Takip Et

SON DAKİKA

"Yaptığınız tek şey 20 bin tane tabela"

22 Eylül 2021, Çarşamba 12:43

     


Aydın Eski Belediye Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aksu, hazırladığı Aydın Büyükşehir Ulaşım Mater Planı hakkında bilgiler verdi. Aydın’da son 20 yıldır bir tane yeni yol açılmadığını söyleyen Aksu, "Yaptığınız tek şey 20 bin tane tabela" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aksu, “Biz bir Belediye sahasının kentleşmesinde, planlanmasında sadece kentleşme amacı ile değil tarımsal, orman, turizm değişik sektörler açısından kullanılmasında ne yapılması gerektiği konusunda kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Herhangi bir şey aklımıza gelmedi, eksik kaldı denmesi mümkün değil. Zaten kırsal alanı da dahil ederseniz bir coğrafi alanın planlanmasında 23 tane ana başlık var. Kentsel alana indiğinizde 16 tane başlığa düşüyor. Kentin içinde mesela orman yok. Buna benzer biz Aydın’ın büyükşehir olarak bundan yıllar önce Aydın’ın büyükşehir yapılmasını talep ettiğimizde bu hazırlıkların hepsini yaptık. Zaten onun için Aydın’ın büyükşehir olmasını istedik. Büyük kampanyalar açtık, 100 bin imza topladık, Başbakan’dan sözler aldık. Bütün bu projelerin yapılmasını hayal ederek başlattığımız o çalışmalar öncesinde temel bir strateji koyuyorduk o stratejinin etrafında bir master plan oluşturuyorduk daha sonra ana projeleri, tarihi projeleri en ince ayrıntısına kadar hepsini planladık. Dolayısıyla böyle bir eksikliğimiz yok ancak olsa olsa zaman sıkıntısı nedeni ile hepsini anlatma imkanımız olmuyor. Bir hafta bir bakıyorsunuz deprem sel felaketi veya sığınmacılar ile ilgili önemli bir gelişme oluyor, Afganistan olayı oluyor bunları konuşmak zorunda kalıyoruz çoktandır Aydın’ı pek fazla masaya yatıramadık” dedi.

“PROJE HAZIRLAMAK ÇÖZÜM GETİRMİYOR KAYNAĞINI BULACAKSINIZ”

Aksu, “Biz sorunları dile getirmek istemiyoruz. Çözüm önerilerini getiriyoruz çünkü gerçekçi projeler hazırladık, çözümleri hazır. Çözüm derken proje hazırlamak çözüm getirmiyor kaynağını bulacaksınız. Aydın Büyükşehir Ulaşım Mater Planı’ndan bahsedeyim. Aydın’ın bütün yol ağı burada var 3200 kilometre köy yolları dahil ama orman ve kadastro yolları dahil değil. Büyükşehir Ulaşım Master Planı’nda sadece yollar değil, raylı sistemi, havaalanlarını, ulaşım denince marina ve limanlar, köy yolları hepsi dahil tamamını bütün 17 ilçede planlamışız. Bir temel strateji kurgulamışız. Temel strateji şu, tüm ilçe, belde ve köylerin halk otobüsü minibüsü, raylı sistemi entegre edeceksiniz çünkü raylı sistem hızlı bir sistemdir. Bu sistemi sadece yolcu taşımacılığı için raylı sistem kullanırsanız köylere ulaşımda kısa mesafeli ulaşımlarda problem yaşarsınız. Onun için halk otobüslerini koyacaksınız, raylı sistemi koyacaksınız, köy ulaşımını koyacaksınız. Hepsini konforlu, hızlı, ucuz bir ulaşım sistemi kuracaksınız. Ucuz derken bizim sistemimizde köylerden toplu taşıma bedava olacak. Kırsal alana biz nüfusu yaymak istiyoruz. Köyle boşalmasın istiyoruz ama bedava ulaşım var diye kimse gider köye yerleşir mi yerleşmez. Köylerin ulaşım yollarını da birer bulvara dönüştürüyoruz. Bulvarın kenarlarına ev yapma imkanı veriyoruz. Kalkınma bir bütündür. Aydın’ın temel sorunlarından biri ekonomik sorun, işsizlik, pahalılık, enflasyon. İkinci sorunu ulaşım, trafik, otopark. Bu 2 temel sorunu çözmeden halkı huzura refaha kavuşturmanız mümkün değil” ifadesini kullandı.

“ULAŞIMDA AYDIN’DA 20 YILDIR HİÇBİR YATIRIM YAPILMADI”

Aksu, “Aydın’da son 20 yıldır bir tane yeni yol açılmadı. Böyle bir şey olamaz. Buldumcuk gibi ne bulurlarsa oraya sıcak asfalt kenarı da sarı şerit. Sarı şeritle olmuyor bu işler. Siz yeni bulvar açmadıktan sonra, yeni yol açmadıktan sonra, mevcut yolları genişletip şerit yolları açmadıktan sonra istediğiniz kadar asfalt dökün istediğiniz kadar şerit çekin. Ulaşımda Aydın’da 20 yıldır hiçbir yatırım yapılmadı. Bu kadar büyük bir ihmalin içindeyiz. Büyükşehirin ana ulaşım ağından bahsedeyim projede. Kuşadası’nın, Söke’nin, Didim’in, Germencik’in, İncirliova’nın, Aydın’ın batı tarafının, Umurlu’nun, Köşk’ün, Sultanhisar’ın, Nazilli’nin çevre yoluna ihtiyacı var. Tam yeni 9 tane çevre yolu yapılması lazım. Çine’de de var onu ayrı aldık. Tam 940 kilometre şehir bulvarı şeklinde yol yapılması gerekiyor. Yeni Dörtyol Kavşak Projesi hazırladık. Yeni Dörtyolun bir özelliği var. Hem Menderes Bulvarı’ndan Muğla yoluna çıkış ana arter çok yoğun trafik alıyor hem de Denizli’den İzmir’e giden çok yoğun trafik alıyor. İki yönden çok yoğun trafik alıyorsa bir tane battı çıktı yetmiyor. Sadece dönüşler için bir kavşak yaptık. Yaya geçişlerini her istikamette rampalı yay geçişi yaptık. Hepiniz tecrübe etmişsinizdir biliyorsunuzdur. Yer altından yaya geçişi yaparsınız geceleri lambası patlar millet orayı tuvalete çevirir güvensiz, emniyetsiz hale getirir. Bu yaya geçidi öyle ayarlanmış ki ara kat var orada dükkanlar var. Millet orada yaya geçidi gibi değil de bir yeraltı çarşısına giriyormuş gibi giriyor tamamen güvenli aydınlatmalı. Gece de gündüz de her yaşta kadın erkek rahatlıkla o yaya geçidinden geçebilir” dedi.

“YAPTIĞINIZ TEK ŞEY 20 BİN TANE TABELA”

Aksu, “Yol yapın, otopark yapın. Yüzlerce proje var bir tanesini yapın. Biz de yardımcı olalım. Aydın’a bir şey kalsın, bu insanların hayatı zorlaştı. Bakın herkes söylüyor, şuradan çıkıp da Söke’ye giden, Nazilli’ye giden, İncirliova’ya giden herkes şikayetçi. Şehrin içine giren herkes şikayetçi. Adım atacak yer yok, arabanızı koyacak yer yok. Merkezde 18 tane otopark yapmışım o gün bugündür bir tane otopark yapılmamış. 20 senede bu şehir değişti, nüfusu değişti, dünya değişti, bütün Türkiye değişti, Türkiye’deki şehirciliğin felsefesi değişti. Siz bu şehre ne yol yapıyorsunuz, ne otopark yapıyorsunuz, ne yeşil alan yapıyorsunuz, ne ağaç dikiyorsunuz, ne bir kültür tesisi yapıyorsunuz. Yaptığınız tek şey 20 bin tane tabela” dedi.

“DÜNYA’YA ÖRNEK OLACAK BİR PROJE”

Aksu, “Dünya’ya örnek olacak bir proje. Mülkiyet sorunu yok, kamulaştırma yok. Çok pahalı bir şey de değil. Maliyetleri belli projeler hazır. Gelin yapalım şunu. Böyle bir güzelliğe imza atalım. Kafelerde gençlerimiz otursun, vatandaş gitsin bedava güzel ızgaralar koyalım gitsinler orada piknik yapsınlar. Gidiyorlar zeytinliğin ortasında piknik yapıyorlar. Ne temizliği var ne başka bir şeyi. Bakın çıkın Horozköy yoluna, Paşa Yaylası yoluna, Danişment yoluna her taraf çöplük. Neden? Vatandaşın gideceği yer yok. Piknik diye gidiyor bira şişesini atıyor, teneke kutuları atıyor. Atatürk Koşu Yolu da şöyle, bunun otobanın kenarındaki bir bölümü Ovaeymir’den başlıyor otoban kenarından Koşuyoluna paralel bisiklet yolu var, gidiş geliş 22 kilometrelik. Kenarında da jetonlu bisikletler var. Kendi bisikletini götürmene bile gerek yok. Akşamüstü git 2 lira para at, bisikletine bin tekrar yerine kaldır” dedi. (ELİF DUMANOĞLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler