Takip Et

SON DAKİKA

Ediz VERDİOĞLU

Turizmde tehlike çanları çalıyor

24 Mart 2016, Perşembe

     

Akdeniz çanağındaki ülkeler arasında yer alan Türkiye’de turizm için tehlike çanları çalmaya başladı. Arka arkaya yaşanan olumsuz olayların ardından gelen iptaller nedeniyle Türkiye'yi turizm açısından zor günler bekliyor.

Henüz yaz sezonu başlamadı ama turizmde yaşanan kriz, şimdiden ortaya çıktı. Krizi en fazla hisseden ise otelciler ile birlikte esnaf kesimi. Kepenklerini siftah yapmadan kapatan esnaf, turizmde beklenen krizi şimdiden hissetmeye başladı ve önümüzdeki ay açılacak yaz sezonu için de fazla bir beklenti içinde olmadıklarını söylüyor.

REZERVASYONLAR İPTAL

Dünya turizminde önemli yere sahip olan Türkiye, son zamanlarda yaşanan Doğu ve Güneydoğu’daki terör olaylarından çok fazla etkilendi. Irak ile Suriye’deki karışıklıklar ve Rusya ile başlayan uçak düşürme krizinin ardından bir umutsuzluk içerisine giren turizm sektörü, ocak ayında İstanbul’da turizmin kalbi olarak nitelendirilen Sultanahmet’te yaşanan canlı bomba saldırısının ardından adeta kan ağlamaya başladı. Öyle ki ağustos ayına kadar olan birçok rezervasyonda iptaller başladı.

Geçtiğimiz haftalarda Didim’den kalabalık bir heyetle Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı (ITB Berlin) için Almanya’daydım. Dünyanın en büyük ve en prestijli turizm fuarı olarak kabul edilen ITB Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı çerçevesinde Didimli turizmciler ve iş adamları, Alman turizmci ve iş adamları ile birtakım görüşmeler yaptılar. Herkesin beklentisi, Didim’e Almanya’dan turist çekebilmekti. Didim heyeti, 110’u Alman olmak üzere 280 üyesi bulunan Türk-Alman İş adamları Birliği’nde çok anlamlı bir program gerçekleştirmiş ve Almanya’nın turizmdeki üst düzey yöneticileri bu programa katılmıştı. Bunlardan en önemli ismi Almanya Schmetterling Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Willi Müler’di. Müler, burada yaptığı konuşmada kendisinin 40 yıldır turizmin içerisinde olduğunu belirtmiş ve hiçbir zaman bu yılki gibi tedirginlik yaşamadığını söylemişti.

Almanya Schmetterling Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Willi Müler ayrıca, “Eğer bugünden itibaren Türkiye’de herhangi bir terör olayı olmazsa, Türkiye yeniden güçlü olarak ayağa kalkar. Ama terör olayı olursa, Türkiye bu sezon turizmde çok ciddi olarak yere çakılır” demişti. Ama maalesef Berlin’den Didim’e döndüğümüzün ertesi günü Ankara Kızılay’da 37 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı canlı bomba saldırısı yaşandı. 1 hafta sonrasında ise İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi’nde bir canlı bomba saldırısı daha...

HERKES KAYGILI

Alman turizmci Willi Müler’in dediği gibi Türkiye bu sezon turizmde çok ciddi olarak yere çakılacak. Çünkü, Türkiye'nin içine bulunduğu terör batağının turizme etkileri çok fazla. Terör olaylarının, ülke geneliyle özellikle büyük kentlere yayılması ve kent merkezinde sivil vatandaşlara yönelik bombalı saldırıların yaşanması sadece bizleri değil, Avrupa ve diğer dünya ülke vatandaşlarını da kaygılandırıyor. Türkiye'nin turizmdeki birinci pazarı Almanya'da gerileyen rezervasyonlar ve iptallerden sonra turizm kuruluşları da Türkiye'deki organizasyonlarını iptal etmeye başladı. Willi Müler’in başkanlığını yaptığı Almanya Schmetterling Seyahat Acenteleri Birliği’nin yıllık olağan genel kurulu, 21-24 Nisan tarihleri arasında İzmir'in Menderes ilçesi Özdere Mahallesi'ndeki Hotel Sunis Efes Royal Palace'da yapılacaktı. Ancak Schmetterling'in 600 üyesinden 100'ünün, Özdere'de yapılması uzun süre önce planlanan yıllık toplantıyla ilgili güvenlik kaygılarıyla kayıtlarını iptal ettirmesi üzerine yıllık olağan genel kurulu toplantısı iptal edildi.

Demek ki kötü bir turizm sezonu geçireceğimiz aşikar. Umarım yaşanan bu terör saldırıları son bulur ve tekrarlanmaz…



Yazarın Tüm Yazıları

'Mutlu İnsanların Şehri; Yeşilyurt'

4 Temmuz 2018, Çarşamba

EMITT Fuarı'na katıldık..

1 Şubat 2017, Çarşamba

Nazar ve ah

12 Ekim 2016, Çarşamba

Merhaba komşu…

13 Mayıs 2016, Cuma

Turizmde tehlike çanları çalıyor

24 Mart 2016, Perşembe

Berlin’den umutlarla döndük

15 Mart 2016, Salı