Takip Et

SON DAKİKA

ARABULUCULUK İLE KAZAN KAZAN
[email protected]

ARABULUCULUK NEDİR?

12 Şubat 2020, Çarşamba

     

Aydın Arabuluculuk Merkezi olarak “arabuluculuk” konuşacağımız köşemizdeki ilk yazımızda, arabuluculuğun ne olduğundan bahsetmek isterim.

Arabuluculuk, tarafların mahkemeye başvurmadan önce veya mahkemeye başvurulduktan sonra davanın görülmesi esnasında, tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir arabulucunun desteği ile taraflar arasındaki uyuşmazlığın dostane, hızlı ve kesin bir şekilde çözümünü sağlayan alternatif bir çözüm yöntemidir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin amacı, uyuşmazlıkların çözümünde yargı sistemine bir alternatif sunarak, uyuşmazlığın barışçıl, hızlı ve ekonomik bir şekilde çözülmesini sağlamaktır. Bu anlamda arabuluculuk yöntemi, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın ve başarılı olarak uygulanan yöntemdir.

Dünyada çok daha önceki yıllarda uygulanmaya başlanan arabuluculuk yöntemi ülkemizde 22.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile uygulanmaya başlanmıştır. Ancak, kısa süre önce yürürlüğe girmesine rağmen kat ettiği yol hiç de azımsanmayacak derecededir.

Yukarıda yer verilen tanım içinde yer alan tüm unsurlar devam eden yazılarımızda ayrıntıları ile açıklanacağı üzere, arabuluculuğun karşılık bulduğu en güzel yanının “barışçıl” bir çözüm yolu olmasıdır diyebiliriz. Arabuluculuk, tarafların sürece doğrudan katıldıkları, bu anlamda tarafları bir araya getiren, kendi iradeleri ile sürdürdükleri ve yapılan müzakerelerde tarafsız ve işinde uzman üçüncü bir kişinin yardımıyla kendi çözüm yollarını bulabildikleri ve nihayetinde her iki tarafın da kazandığı bir süreç olması sebebiyle dostane bir yoldur. Süreç boyunca, uyuşmazlık sebebiyle bir araya gelmekte zorlanan ve hatta gelemeyen tarafların bir araya gelmesi ile tarafların birbirini anlamaları sağlanır. Uyuşmazlığın yargılamaya taşınması ile daha da kopabilecek ilişkilerin yıpranmasına engel olabileceği gibi ilişkilerin sürdürülebilir kalmasını sağlar. Bir araya gelen ve birbirini dinleyen taraflar artık birbirini anlamaya başlayarak kendi çözüm yollarını kendileri bulabilecek bir duruma gelirler. Taraflar arabulucunun eşliğinde kendilerini daha rahat ifade etme imkanı bulabildikleri için, taraflara iletişim eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşılmaları düzeltme imkanı sağlar. Taraflar isteklerini net bir şekilde ifade edebildiğinden karşılıklı çözüm önerilerini sunarak ortak bir yol bulurlar. Böylelikle sonuçta, tarafların gönüllü olarak uyacakları bir anlaşma ortaya çıkar. Bu sebeple ki, bir mahkeme kararını uygulatmak bir arabuluculuk anlaşma belgesini uygulatmaktan daha zor olmaktadır.

Arabuluculuk süreci taraflara mahkemede elde edemeyecekleri fırsatları sunmakla kalmaz, bu fırsatların bizzat taraflarca yaratılmasını sağlar. Böylelikle netice itibari ile haklı ve haksıza karar verilmediği ancak her iki tarafın da menfaatinin gözetildiği, kazandığı bir anlaşma zemini oluşturur.

Yaşanan tüm dostane ve barışçıl sürecin sonucunda, taraflar arasında yaşanan uyuşmazlık sebebiyle zedelenen güven duygusu tekrar sağlanmış olur. Bu da ilişkileri devam ettirilebilir kılar.

Yukarıda kısaca bir giriş yaptığımız taraflar arasındaki uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözüm süreci, bu konuda eğitim almış, uzman, tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişi olan arabulucular tarafından yürütülür. Aydın Arabuluculuk Merkezi ortaklarının her biri de Bakanlıkça düzenlenen arabuluculuk siciline kayıtlı arabuluculardan oluşmaktadır. Avukat Arabulucu Huriye Moral Şeker, Avukat Arabulucu Mehmet Şeker, Avukat Arabulucu Elvan Vatanseven Tıkır, Avukat Arabulucu Senem Bircan ve Avukat Arabulucu Yasemin İzer tarafından 2019 yılı mayıs ayında anonim şirket olarak kurulan Aydın Arabuluculuk Merkezi, gerekli fiziki şartların da sağlandığı bir ortamda arabuluculuk görevini daha kurumsal bir zeminde yapmak amacıyla kurulmuştur. Gazetemizde yer alacak köşemizin, doğru ve faydalı olduğuna inandığımız ve bu yolda çalıştığımız arabuluculuk ile ilgili her türlü bilgiyi sizlerle paylaşma, soruları cevaplama ve yanlış bilinenleri düzeltme, eksik bilinenleri tamamlama imkanı sağlayacak olmasından son derece memnunuz.

AYDIN ARABULUCULUK MERKEZİ
Av.Arb.Huriye MORAL ŞEKER



Yazarın Tüm Yazıları

ARABULUCULUK İLE HIZLI VE KESİN ÇÖZÜM

19 Ağustos 2020, Çarşamba

TÜKETİCİ UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK GETİRİLDİ

5 Ağustos 2020, Çarşamba

ARABULUCULUK SÜRECİ SONUCUNDA HAZIRLANAN ANLAŞMA BELGESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ

22 Temmuz 2020, Çarşamba

İŞ HUKUKUNDA ZORUNLU ARABULUCULUK

7 Temmuz 2020, Salı

Arabuluculukta Ücret

24 Haziran 2020, Çarşamba

COVİD -19 Salgın Döneminde Tek Çözüm "ARABULUCULUK"

8 Haziran 2020, Pazartesi

ARABULUCULUK SÜRECİNE İLİŞKİN SÜRELER, KORONA SALGINININ BU SÜRELERE ETKİSİ

7 Mayıs 2020, Perşembe

ARABULUCUYA NASIL BAŞVURULUR?

11 Mart 2020, Çarşamba

Arabuluculuğun Temel İlkeleri

26 Şubat 2020, Çarşamba

ARABULUCULUK NEDİR?

12 Şubat 2020, Çarşamba