Takip Et

SON DAKİKA

Ahmet ÇELİK

FUTBOLDA BAŞARIYA VE ŞAMPİYONLUĞA ENDEKSLİ BİR MİLLET MİYİZ?

22 Eylül 2017, Cuma

     

Futbol İngiltere'de 1860'lı yıllarda ortaya çıkan ve günümüze kadar çığ gibi büyüyüp gelişmiş, miyonları peşinden sürükleyen bir spor dalıdır. Her ülkenin kendi hayat felsefesi ve kültürü olduğu gibi futbol kültürü de farklıdır.

 

Takımlar geçmiş yıllarda daha çok yerel bazda sevilmekte ve desteklenmekteydi. Fakat değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte insanlar her ülkeden takımları rahatlıkla evlerinde bile takip edebilir oldular.

 

Peki ülkemizde ki futbol kültürüyle Avrupada ki futbol kültürü birbirinden farklılık gösteriyor mu? Bu sorunun cevabı genel olarak 'EVET'. Her ülkede aslında başı çeken takımlar var.Bunlar Avrupa kupalarında başarılar kazanmış ve ülke içinde şampiyonluklar kazanmış takımlar. Bunun yanında daha az başarı kazanmış takımlar var. Fakat taraftar kitlesi olarak hiç de azımsanmayacak takımlar bunlar. Örneğin İngiltere'de Manchester Unıted takımı iç saha maçlarını 65 bin taraftara oynarken hiç şampiyonluk kazanmamış Hull City takımı 30 bin seyirci önünde oynuyor iç saha maçlarını..

 

Bizde ise durum biraz daha farklı. Ülkemizde taraftarın maçlara gitme oranı şampiyonluk ve başarı faktörüyle paralel gidiyor.Örneğin 3 büyükler olarak adlandırdğımız İstanbul takımlarının taraftar sayıları milyonlarla ölçülüyor. Bu takımların her şehirde belirli bir taraftar kitlesi var. Fakat bu stada taraftar çekmeye yetmiyor. İlla o sezon başarılı bir sezon geçiriyor olacaksınız.

 

Bunun yanında sadece şehrinin takımını tutan taraftarlarda var elbette. Bunların başında Eskişehirspor, Bursaspor, Göztepe gibi takımların taraftarı geliyor. Şehrimizde de benim bildiğim bir çok Aydınspor taraftarı var. Bunlar büyük takım diye tabir etiğimiz şampiyonluk yaşamış takımların yerine sadece Aydınspor takımını tutan şehrin cefakar taraftarları..Tabi bir de benim ortaya karışık diye adlandırdığım taraftar grubu var. 'Fenerbahçe'liyim ama Aydınspor'la oynasa Aydını tutarım' diyen taraftarlar gibi..

 

Futbolun ruhunu anlamak, izlemek, kupalarla, başarılarla mutlu olmak elbet hepimizin grurunu okşar fakat yaşadığımız şehrin takımına öncelik vermek onu desteklemek, en azından ayda 2 kere stadda maç izleyip onu desteklemek şehrimizin takımına hayat verecek, ayakta tutacaktır.

 

Ne diyordu Bursaspor taraftarı: 'Biz şampiyon takımı tutmadık' Tuttuğumuz takımı şampiyon yaptık! '

O halde haydi Aydınlılar biz de şehrimizin takımını şampiyon yapalım..



Yazarın Tüm Yazıları

Aydınlı antrenörleri duyan var mı?

22 Kasım 2017, Çarşamba

Ne zaman futboldan zevk alırız?

12 Kasım 2017, Pazar

GÖZÜMÜZ 'AYDIN'

22 Ekim 2017, Pazar

'66' VEYA '23' YOK. 'AYDIN' VAR

14 Ekim 2017, Cumartesi

NEREDE BU AYDIN'LILAR?

8 Ekim 2017, Pazar

DAİMA İLERİ BAKACAĞIZ

1 Ekim 2017, Pazar

FUTBOLDA BAŞARIYA VE ŞAMPİYONLUĞA ENDEKSLİ BİR MİLLET MİYİZ?

22 Eylül 2017, Cuma

TEBRİK VE TEŞEKKÜRLER

16 Eylül 2017, Cumartesi

BİR SEVİNÇ BİR HÜZÜN

9 Eylül 2017, Cumartesi

"Sabır Yılı Başlıyor"

26 Ağustos 2017, Cumartesi

Spordan

20 Ağustos 2017, Pazar

AYDIN OLARAK TÜRK FUTBOLUNUN NERESİNDEYİZ

12 Ağustos 2017, Cumartesi