyor

16 Mayıs 2016, Pazartesi

Büyükşehir sıkıntısına yeni çözüm!

9 Mayıs 2016, Pazartesi

Büyükşehir'e alışabildik mi?

2 Mayıs 2016, Pazartesi

Küçük kentlerin yeni gözdesi çok katlı binalar

25 Nisan 2016, Pazartesi

Taşeron düzenlemesi ve belediyeler

18 Nisan 2016, Pazartesi

İlçelerin katı atık tarifeleri

11 Nisan 2016, Pazartesi

"Kirleten öder" demek yetmiyor

4 Nisan 2016, Pazartesi

Vatandaşın çöpü paylaşılamıyor

28 Mart 2016, Pazartesi