Takip Et

SON DAKİKA

ÜNLÜ COĞRAFYACI STRABON’UN AYAK İZLERİNİN YANKILANDIĞI KENT : NYSA

21 Mayıs 2017, Pazar 19:36

     


“Kişi bir yere gitmek için değil yeni şeyler görmek için yola çıkar.” 
                                                                                      Henry Miller

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Nysa, ilimizin Sultanhisar ilçesi sınırlarında yer alan bir antik kenttir.

Sultanhisar ilçesi sınırları içindeki Karia kentlerindendir. Kent ile ilgili en önemli bilgileri yaşamının büyük bölümünü Nysa'da geçiren Strabon'dan alınmaktadır. Ünlü coğrafyacı Strabon, devrin en önemli eğitim merkezlerinden biri olarak burada eğitim görmüştür.

Strabon   (MÖ 64 - MS 24), Roma İmparatorluk döneminde yaşamış Yunanlı tarihçi, coğrafyacı, gezgin ve filozoftur. Yaşadığı dönemde bilinen yerlere yapılan göçlere ve hangi milletlerin yerleşmeler yaptığı üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar ile ün kazanmıştır. Bugünkü Amasya ili sınırları içinde  dünyaya gelmiştir. Strabon dünyanın ilk coğrafyacısıdır.

Strabon, kentin iki bölümden oluştuğunu anlatmaktadır. Şehri ikiye bölen sel yatağının batısında gymnasion yer almaktadır. Kuzeyde  Bizans yapı kalıntısı ve kütüphane yer almaktadır. Kütüphanenin kuzeyinde ise sahne binasında görülen kabartmalarıyla ayrı bir öneme sahip olan tiyatro bulunmaktadır. Sel yatağının doğusunda ise agora, ouleuterion ve hamam yer alıyor. Şehrin   nekropolü batıda, kentin kutsal alanı olan  Akhara (Salavatlı) yolu üzerinde bulunmaktadır.

Nysa Antik Kenti kazılarına 1907 yılında başlandı ve günümüze kadar zaman zaman ara verilerek sürdürülen kazılarda at nalı planlı tiyatroya, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili agoraya, amfi tiyatro olarak da tanımlanan stadyuma, Bizans dönemine ait şehir surlarına ve eski çağlarda Akharaka olarak adlandırılan kutsal tapınağa ulaşılmıştır. Anadolu'nun en iyi korunmuş ikinci antik kütüphanesine sahip Nysa Antik Kenti'nde toprağın altından çıkarılan bu tarihi zenginlikler bizi M.S. 2'nci yüzyıla kadar götürmektedir.

Nysa Antik Kenti'nde Bizans döneminden kalma sur kalıntıları, geç Roma dönemine ait eğitim döneminde eğitim alanı olarak kullanılan Gymnasium, 30 bin kişi kapasiteli bir stadyum, Roma köprüsü kalıntıları, Agora, Roma hamamları ve Nekropol ve Nekropol içerisinde bulunan lahit mezarlar bulunmaktadır. 

Nysa Antik Kenti'ne gitmek için Aydın - Denizli karayolu üzerinden Sultanhisar ilçesi yönüne dönmelisiniz. Sultanhisar ilçesi anayola 3 km mesafede, Nysa Antik Kenti ise Sultanhisar ilçesine 3 km ve il merkezine 33 km. mesafededir.

Tarih, hepimizin ortak geçmişidir. Atalarımızın yaşadığı yerleri ziyaret edelim, koruyalım ve bizden sonraki misafirlerine devretmek için sahip çıkalım.

 

KISA ŞİİR
İstediğiyle çıkardı yollara
Giderdi hiç istemediğiyle
                                Gülten Akın (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...

 







 
Son Eklenen Haberler