
Birçok yarışmada önemli dereceler elde eden Countertenor Tolga Siner, Türkiye’de countertenor sese sahip 2 kişiden biri olduğunu söyledi.
Müzik hayatına 14 yaşında gitar çalarak başlayan Tolga Siner (24), çello ve piyano eğitimi aldıktan sonra kendini kısa sürede geliştirerek ülke genelinde tanınmaya başladı. Aydın Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2010 yılında 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanan Siner, Prof. Dr. Jeanette Thompson ve Doç. Dr. Cinet Şavl’ın sayesinde Türkiye’de sadece 2 kişide bulunan countertenor ses rengine sahip oldu. Siner, Atina başta olmak üzere birçok ülkede sahne alarak Aydın’ı dünyada temsil etti.
“İLGİYİ ARTIRMALIYIZ”
Aydın’ın sanata olan ilgisinin her geçen arttığını kaydeden Siner, 2 yıl önce hizmete giren Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın şehrin gelişmesinde önemli katkı sağlayacağını söyledi. Halkın sanata olan ilgisinin artması gerektiğini ifade eden Siner, “Bize de büyük görevler düşüyor. Bol bol konserler verip halkın sanata olan ilgisini artırmalıyız. Türk-Yunan konserleri düzenledik. İzmir ve İstanbul’da da konserler veriyoruz. Bizim Anadolu’ya açılıp genç yetenekleri keşfetmeliyiz” dedi.
ERKEKLER HADIM EDİLİYORDU
Türkiye’de countertenor sese sahip sadece 2 kişinin olduğunu bildiren Siner, şunları söyledi:
“Bu 2 kişiden birisi benim. Countertenorun bu kadar az kişide olmasının sebebi, doğuştan gelen bir yetenekle ilgili. Countertenor ilk 15. Yüzyılda ortaya çıkıyor. O zamanlarda kadınların kiliseye girmesi yasak olduğu için kadın sesine ihtiyaç duyuluyor. Bunun için de ergenlik çağındaki erkekleri hadım etmişler. Erkeklerin ses tonlarının gelişmemesi için bu yöntemi uygulamışlar. En son hadım edilmiş countertenor 1912 yılında ölmüş. Günümüzde ise artık eğitimlerle bu sesler elde edilebiliyor.”
“ÇOCUKLARINIZIN YETENEKLERİNİ KEŞFEDİN”
Okullarda müzik derslerinde flütten başka bir müzik aletinin öğretilmediğini belirten Siner, öğrencilerin bu şekilde yeteneklerini keşfedemediğini ifade etti. Ailelerin çocuklarının gelişim sürecinde yeteneklerini keşfetmesinde yardımcı olması gerektiğini kaydeden Siner, “Dünya genelinde ünlü sanatçılar Akdeniz ülkelerinden çıkıyor. Sıcak ülkelerde yaşayan insanlar müziğe daha çok ilgi duyuyor. Maalesef aileler mesleklere birer maddi gelir olarak baktıkları için sanatçı gelişemiyor. Ülke olarak ‘çalgıcı’ kavramını ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.
(MEHMET AKİF SÜTÇÜ)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.