Takip Et

SON DAKİKA

“Kuyucak, 2022’de jeotermal enerji ile ısınmaya başlayacak”

2 Ocak 2022, Pazar 17:13

     


Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, tvDEN’de Emin Aydın’le Baş Başa programının konuğu oldu. Önceki yıllarda yaptıkları çalışmaları değerlendiren Başkan Ertürk, 2022’deki en önemli hedeflerinden birinin Kuyucak’ın jeotermalle ısıtılması olduğunu söyledi. Ertürk, “2022 yılına en çok önemsediğimiz konulardan biri, jeotermal enerji ile ısınmanın ilçeye kazandırılması. Aydın’da ilk olacak. Pamukören ve Yöre Mahalleleri pilot bölge olarak belirlendi. İlk etapta 3 bin 500 konutun ısıtılması hedefleniyor” dedi.

Gazeteci Emin Aydın’ın, “Aydın’da en uzun süre görev yapan bir belediye başkanısınız. Bundan önceki yıllarda ne gibi çalışmalar yaptınız?” sorusuna Başkan Ertürk, “Belediyecilikte 1994 yılında Pamukören’de başlayan bir serüvenimiz var. Hakikaten o günden bu yana belediyecilikte öncü hizmetleri başarmış çalışmalarımız oldu. Belediyecilikte 27. yılımızdayız. Allah’ım sıhhat verdiği müddetçe de görevimizi tamamlarız diye düşünüyoruz. 1994’de belediye başkanlığına başladığımızda, Pamukören’de çok önemli sorunlar vardı. Su sorunları vardı, sulama sorunları, başka sorunlar vardı. Biz bunları hızlı bir şekilde çözdük. 20 yıllık Pamukören Belediye Başkanlığı’mızın ilk 10 yılı bağımsızdık, ikinci 10 yılında AK Parti’li bir belediye başkanı olarak görev yaptım. Belediye Başkanlığı serüvenimiz, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yılında başlıyor. Bizim de örnek aldığımız bir belediyecilik anlayışı vardı. Biz de bugüne kadar söz verdiğimiz her şeyi yaparak geldik” dedi.

“TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

2014 gırtlağına kadar borca batmış şekilde devraldıkları Kuyucak Belediyesi’ni tek kuruş borcu olmayan bir belediye haline getirdiklerini belirten Ertürk, “Büyükşehir Yasası ile birlikte 2014 yılında da Kuyucak’taki 5 belde belediye başkanımızın da ortak kararıyla Kuyucak Belediye Başkanı Adayı olduk. Mahalleye dönüşen beldelerimizin belediye başkanları ve diğer AK Partili belediye meclisi üyelerimizle kolektif bir çalışma alanında uyumlu ve başarılı çalışmalar yaptık. 2014 yılında Kuyucak Belediyesi’ne geldiğimizde durum işler acısıydı. Tabiri caizse gırtlağa kadar bora batmış, halkına hizmet edemeyen, maaşlarını dahi ödeyemeyen bir belediye bulmuştuk. Bizim bunları hızlı bir şekilde çözmemiz gerekiyordu. O borçların hepsini yapılandırdık. 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle de kurumlara olan yükümlülüklerimizi, bugüne kadar günü gününe yatırdık. 2021 yılının sonunda, yani bugün kurumlara 5 kuruş borcumuz yok. Piyasaya da borcumuz yok. Yani Kuyucak Belediyesi şu an en borçsuz bir belediye durumunda. Tabi biz ‘bir şehir önce gönüllerde kurulur’ anlayışıyla yola çıktık. İsraf eden değil, kaynak yaratan bir belediye anlayışını kendimize yol haritası olarak belirledik. O günden bu güne de hakikaten çok önemli mesafeler kat ettik. Biz Ak Belediyecilik ruhuyla belediyecilik yaptık. Bu ruhun içerisinde samimiyet, insanlara dokunmak, onların derdi ile dertlenmek var. Büyük eserleri şehre kazandırırken gönül belediyeciliği yapıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızın 2019’da Yerel Yönetim Manifestosunu yayınladığında bunun özü gönül belediyeciliğidir. Biz başarılı şekilde bunu uyguladık” ” diye konuştu.

BÜYÜK BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANDI

Klasik belediyecilik anlayışının dışında çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Başkan Ertürk, “Ülkemizde geçtiğimiz 7 yılda çok büyük olumsuzluklar oldu. Gezi olayları, 15 Temmuz, finansal krizler ve salgın hastalık. Tüm bunlarla birçok yerel yönetim zor duruma düşerken, Allah’a şükür biz oluşturduğumuz kaynaklarla Kuyucak Belediyesi olarak yükümlülüklerimizi yerine getirdik. 2014’ten itibaren Pamukören Sosyal Tesisleri yapıldı. Türkiye’nin ilk millet bahçelerinden birisi. İçerisinde futbol, basketbol ve voleybol sahaları olan, aynı zamanda tenis kortlarının olduğu; yarı olimpik yüzme havuzlarının bulunduğu bir alan. Çocuk parkları, yürüme parkurları ve fitness salonlarını da bünyesinde barındırıyor. Nazilli’de olan üniversite binasının Kuyucak’ta inşa edilmesi meselesi vardı, bunu başarmış olduk. Lise binalarının deprem adına yetersiz olması nedeniyle yeni lise binalarını ilçeye kazandırdık. İlköğretim ve imam hatip liselerini kazandırdık. Tüm bunlar sonucunda eğitim tek kademeli oldu ve sınıf ortalaması 20’lere düştü. İlçe devlet hastanesi yenilendi. En büyük yatırımlardan birisi kapalı pazar yeri oldu. İlçe halkının rahatsız olduğu Agora Sokak kamulaştırıldı. Aynı zamanda bu pazar yeri içerisinde 700 koltuk kapasiteli düğün salonu da barındırıyor. Kargılıdere ıslah çalışmasıyla beraber, dereler ıslah edildi. Etrafı baştan düzenlendi. Yürüyüş yolları yapıldı. 2014’ten önce çöplüktü. Millet kıraathanesi ve Osmanlı Çeşmesi ile geçmişe vurgu yapıldı. Gençlik merkezi açıldı. Kitap kafe misyonunda hizmet veriyor. Belenova Sosyal Tesisleri’ni de ilçeye kazandırdık. Kışın çok güzel manzaralarla beraber kayak dahi yapılabiliyor” dedi.

“KUYUCAK TEKSTİL ÜSSÜ OLACAK”

Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2021’de Kuyucak merkezine doğalgaz geldi. Ben enerji bakanımızdan rica ettim. Ekim ayında 35 kilometre doğalgaz hattı döşendi. Kuyucak doğalgazla tanışmış oldu. Aynı zamanda güneş enerjisi santrali ilçenin hizmetine sunuldu. Aydın’da ilk kez Kuyucak Belediyesi bu işi yaptı. Kuyucak Belediyesine de ciddi gelir getiriyor. Güneş enerji santralinden belediyenin kasasına 11 ayda, 1 milyon 880 bin lira civarında para girdi. Bunun yanı sıra santralde 3 ve 4. etap çalışması tamamlandı. Yıllık ortalama 3,5 milyon gelir bekleniyor. Sıfır Atık Projesi başlatıldı. Kağıt, plastik cam ve metal emtiaları toplayarak geri dönüşümü sağlandı. Elde edilen rakam 1 ton. Hedefimiz 6 ton. Heba olup giderken geri dönüşüm sağlandı. Kuyucak’a tekstil dikim üssü hedeflerimiz arasında. Bu işi bilmeyen kardeşlerimize orada kurs vereceğiz. Ütü ve paketleme için şehir dışına çıkılacağına, burada yaparak istihdam sağlanacak. Bizim işimiz sadece parke taşı döşemek değil. Pandemiye rağmen sulama ve tarıma çok önem verdik. Çiftçinin zorlandığı yerlere kuyular vasıtasıyla su ulaştırdık. Olası kuraklık ihtimalinde sıkıntı çekilmeyecek. Salgınla mücadelede 2020 Mart ayından itibaren Kaymakamlıkla uyumlu şekilde, vefa destek gruplarıyla vatandaşın her ihtiyacına koştuk. Maske üretimi de yaptık. Şimdi de yaşlı bakım aracı yaptırılarak, yalnız yaşayan yaşlı vatandaşlarımıza kişisel bakım ve ev hizmeti yapılacak. Bu araçlar bize teslim edilecek. Kabaklı Millet Bahçesiyle ıslah çalışmalarının son etabı bitirilmiş ve ilçeye kazandırılmış oldu.”

“AYDIN’DA İLK OLACAK”

Yeni yılda yapacakları çalışmalar ve hedefleri hakkında da bilgiler veren Ertürk, “2022 yılına en çok önemsediğimiz konulardan biri, jeotermal enerji ile ısınmanın ilçeye kazandırılması. Aydın’da ilk olacak. Pamukören ve Yöre Mahalleleri pilot bölge olarak belirlendi. İlk etapta 3 bin 500 konutun ısıtılması hedefleniyor. İlk etapta bin 500’ü uygulamaya geçecek. Finansman ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki kış ısınmaya başlanması hedefleniyor. Pamukören yarı olimpik havuzunun da ısıtılması suretiyle kışın da kullanılacak. Termal havuz ve sera yapımı da hedefleniyor. Jeotermal enerjiye ihtiyacımız var. Pamukören ve Horsunlu mahallelerinde TOKİ konutlarının yapımı arttırılacak. 600 liralık taksitlerle ev sahibi olunacak. Cumhuriyet meydanında 212 araçlık yerin altına otopark yapılacak. Meydana yeni bir hava katılacak. Kuyucak stadyumu bölgenin rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldı. Kuyucak merkezde TOKİ konutlarının oraya kamulaştırma sonrasında stadyum inşaatı yapılacak. Yamalak’ta pazaryeri düzenlemesi yapılacak. Toplamda 600 dönüm civarında kamulaştırma yapıldı ve 4 milyon lira maliyeti oldu. Kuyucak’ta müze yapılacak. Üniversite hocaları ile çalışılıyor. Vatandaşlar tarihi eşyaları getiriyor” diye konuştu.

Gazeteci Emin Aydın’ın sorularını ayrıntılı bir şekilde yanıtlayan Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, sözlerini şöyle tamamladı:

“2022 yılı ile ilgili tüm vatandaşlara esenlik ve sağlık diliyorum. Kalkınma hızı artar diye düşünüyorum. Allah’tan, Cumhurbaşkanımıza sağlık diliyorum ve 2023 seçimlerinde Aydın halkının Cumhurbaşkanımıza destek vermesini bekliyorum. Şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Hizmet fırsatını veren Allah’a hamd ediyorum.” (DUYGU DİLEK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler