Takip Et

SON DAKİKA

DONDURMANIN BAŞKENTİ : KAHRAMANMARAŞ

20 Temmuz 2017, Perşembe 12:58

     



“ Anlarsa uzağım yakınımdır, anlamazsa yakınım  uzağımdır. “
                                                            İsmail Fakirullah Efendi

 

Kahramanmaraş ili, haritada üç coğrafi bölgeye yayılıyor; Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Şehir merkezi ve ilin çoğu Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.
Kahraman Maraş’ın topraklarının % 60’ı dağlar, % 24’ü plato ve yaylalar ve % 16’sı da ovalarla kaplıdır. Dağlar Güney Torosların devamıdır. Bu dağlar arasında geniş ovalar ve bol akarsular yer alır. İlin en önemli akarsuyu Ceyhan Nehri'dir. Diğer akarsuların hepsi Ceyhan Nehri'ne karışır. Ceyhan Nehri, Elbistan ilçesinin Pınarbaşı'ndan çıkar. Uzunluğu 138 km’dir. Trafik numarası 46’dır. Dondurması, pirinci, biberi, üzümü, pancarı, bıçağı ile meşhurdur.
Kurtuluş Savaşı’nda işgale direnişi nedeni ile TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te şehre İstiklal Madalyası verildi; 7 Şubat 1973’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce “kahraman” unvanına layık görülmesi ile şehir bugünkü ismine kavuşmuştur. Türkiye’de İstiklal Madalyası sahibi iki şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bunlar Kahramanmaraş, Gaziantep ve İnebolu’dur.

Gezilecek Yerler :

Kale : Kahramanmaraş’ta kent merkezinde tepenin üzerine inşa edilmiştir. Kalenin M.Ö 1. Ya da 2. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen yapılıdır.

Müze : Müzede, Antik Fil Sergi Salonu,  Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu, Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler Sergi Salonu ve Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu bölümleri var.

Kapalı Çarşı : Osmanlı dönemi kapalıçarşı örneklerinden olup 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bedesten ve Bakırcılar Çarşısı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Tarihi Ceyhan Köprüsü  : Kahramanmaraş–Göksun yolunda, Ceyhan Irmağı üstündeki köprü, yeni yolun dışında kalmıştır. 14. ya da 16. yüzyıl yapısı olduğu tahmin edilmekterdir. Yaklaşık 157 m. uzunluğunda, altı gözlü bir köprüdür.

Başkonuş Yaylası : Kahramanmaraş - Andırın yolu üzerindedir.  Orman dokusu bakımından zengin  bir yapıya sahiptir. Orman idaresine ait tesisler mevcuttur. 

Döngel Mağarası : Kahramanmaraş - Kayseri yolu üzerindedir. Mağaranın içerisinde Döngel Çayı akmaktadır.  Ayrıca kamp merkezi de bulunmaktadır.

Yolunuz düşerse Maraş’ı gezmeyi unutmayın !  Bikez aklınıza düşerse unutamazsınız.

 


MARAŞ’IN VE ÖKKEŞ’İN DESTANI’NDAN

“Bir Komogenim ben,
dik başlı ve mağrur
Bin kez başkaldırdım Doğu Roma’ya
Sonra Türkmen oldum Afşar boyundan
Moğol önünden kaçtım
Kaçtım Maraş’a düştüm
“Yüzüğüm mühür benim
Çektiğim kahır benim
El oğlunun yüzünden
Yediğim zehir benim”
Maraşlı Ökkeş’in destanını bir ben söylerim.
Adamın su gibi akanıdır Maraşlı
Biberde çeltikte pamukta elleri
Sim işler, oyma yapar, edik diker gibidir
Sinsin oynar, halay çeker, diz kırar gibidir
Kuşanıp ava giderken
Bataktan alırken turacı
Giyinip çarşıya varırken
Kara şalvar ak işlik
Gözleri ışığı ve geceyi paylaştırır
Kaşları onuru ve sevdayı
Adamın su gibi akanıdır Maraşlı”
                               Gülten AKIN (VELİ YALÇIN)

BÖLGENİN EN BÜYÜK REZİDANS PROJESİ: GOLD TOWERS...     







 
Son Eklenen Haberler