Takip Et

SON DAKİKA

GAZİANTEP’İN İNCİSİ : ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

11 Mart 2017, Cumartesi 10:48

     


Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yaklaşık 3 yıl boyunca "dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını taşıyan müze, bu unvanını,  28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeolojik Müzesi'ne devretmiştir
Gerek mimarisi, gerekse teknolojik açıdan dünyanın önde gelen bir müzesidir. İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcıları tarafından talan edilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmaktadır. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşmaktadır. Müze 30.000 m2 olarak Eski Tekel Fabrikası alanı üzerine kurulmuştur. Müze, 3 adet binadan oluşan bir komplekstir. Müzede Zeugma Antik Kenti'nden gelen mozaikler sergilenmektedir. Ayrıca dünyaca ünlü Çingene Kızı da burada bulunmaktadır.

Zeugma Mozaik Müzesi; Mithatpaşa Mahallesi Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı Şehitkamil, Gaziantep adresindedir.  Müzeye şehrin her yerinden ulaşım çok rahattır. Yürümeyi seviyorsanız, merkezden yürüyerek de gidebilirsiniz. Müze her gün açıktır. 

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep’in Nizip ilçesinde, Belkıs köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. Antik kent 20 bin dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Zeugma Antik Kenti'nin Fırat Nehri’nin en sığ bölgesinde kurulmuş olması, askeri ve ticari stratejik  bir nokta haline getirmiştir. Bu nedenle yıllarca değerini korumuştur. Zeugma  “köprü” “ geçit” anlamına gelmektedir..
 Bu güzellikleri görünce 'İyi ki bunlar Urfa Birecik Birecik Barajı’nın suları altında kalmamış' diye düşünmeden edemiyor insan. 
Dünyanın sayılı müzelerinden biri olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni mutlaka görün…

“Gezgin bir yere varmak için değil, keşfetmek için seyahat eder.”

Goethe  (VELİ YALÇIN)







 
Son Eklenen Haberler