Takip Et

SON DAKİKA

"2022 yılından umutluyum"

30 Aralık 2021, Perşembe 10:32

     


AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, tvDEN'de Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu oldu. 2022 bütçesi, ülke ekonomisi ve Aydın'daki yatırımları anlatan Savaş, 2022 yılından umutlu olduğunu söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Bütçe hakkında konuşan Savaş, “12 gün süren aralıksız çalışmanın ardından 2022 bütçesini kabul ettik. AK Parti iktidarının yaptığı 20. bütçe. Üst üste 20 bütçe yapmak bize nasip oldu. Bu da aziz milletimizin bize olan teveccühünün, bize olan desteğinin, bize olan güvenin göstergesi. Zaten bütçe de milletin bütçesi. Milletimizden vergilerle topladığımız kaynakları 19 yıldan bu yana yatırımla, hizmetle, eserle tekrar milletimize aktarıyoruz. 2022 bütçesi 1 trilyon 750 milyarlık bir bütçe. Büyük bir bütçe. 2002 bütçesine baktığımızda 120 milyar olduğunu görüyoruz” dedi.

Bazı bakanlıklara ayrılan bütçeleri aktaran Savaş, “2022 yılında Sağlık Bakanlığına ayrılan bütçe 121 milyar lira. 2002 yılında Sağlık Bakanlığına ayrılan bütçe 13,5 milyarmış. Biz bugün pandemide bir başarı hikayesi yazdıysak eğer o sağlığa yapmış olduğumuz yatırımların neticesi. 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe 189 milyar lira. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçe 10 bin milyar. 2002’de sosyal yardımlara ayrılan bütçe 1 milyar 600 milyon. 2022’de sosyal yardımlara ayrılan bütçe ise 104 milyar” dedi.

"DAHA FAZLA İHRACAT YAPMAK İSTİYORUZ"

Ülke ekonomisi hakkında konuşan Savaş, “Biz faizin neden düşük olmasını istiyoruz? Çünkü yatırım ortamının uygun hale gelmesi için. Daha fazla yatırım için, daha fazla üretim, daha fazla istihdam, daha fazla ihracat, daha fazla büyümek için faizlerin düşmesini istiyoruz. Bugüne kadar hep yüksek faiz, düşük kur uygulandı. Bununla da yatırım yapıldı, istihdam oluşturuldu. Ama biz daha fazla ihracat yapmak istiyoruz. Çünkü bu ülkenin buna potansiyeli var. Faizleri sürekli yüksek tuttuğunuzda ithalat çok fazla oluyor. İhracat istediğiniz gibi büyümüyor. Çünkü ithal edilen ürünler daha cazip hale geliyor kurun daha düşük olmasından dolayı. Sonuç itibariyle cari açık ortaya çıkıyor. Cari açığı kapatabilmek için tekrar faizleri yükseltmek zorunda kalıyorsunuz. Kısır döngü içerisinde dolaşıyorsunuz. Cari açığı kapatabilmek için de ya borçlanmak zorundasınız ya da faizleri yükseltmek zorundasınız” diye konuştu.

"CARİ FAZLA ÜRETEN BİR EKONOMİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Yatırım, istihdam ve üretim vurgusu yapan Savaş, “Bundan sonra cari fazla üreten bir ekonomi oluşturmak istiyoruz. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda cari fazla verdiğini görüyoruz. Biz cari fazla vermek için yol haritamızı belirledik” dedi.

"ENFLASYON ARTIŞI SADECE TÜRKİYE'YE ÖZGÜ DEĞİL"

Enflasyon artışının sadece Türkiye’ye özgü olmadığını dile getiren Savaş, “Son dönemde enflasyonda bir artış trendi var. Ama bu sadece ülkemize has bir durum değil. Tüm dünyada enflasyonda bir yükselme var. Amerika’da enflasyon yüzde 7’lere yaklaşmış durumda. Avrupa Birliği Ülkelerine baktığımızda yüzde 5’lere yaklaşmış durumda. Enflasyonun yükselme sebebine baktığımızda dünyada gıda fiyatlarında bir artış var. Bu konuda pandeminin etkisini görüyoruz. Diğer bir taraftan 2008 yılından bu yana küresel kriz tam anlamıyla atlatılmış değil. Enflasyonu düşürebilmek için geçmişte hep faizleri arttırdık. Faizleri arttırdığımızda da yatırım ortamı durgunlaşıyordu. Batıya baktığımızda enflasyonla faiz oranlarında büyük farklar var” diye konuştu.

"2022 YILI TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÇOK İYİ BİR YIL OLACAK"

2022 yılının Türkiye ekonomisi açısından çok iyi bir yıl olacağına dikkat çeken Savaş, “2022 hem ihracat rakamlarıyla hem turizmle piyasanın daha hareketli, daha canlı olacağı bir yıl olacak. Biz 2020 yılında, pandemiyle mücadele döneminde, pandemiye rağmen büyüyen iki ülkeden birisiyiz. Pandemiyle mücadelede başarılı bir sınav verildi bunun yanı sıra gurur verici işlere de imza attık. 2022’de cari fazla veren bir ekonomiye sahip olacağız. Gelişmiş ülkelerin tamamı cari fazla veren ülke. Ülkemize sürekli faizle, kurla ayar verilmişti. Bundan sonra faizle, kurla ayar verme dönemi bitmiştir. Paradan para kazanma dönemi artık bitmiştir. Bizim gücümüz üretimden gelecek” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaların ardından dolar ve eurodaki değişiklikleri değerlendiren Savaş, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu kur korumalı mevduat çok yerinde bir ürün. Birçok ekonomistin şaşırdığı, ters köşe olduğu bir ürünle o kurdaki köpük, gerçekçi olmayan çıkış bitti” dedi.

Aydın’a önemli yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Savaş, “Aydın’a 2021 yılında yapılan çok önemli yatırımlar var. Mesela otoyol. Şu anda 1600 kişi çalışıyor otoyol inşaatında. 2023 yılının ilk çeyreğinde otoyolu kullanacağız. Şehir Hastanesi de yıllardır Aydın’a çok istediğimiz bir yatırımdı. O da hızlı bir şekilde ilerliyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde Şehir Hastanesi de bitecek. Hemşehrilerimize fiziki koşulları çok iyi olan, beş yıldızlı otel konforunda bir hastaneyle buluşturacağız. Diğer bir yatırımımız da Adliye Sarayı. Onun da ihalesi yapılacak. Bugünkü Adliye Sarayımızın on kat büyüklüğünde olacak. Gençlik ve Spor yatırımlarıyla ilgili projelerimiz de bir taraftan devam ediyor. İlimizin üretim, ihracat ve istihdam kapasitesini arttırmaya yönelik projelerimiz de sürüyor” diye konuştu.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK SERAMİK FABRİKASI ÇİNE OSB'DE"

Aydın’ın yatırım açısından çok değerli bir yer olduğunu ve bunun anlatılması gerektiğini belirten Savaş, “2800 dönümlük Çine OSB’de yer kalmadı. 1600 dönümlük genişleme çalışmasıyla ilgili işlemler son aşamaya geldi. Orada da sırada yatırımcılar var. Çine OSB’de 55 işletme aktif. Orada 1000 kişi çalışıyor. Dünyanın en büyük seramik fabrikası Çine OSB’de kuruluyor. Seramiğin hammaddesi Çine’de. Bugüne kadar bu hammadde tonla satılıyordu. Bundan sonra metrekareyle satılacak. Bu fabrikada 4000 kişi çalışacak. Yatırımcı başka bir yere gidiyordu, potansiyelin Çine’de olduğunu söyledik. Kırmadılar, yatırımı Çine’ye yapıyorlar. Bu ilimizin ihracatını da istihdamını da arttıracak” dedi.

2022 yılında Aydın’a yatırımların devam edeceğini aktaran Savaş, “Aydın bir turizm kenti. 2022’de turizmden beklentim çok fazla. Aydın turizmi 2022 yılında çok iyi olacak. İhracat da 2022’de ilimizde çok iyi olacak” diye konuştu.

"YEREL YÖNETİMLER HAKKINDAKİ DEĞERLENDİRMEYİ SOKAKTAKİ VATANDAŞ YAPMALI"

Aydın’daki yerel yönetimler hakkında konuşan Savaş, “Yerel yönetimler hakkında bir değerlendirme yaptığımızda karşı cenah saldırıya geçiyor. Ben yerel yönetimler hakkındaki değerlendirmeyi sokaktaki vatandaşın yapması gerektiğini düşünüyorum. Sokaktaki vatandaş bu konuda çok dertli. Özellikle Aydın Büyükşehir Belediyesinin vadettiklerini yapmamasından dolayı, hizmet üretmemesinden dolayı çok dertli. Ben sokaktayım, çarşıdayım. Pazarda dolaşıyorum. Aydın Büyükşehir yönünü bulamamış bir şehir. Yani şehir ne tarafa doğru gelişiyor? Aydın Büyükşehir Belediyesinin yatırımcıları davet etmesi gerekiyor. Bu şehir yatırımcıya çok önemli fırsatlar sunuyor. Aydın’da gözle görülebilir hiçbir ilerleme göremiyoruz. Hiçbir yatırım göremiyoruz. Aydın’da trafik problemi devam ediyor. Arıtma problemi devam ediyor. İnsanların nefes alabileceği, dolaşabileceği alanlar yok. Sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda vatandaş benden daha fazlasını anlatacaktır” dedi. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler